22
ruj
2022
Intervju

Barbara Munjas prvi puta s bendom svira u Zagrebu: „Ovo je logični nastavak priče”

Barbara Munjas / Ana Knežević

Barbara Munjas / Ana Knežević

share

Kantautorica Barbara Munjas na sceni se prvi put pojavila još 2013. godine kada je kao srednjoškolka postala prateći vokal benda Gustafi. Nakon toga karijeru nastavlja u alternativnom rock bendu Barbari u kojem je, uz lead vokal, bila i autor pjesama.

Sada, devet godina poslije, dolazi u Klub Dva Osam gdje će večeras (četvrtak, 22. rujna) predstaviti svoj debitantski solo album Right Place & Right Time.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BarbaraMunjas (@barbarslitabolero)

„Bit će ovo prvi koncert u Zagrebu odsviran s bendom kojeg za ovu priliku, osim mene, čine Alen Bernobić, Alan Rešidović, Cristina Lubiana, Camilla Collet i Giorgio Giacobbi. Predstavit ćemo sve pjesme s albuma, nekoliko novih, kao i pjesme koje su izlazile u obliku singlova, ali još nisu dobile svoje mjesto na albumu. Za one koji su pratili cijeli razvoj situacije od samog završetka Barbara te prisustvovali nekim mojim solo i duo svirkama koje sam odrađivala s Alenom Bernobićem ovaj će koncert biti jedan novi doživljaj”, rekla nam je Barbara pa se nadovezala kako je uopće došlo do solo projekta.

„Zapravo su već Barbari bili pomak i korak u vlastiti svijet s obzirom na to da sam i tamo djelovala kao autor. U Gustafima sam prošla kroz ogromnu osobnu transformaciju i došla do želje i potrebe da se počnem samostalno izražavati, stvarati svoju glazbu, tako da nije bilo druge nego krenuti dalje i otisnuti se u novo poglavlje. Ovo što se sada događa samo je logični nastavak puta kojeg sam započela u Barbarima i razlikuje se od svega prije po tome što je zrelije i ozbiljnije. Nismo više ludi nabrijani klinci i stvaranju glazbe pristupamo malo drugačije nego prije. Godine donose iskustvo”, govori glazbenica.

Barbara Munjas / Ana Knežević

Barbara Munjas / Ana Knežević

Album prvijenac Right Place & Right Time objavljen je za Aquarius Records sredinom ožujka ove godine, no nastajao je kroz duži period i dijelovi su se izbacivali kroz nekoliko godina.

„To mi nije bio inicijalni plan, ali život nekad ne ide po planu, što je na kraju ispalo super jer su pjesme dobile vrijeme potrebno za razvoj i definiranje. Da je album izašao prije pet godina bila bi to neka sasvim druga priča. Najdraže pjesme uvijek je teško odabrati, jer ruku na srce, svaka mi je draga i svaka mi je bitna.”

Jedna od tih pjesama je i vrlo osobna “Gone Back” koja je 2021. dobila nagradu za najbolji indie video na AMVA 2020 (Adria Muzzik Video Awards), a iza kojeg stoji talentirana Nora Vrsalović.

„Pjesma je priča o mom susretu s anksioznošću. Bila sam zatočena u vlastitim razmišljanjima te strahovima koje sam bespotrebno gradila. Žudjela sam za osjećajem slobode koje sam imala kao dijete. Kroz spot se pojavljuju crtice koje prikazuju dio djetinjstva i aludiraju na neka sretnija vremena. A pojavljuju se i kadrovi mene na kiši, što me oduvijek podsjećalo na izranjanje iz depresije, da bi na kraju sve kulminiralo sa zlatnim sjajem. Autorica spota, Nora Vrsalović, je odradila fantastičan posao,” govori Barbara.

“Gone Back” nije oduševila samo kritiku i publiku već i kolege glazbenike pa je tako synth pop skupina pocket palma objavila svoj remiks koji se još uvijek vrti po postajama i s kojim je Barbara, kaže nam, oduševljena: „Znam da sam bila potpuno zatečena, naravno u  pozitivnom smislu, tom potpuno drukčijom vizijom pjesme Anje i Luke”.

Sama bi se isto voljela okušati u tako nečemu jer ima nekih pjesama koje su joj zanimljive za obradu no prije nego što se upusti u tako nešto želi dobro razmisliti i razraditi stvar u glavi.

Za kraj nam otkriva da je zagrebački koncert samo uvod i da se slaže neka turnejica, a jedan od sigurnih datuma je klub Azimut u Šibeniku 29. listopada.

Što se ostalih planova tiče – počinje sa snimanjem pjesama za album na hrvatskom koji će, ako sve bude išlo po planu, ugledati sunce tijekom iduće godine.

Moglo bi Vas zanimati