19
sij
2022
Daj 5

Daj 5: Barbara Munjas, Deenoise, Ministranti i drugi

daj 5, deenoise, let 3, barbara munjas, boris novković

Daj 5

share

Kažu da je siječanj najdepresivniji, a travanj najokrutniji mjesec. Pa nekako nam ovi vedri i sunčani zimski dani ne daju da se složimo s ovim klišejima, posebice ne kada nam sunčani tjedan obilježi nova i uzbudljiva glazba iz svih krajeva zemlje. Ne želimo zvučati kao Dobro jutro, Hrvatska, ali Hrvatska zvuči dobro ovaj tjedan. Članovi Leta 3 pojavljuju nam se odvojeno u novim formacijama, Barbara Munjas osvježuje istarski foklor engleskim jezikom, a u jezičnom odabiru prati ju i debinant Deenoise koji progovara o duševnom zdravlju. A za kraj, od odabranih, tu je i veteran hrvatskog popa. Spremni? Daj pet!

Barbara Munjas – “I Will Be Standing”

Nakon dva izvrsna singla na engleskom jeziku, Barbara Munjas svoj nadolazeći album predstavlja s “I Will Be Standing” koji se unatoč stranom jezičnom kodu poziva na lokalni foklor i tradiciju. Fuzija istarskih tradicijskih formi i napjeva s popom nagovješćuje potencijalno intrigantno izdanje.

Ministranti – “Rock je mrtav”

Nema boljeg klikbejta ljubiteljima glazbe od isprane fraze kako su rock i punk mrtvi. Viđeno, a opet se lako zakačimo. Gitarist Leta 3, Dražen Baljak, okupio je Ministrante s Robertom Šušom za mikrofonom, Voljenom Korićem na bubnjevima i Vedranom Vučkovićem na bas gitari, s kojima debitira na singlu “Rock je mrtav”. Singlica najavljuje istoimeni album zakazan za fizičke i virtualne police ove godine. Obilježava ga taksativno banalan tekst koji podvlači kompoziciju i produkciju vrlo nalik na Boinu uspješnicu “Tako lijepa”, čime pjesma odjekuje posebice u refrenu. Prije negoli mu narod presudi, mi rocku ipak želimo dati priliku na prvijencu Ministranata.

Deenoise – “Not in the Mood”

Već neko vrijeme puno nas novu hrvatsku glazbu kiti usporedbama sa svijetom. “Svjetski, a naše” prije svega se odnosi na promjene u produkciji i estetici domaće glazbe koja ide u korak sa svjetskim trendovima, a dodatno to potencira i porast anglofonog izraza. Jedan od takvih je projekt Deenoisea (Dino Seferović) koji instantno nakon debitantskog singla “Blood Vessel” usmjerava pažnju publike na svoj nadolazeći prvijenac “All In My Head” koji će očigledno pronositi stapanje beatova hip-hopa beats s vokalnim formama R&B-ja.

Mr. Lee & IvaneSky feat. Prlja (Let 3)

Mrle i Prlja, a da nisu u Let 3? Iako bi naslov pjesme Tvoje su priče Eiffelov toranj dale naslutiti da se radi o novoj stvari riječkog benda ili preslagivanju, Prlja je gost Mrletovog paralelnog projekta sa životnom partnericom Ivankom Mazurkijević. Pulsirajući duet pomalo filmske glazbene produkcije Prlje i Ivanke govori o čežnji da se u romantičnoj letargiji pronađe izlazak iz predugog sna.

Boris Novković – “Srebro”

Doajen hrvatske estrade Boris Novković krajem je prošle godine objavio novi studijski album Ulica gori kojeg predstavlja najnovijim singlom “Srebro” ziheraške produkcije i sebi svojstvenih vokalnih dionica. U Srebru, zanimljivo je čuti, nad svim instrumentima uvjerljivo dominira saksofon Lane Škrgatić kojim zasjenjuje čak i vokalista pjesme. Novković isporučuje solidne, ali ustaljene i predvidljive studijske zapise koji vape za svježinom, kao i sam prozaičan tekst u svom vrlo skučenom i krutom formatu.

Sjećate se pet izdvojenih singlova prošlog tjedna?

Moglo bi Vas zanimati