14
pro
2023
Intervju

Od Fortice do tornja Sljeme

10 godina BSH eventsa: Kako smo pomaknuli granice partijanja

BSH events / press

BSH events / press

share

BSH events je jedan od najuspješnijih hrvatskih brendova elektroničke glazbe

Njihov potpis su partiji koji se obično održavaju van klupskog konteksta, na prilično neobičnim lokacijama – od utvrde Medvedgrad ili zračne luke, preko Fortice na Pagu i zadarske rive, pa sve do kamenoloma u Istri. BSH je, da spomenemo samo neke, do sada ugostio velika strana imena kao što su Hot Since 82, Deborah de Luca, Joris Voorn, Honey Dijon i Stacey Pullen.

Zahvaljujući atraktivnim lokacijama i produkciji, već godinama uspijevaju na svoja događanja privući posjetitelje koje zanima primarno zabava, dok poznata svjetska imena osiguravaju da se na njihovim eventima pojavi i ekipa koja na prvo mjesto stavlja glazbu. Baš ovoga vikenda u goste im dolazi Dennis Cruz, i to na čak dva partija, od kojih je jedan veliki u Boćarskom domu, a drugi ekskluzivan, na sljemenskom tornju.

Povod za čak dva eventa u jednom vikendu je deseta obljetnica BSH, a o cijeloj smo priči razgovarali s osnivačem Dragom Vukelićem (DJ Pablo Panda).

Drago Vukelić / press

Možeš li se prisjetiti početaka BSH? Što te tada motiviralo i kako je sve krenulo? 

Ideja za BSH je prvotno krenula iz želje za DJ-ingom. U Zagrebu u tom trenu nije baš bilo mjesta gdje se puštala muziku koju sam htio svirati. Krenulo je organizacijom dočeka nove godine s prijateljem.

Nakon toga imao sam ideju organizirati prvi dnevni party u Zagrebu na Sljemenu pored tornja.

Nakon što je event na Sljemenu polučio dobre rezultate u smislu posjećenosti, postavilo se pitanje mogućnosti organiziranja eventa na tvrđavi Medvedgrad, na što smo dobili pozitivan odgovor, a ostalo je povijest.

Što nam možeš reći o tome kako je izgledala 2023. BSH godina? Koliko ste do sada imali posjetitelja, koja bi imena i projekte istaknuo i na što si najviše ponosan? 

2023. godina je definitivno bila odskočna za BSH u vidu bookinga izvođača, broja posjetitelja te internacionalog broja gostiju koji su došli na naše evente iz cijelog svijeta.

Apsolutno treba istaknuti Gates of Agartha u Cave Romane održan u lipnju, u suradnji s festivalom Echoes from Agartha iz Kapadokije.

Cijeli event bio je na jednoj drugoj razini: od vizualnog experiencea, 3D mappinga projiciranog na zid u rimskom kamenolomu, artista (Marco Carola, Joseph Capriati, Damian Lazarus…) te posjetitelja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BSH events (@bshevents)

Kako je došlo do suradnje s Gates of Agartha? Po čemu je poseban ovaj brend i zašto je važno da smo ga imali u Hrvatskoj? 

Do suradnje je došlo našom inicijativom: naime, naišao sam na videe njihovog festivala u Kapadokiji te me jedna od lokacija na kojoj se održava festival podsjetila na Cave Romane.

Nedugo nakon, dogovorili smo sastanak za vrijeme Amsterdam Dance Eventa, pozvali ih u Hrvatsku da vide lokaciju te krenuli s organizacijom.

Brend je poseban po tome što ima posebnu priču i identitet. Cijeli festivalski doživljaj (lokacije, uređenje samog venuea) totalno je drugačiji od bilo kojeg drugog festivala te su po tome među najjedinstvenijima na svijetu.

Događaj je važan jer je prvi ovakvog tipa u Hrvatskoj te privlači goste visoke platežne moći.

Generalno, neobične lokacije su uvijek bile u BSH potpisu. Zašto vam je to važno? 

Lokacija je od početka BSH brenda bila najbitniji faktor, a i dalje je. Uvijek težimo tome da našim gostima ponudimo drugačije iskustvo te događaj kojeg će se posebno sjećati. Kada prvi put idete na party na npr. Medvedgrad, to je nešto što ćete pamtiti cijeli život i takvi momenti su nam najbitnija stvar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BSH events (@bshevents)

Koliko je rad na lokacijama koje nisu klasični klubovi kompleksan? Možeš li uzeti primjer jednog eventa i objasniti nam kako izgleda priprema; koliko kamiona opreme dođe, koliko traje postavljanje stagea i sounda, koliko se metara kablova koristi, kako se dovodi struja tamo gdje je nema i sl.? 

Mislim da se paralela između kluba i eventa ne može ni povući. Kada se radi u klubu, sve je manje-više spremno i možete doći jedan sat prije eventa. Samo trebate donijeti brending i eventualno pojačati produkciju, ovisno od kluba do kluba.

Kada se radi event, pogotovo na lokacijama koje mi koristimo, sve kreće od nule te smo često ograničeni vremenom i smislu setupa te rastavljanja.

Nekada imamo situacije, kada event završi u ponoć, da do osam sati ujutro sve mora biti vani i izgledati kao da nikoga nije bilo.

Ovisi od lokacije i eventa; neki se eventi stignu postaviti unutar 24 sata i manje, dok za veće evente set-up zna trajati i pet do sedam dana.

BSH radi neke od najposjećenijih elektroničkih evenata u Hrvatskoj. Što bi rekao, koji su ključevi uspjeha? 

Ustrajnost, lokacija, line up.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BSH events (@bshevents)

I sam si DJ. Kako bi opisao svoj stil DJ-inga? Kakvu glazbu voliš, što ti je u tome dijelu najzanimljivije? 

Preferiram house i tech-house, a ovisno o headlineru i feedbacku s podija, često znam otići i u malo mračnije žanrove, no house i tech-house su svakako baza.

Koji su ti planovi/želje za budućnost?

Plan je svakako početi organizirati evente izvan Hrvatske, za početak u regiji (Slovenija, Austrija, Mađarska), a dalje ćemo vidjeti gdje će nas put odvesti. Za iduću godinu je u planu da otprilike polovicu evenata radimo izvan Hrvatske.

Moglo bi Vas zanimati