17
ožu
2024
Intervju

Mateo Galić

Galke: „Sada me svi pitaju tko je Zvončica

Galke

Galke /Matej Grgić

share

Mateo Galić, poznatiji kao Galke, perspektivan je srednjoškolac iz Zagreba čiji talent i potencijal bude velika očekivanja za postizanje značajnih uspjeha, iako je još uvijek vrlo mlad

Galke

Galke/Matej Grgić

Galke je predstavio svoju prvu pjesmu 2021. godine, a nedavno je široj publici predstavio album Odjeci, objavljen prije mjesec dana. Ono što ovaj album čini posebnim jest činjenica da ga je gotovo u potpunosti stvorio sam. Sam je radio na produkciji, kreiranju vizuala vezanih uz album te je također samostalno napravio cijeli miks i master.

Iako su mu pojedinci pomogli u nekim sitnicama vezanim uz album, Mateo naglašava kako je najzadovoljniji kada najveći dio posla obavi sam, jer smatra da svatko ima svoje mišljenje o glazbi, a on najbolje zna kako želi da njegove pjesme zvuče. Posebno naglašava činjenicu da su pjesme napisane iz ljubavi prema glazbi te su za njega osobne te baš zbog toga planira i dalje nositi glavnu ulogu u stvaranju svojih budućih projekata.

Zahvaljujući podršci Bore Balboe, koji mu je pružio priliku da predstavi svoj album široj publici putem njegove izdavačke kuće Fallo da Solo, danas Galke bilježi brojke slušanosti koje ne bi ostvario u tako kratkom periodu da je primjerice samostalno objavio projekt. Ovaj mladi izvođač jasno pokazuje svoju skromnost, ali istovremeno i želju za dokazivanjem i izgradnjom svog imena na domaćoj glazbenoj sceni. Izabrao je spomenuti glazbeni label jer smatra da, iako možda nije najveći na sceni, ima zasigurno najstrastvenije obožavatelje koji pružaju ljubav na isti način kao i izvođači koji su dio Fallo da Solo obitelji.

Galke

Galke/Matej Grgić

„Običan klinac iz Zagreba koji voli kvalitetnu glazbu, različite žanrove, ne ograničava se na jedan žanr, već istražuje razne glazbene elemente koji ga inspiriraju. Uživa u procesu stvaranja glazbe, cijeni modu i uživa u druženju s prijateljima.“

Opisuje se upravo ovim riječima, kao običan klinac iz Zagreba koji strastveno stvara glazbu, ali istovremeno pokazuje ljubav prema modi, budući da je sam kreirao vlastiti brend pod imenom Sentinel Clothing. Galke je detaljno opisao svoje glazbeno putovanje, počevši s radom na beatovima već sa svojih 12 godina.

Naravno, u toj dobi još uvijek uči o svemu, a posebno o umjetnosti stvaranja glazbe. Nakon neke vrste vlastitog usavršavanja, 2020. godine prvi put se ozbiljnije posvetio snimanju glazbe kada je htio snimiti nešto vlastito. Slao je svoj demo projekt dvojici poznatih izvođača, ali nisu bili zadovoljni onim što su čuli. Taj trenutak bio je ključan, motivirajući ga da još predanije radi na glazbi i dokaže svoje sposobnosti. Danas, nakon objave albuma i na samom početku glazbene karijere, Galke teži napretku, svjestan da glazbu ne može potpuno savladati te je otvoren za prepoznavanje svojih nedostataka i područja na kojima treba raditi. Mlad je i svjestan dugog puta koji ima pred sobom.

„Rad na glazbi za mene je motivacija, ali i pokretanje kroz život.“

Galke

Galke/Matej Grgić

Nakon razgovora o njegovim početcima i motivaciji u stvaranju glazbe, postavio sam pitanje o procesu stvaranja albuma. Galke je opisao kako ideja o albumu nije bila unaprijed planirana, jednog dana mu je spontano došla. Tjedan dana od tog trenutka počeo je raditi na glazbi, dok je samu ideju o konceptu albuma dobio otprilike tri mjeseca kasnije. Inspiraciju za album crpio je iz stvarnih događaja, što dodatno obogaćuje cjelokupni projekt.

Na pitanje o tome je li mu rad na albumu bio težak, dobio sam odgovor koji sam i očekivao. Za njega, rad na albumu nije bio izazovan jer istinski voli glazbu i uživa u stvaranju. Što se tiče izrade vizuala, iako su oni lijepo napravljeni, izrada vizuala bila mu je „dosadnjikava“.

Ranije se bavio snimanjem kvalitetnih YouTube videa, gdje je usavršio vještine u radu s vizualima koji mu nisu bili ni približno izazovni u usporedbi sa stvaranjem glazbe. Tek sada, mjesec dana nakon izlaska albuma, Galke je postao svjestan koliko je zadovoljan vlastitim radom.

Također, ističe da trenutno ne namjerava forsirati suradnje s drugim izvođačima. Svjestan je moguće prilike da surađuje s mnogima sada kad je dio veće glazbene priče poput Fallo da Solo, no želi se posvetiti samostalnom radu bez nametanja suradnji. U slučaju spontane suradnje bio bi izuzetno sretan, no naglašava kako mu je fokus na samostalnom radu, na vlastitom glazbenom razvoju te budućim projektima koje ima u planu. Dodatno otkriva kako bi uvijek više cijenio suradnju s nekim iskusnijim od sebe, nekim od koga bi mogao apsorbirati znanje za daljnji napredak.

Kreacija albuma, demo snimki i opći proces izravno su povezani s tim kako je došlo do suradnje između ovog mladog talenta i izdavačke kuće Fallo da Solo. Da bismo saznali cijelu priču, vraćamo se godinu dana unatrag kada je Bore po prvi puta zaprimio demo snimku koju mu je Galke poslao.

Bore je odgovorio nečim u smislu „interesantno”. Nakon toga, Galke mu je nastavio slati svoje radove, a Bore ga je zapratio na Instagramu, gledao njegove priče i ponekad lajkao, što mu je puno značilo. Bore mu se nakon još poslanih demo snimki obratio kako bi ga pozvao da se pridruži njegovom labelu, budući da ga je smatrao interesantnim.

Ulazak u priču poput Fallo da Solo značajan je za svakog izvođača u bilo kojem razdoblju karijere, a za Matea, koji je ušao u tu priču sa samih početaka i s puno potencijala, ova prilika je ključna za sazrijevanje i nastavak karijere.

Galke

Galke/Matej Grgić

Na pitanje stvara li mu pritisak uspjeh kolega iz istog labela, s obzirom na njihovu popularnost u skorije vrijeme, odgovara kako ne osjeća pritisak jer vjeruje u sebe i svoje mogućnosti. Iako ima vjeru u sebe, svjestan je da se nalazi na početku karijere te poručuje svakom kritičaru da poštuje njihove kritike. Ako trenutačno nije dovoljno dobar, Galke vjeruje da će se razviti kao umjetnik i donijeti još bolje stvaralaštvo u bliskoj budućnosti.

Što se tiče albuma, publika ima podijeljena mišljenja. Neki ga smatraju predivnim, ali isto tako postoje i oni koji primjećuju sličnost između njega i poznatog srpskog trepera kojeg javnost zna imenom Đorđe/Klinac. Na te kritike, Galke odgovara kako ne može pobjeći od izvođača ili žanrova koji ga inspiriraju. Svjestan je da njegov izvedbeni stil ponekad podsjeća na spomenutog izvođača, ali aktivno pokušava biti autentičan i ne vezivati se striktno uz jedan žanr, već istraživati različite glazbene pravce. Pored trepera poput Đorđa, inspirirali su ga i neki drugi strani izvođači, poput Kanye Westa, Travisa Scotta i Davea. Njihov utjecaj i elementi također su prisutni na albumu, budući da su bili izvor inspiracije za njegov rad.

„Vjerujem da je ideja albuma jedinstvena, s obzirom na to da u Hrvatskoj nema mnogo albuma sličnog koncepta.“

Sam album odlikuje se posebnom konceptualnošću, strukturom i narativom koji se proteže kroz cijelo njegovo trajanje. Prema njegovim riječima, želja mu je bila stvoriti album koji bi, čak i ako ga nitko ne posluša, bio sličan filmu, gdje slušatelj nakon preslušavanja može razumjeti priču u cjelini.

Posebnu vrstu pozornosti album je stekao zbog ljubavne tematike usredotočene na lik Zvončice, oko koje se vrti cijela priča ovog projekta. Galke objašnjava kako je želio da svatko tko presluša album u cijelosti izgradi vlastitu priču u glavi koja reflektira poruku i temu albuma. Album je nastao u tramvaju te cijela ispričana priča predstavlja rutu kojom bi se mladi izvođač kretao kada bi se sastajao sa svojom Zvončicom. Krajnji cilj bio je da slušatelji, nakon što čuju projekt, zamisle „svoje Zvončice“ i osjete snažan utisak, pronalazeći sličnosti u ljubavnoj temi albuma.

Album Odjeci predstavlja prvi veći projekt ovog mladog i talentiranog izvođača. Sadrži 15 pjesama i dolazi nakon nekoliko starijih projekata i jednog spota kojeg Galke ima iza sebe. Ono što album čini izuzetnim je njegova konceptualnost i način na koji ga je zamislio, s ljubavnom tematikom u središtu, što značajno utječe na dojam koji će album ostaviti na slušatelja. Vlastito mišljenje igra ogromnu ulogu u tome hoće li vam se album svidjeti ili ne, s obzirom na to da ne govorimo o glazbi koja je komercijalna već napravljena u sklopu prvog projekta koji je nastao u sobi ovog mladog artista.

Osim specifične strukture, album ima i estetiku koja dolikuje ljubavnoj tematici albuma, a ona zasigurno pruža jedinstven vibe. Sitnice čine ovaj album dobrim, pogotovo kada govorimo o nečijem prvom ozbiljnijem projektu. Puno je prisutnih detalja, a posebice se ističe ugođaj prenesen ženskim glasom koji najavljuje tramvajske stanice, dopunjen vizualnim identitetom albuma.

Uzimajući u obzir to da se radi o prvom ozbiljnijem projektu, album je impresivan, no prostor za razvoj i napredak uvijek postoji, a Galke, po svemu sudeći, ima potencijal razviti autentičan pristup glazbi koji će ga činiti prepoznatljivim. Kroz preslušavanje svih pjesama uočavamo da je svaka od njih jedinstvena na svoj način. Galke posebno ističe prvu i posljednju pjesmu albuma, koje su jedinstvene po tome što sadrže glasovne oznake ulica iz Zagreba, odnosno konkretne rute na kojima je nastao tekst za sam album. Ostale pjesme služe kao poruke koje obogaćuju narativ između ove dvije ključne pjesme.

Galke

Galke/Matej Grgić

Moguće suradnje s drugim izvođačima mogu mu pružiti idealnu priliku za dodatnu afirmaciju na glazbenoj sceni odnosno predstavljanje svog talenta i kreativnosti. Kritike, bilo da se odnose na produkciju ili sličnost s drugim umjetnicima, dio su procesa kroz koji prolaze svi izvođači na putu prema svojoj jedinstvenosti.

Galke ima sve preduvjete za značajan uspjeh ukoliko nastavi s posvećenim radom na glazbi, vođen očitom strašću prema njoj, što može biti inspirativno za mnoge. Kako je i sam istaknuo, otvoren je za utjecaje iz različitih žanrova, što bi mu moglo omogućiti da stvori nešto potpuno novo i drugačije na glazbenoj sceni. U svijetu gdje nedostaje mladih, talentiranih ljudi spremnih preuzeti vodeću ulogu u glazbi, umjetnici poput njega su itekako potrebni. Svojim radom i trudom, svaka investicija u glazbu može se isplatiti.

Moglo bi Vas zanimati