31
sij
2023
Intervju

Grše: „Misli umjetnika nikad ne miruju”

Grše

Grše /Matej Grgić

share

Grše je jedini hrvatski autor koji je od samog početka svakog tjedna prisutan na Billboardovoj top ljestvici najslušanijih pjesama na streaming servisima u Hrvatskoj.

Prvo s pjesmom “Highlife”, i to godinu dana nakon objave, zatim s pjesmom “Mamba”, a danas, kao i proteklih trinaest (!) tjedana s aktualnim singlom “Sip”. Ponekad mu se na ljestvici pridruže Hiljson Mandela, 30zona ili Dalmatino, no najčešće je usamljen u moru brzoprolaznih megahitova regionalne produkcije. To je samo jedan razlog za slavlje ovog repera iz Trilja koji je prošle godine postigao veliki uspjeh albumom Platinum, osvojio nagradu Rock&Off u kategoriji Rap&Off te održao brojne nastupe diljem regije.

Pred njim je koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture, za koji pripreme, kako kaže, idu super i „sve bi trebalo biti onako kako sam zamislio”.

Grše

Grše/Matej Grgić

Na istom je mjestu održao koncert koji se prepričava i dan danas, prije točno godinu dana, a ovaj koncert ističe kao najdraži, ali i najizazovniji trenutak u karijeri: „To je bio prvi veliki nastup i među prvim nastupima općenito nakon korone i one cijele situacije”, rekao nam je Grše, koji uistinu na nastupima ostavlja posljednji atom snage, ili, sportskim žargonom rečeno, ostavlja srce na terenu.

I premda su mu rime opake, iza njih se skriva izuzetno motiviran, skroman i emotivan dvadesetsedmogodišnjak koji ništa ne prepušta slučaju. Jedan je od najprofesionalnijih i najozbiljnijih predstavnika aktualne hip hop scene, a godinu dana nakon Platinuma, otkrio nam je da radi na novom albumu. Na istom se diskografskom izdanju nisu našle pjesme “Mamba” i “Sip” koje je objavio u međuvremenu, a na kojima je predstavio jedan novi, moderan klupski zvuk:

„Taj zvuk je nastao sasvim slučajno, eksperimentiranjem. Za Mambu mi je Mihovil (Lockroom) pustio beat u studio i refren je nastao odmah na licu mjesta, nismo uopće planski radili tako nešto već je došlo skroz spontano, samo se desilo. Što se tiče ‘Sipa’, on je zapravo išao na house beat koji sam dobio od Elmara i nije bio ni blizu sličan ovom sada. Trebao nam je klupski zvuk, jer tekst i flow su to tražili, tako da smo na kraju došli do ovog finalnog proizvoda i publika je to odlično prihvatila”, otkriva Grše.

Grše

Grše/Matej Grgić

Publika je ove pjesme i više nego dobro prihvatila, subotnji izlasci u klubovima diljem regije naprosto su nezamislivi bez ovih pjesama na playlisti, a postale su i jedne od njegovih najtraženijih na nastupima uživo kada poprimaju jednu potpuno novu dimenziju. No zašto su baš ove pjesme najslušanije?

Pitali smo Gršu, postoji li neka “tajna formula” uspješnog nizanja hitova: „Iskreno, stvarno ne znam, trudimo se raditi što bolju i kvalitetniju glazbu i to nas je dovelo do toga. Mislim da mladi trenutno najviše slušaju i najviše vole ovaj žanr i da je to razlog zašto se toliko sluša, a i uz to je ta ista glazba kvalitetna”, rekao nam je. Gršinu glazbenu radionicu od samih početaka čine i producenti Mihovil Šoštarić Lockroom te Elmar Žerić El Maar, najtalentiraniji producenti svoje generacije.

Grše nam je otkrio kako izgleda njihov kreativni proces: „Proces se dosta mijenjao kroz godine, dok nismo došli do onog što je najbolje i što najbolje funkcionira. Većina pjesama za album nastaje mojim dolaskom u Zagreb, gdje se nalazimo u studiju i radimo na instrumentalima, idejama i refrenima. Poslije ja završavam versove doma te kad bude stvar spremna, ponovnim dolaskom u Zagreb snimim finalnu verziju.”

Grše

Grše/Matej Grgić

Kaže da „misli umjetnika nikad ne miruju”, a na glazbi radi gotovo svaki dan: „Dosta se toga meni vrti u glavi svakim danom, misli umjetnika nikad ne miruju. Imam dosta toga u planu i dosta toga o čemu bih pisao i što bih radio. Idem korak po korak i što mi bude inspiracija u određenom trenutku to i radim, samo čekam pravi trenutak inspiracije za te tematike, jer ne želim na silu ništa raditi. “Suzu” sam čekao par godina da je mogu u par sati napisati.” Tih par godina uistinu se isplatilo, jer je “Suza” svojevrsno Gršino remek-djelo u kojem iskreno progovara o vlastitu životu, što je karakteristika samo onih najboljih.

Nabijena emocijama, otkriva njegovu potpuno drugu umjetničku stranu i pogađa slušatelja direktno u dušu. Grše je tako kompletan umjetnik, otvoren prema mnogim umjetničkim pravcima i bez straha od nepoznatog: „Situacija je trenutno sve bolja i mislim da malo po malo sve napreduje i ide u smjeru u kojem treba ići. Naravno, ima stvari koje mi i dalje smetaju, ali mislim da se mi svojim radom i kvalitetom možemo izboriti za to i da će sve doći na svoje mjesto”, kaže Grše.

Grše

Grše/Matej Grgić

No sada, uz glazbene, ima i one slatke brige jer se prošle godine oženio, a nedavno je postao otac. Zanimalo nas je koliko ga je to promijenilo: „Sigurno da je to veliki vjetar u leđa i motivacija. Želim sve napraviti što mogu da osiguram svoju obitelj i da svom djetetu pružim normalan život. Dijete je najveći blagoslov i uživam u svakom trenutku s njim”, iskreno će Grše koji ususret zagrebačkom koncertu publici obećao nasljednika albuma Platinum: „Ovu godinu smo odlučili raditi punom parom i dati publici album kakav je zaslužila!”

A koji mu je ultimativni cilj u karijeri? „Napuniti Dom sportova ili Spaladium Arenu, ostaviti trag na našoj glazbenoj sceni i napraviti muziku koja će dugo živjeti i slušati se.”

Kako trenutno stvari stoje, Spaladium Arena zbog zatvaranja i nije realan scenarij, no za sam kraj ostaje nam od srca poželjeti Grši, umjesto Doma sportova – Arenu Zagreb, a umjesto Spaladium Arene – Poljud.

No prije toga – Tvornica kulture, 4. veljače 2023.

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

Grše

Grše /Matej Grgić

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati