01
pro
2022
Intervju

Indira Levak: „Moj novi album je kao zlatna ribica“

Indira Levak / Roberto Uzelac

Indira Levak / Roberto Uzelac

share

Indira Levak posljednji je album objavila prije samo pet mjeseci, a već surađuje s producentom Borisom Đurđevićem na novim pjesmama. Ujedno ima koncert za Novu godinu, a o tome da itekako uspješno radi po cijeloj regiji da i ne govorimo.

Sve ovo nam je pružilo više nego dovoljno povoda da popričamo sa ženom koja baš nikad ne staje. Gdje i kakav tulum će napraviti povodom najluđe noći u godini, zašto je za album Atlantida odlučila izbaciti u digitalnom formatu, zašto je s druge strane odlučila ostati vjerna svom zvuku i kako je opstala sve ove godine na sceni, otkrit će vam ova pjevačica i poduzetnica.

Jedna ste od najvoljenijih hrvatskih pjevačica. Koliko vam znači to što ste toliko obožavani od strane Hrvata? Gane li vas to i dalje nakon toliko godina na estradi?

Naravno da me gane, jako mi je bitna podrška moje publike jer bez njih ništa ne bi bilo moguće, niti jedan umjetnik ne može opstati i razvijati se bez publike koja želi slušati ili gledati to što radi. Moram naglasiti da su upravo ljudi koji dolaze na moje koncerte zaslužni što moje pjesme žive i prenose se s generacije na generaciju.

Tko je Indira Levak svojim riječima i koliko se ona razlikuje od Indire Forze?

Uvijek sam ista, nema dvije Indire. Volim ljude, volim druženja, nikada mi nije teško napraviti dobar štimung gdje god da dođem, radoholičar sam, ne znam odmarati i ne drži me mjesto.

Što mislite, u čemu leži tajna vašeg uspjeha? Naime, nije mala stvar biti vodeće ime na estradi više od dva desetljeća.

Glazba je moj život. Školovana sam glazbenica, sviram instrumente, pišem stihove, uvijek mi je u glavi neka melodija. Sve važne trenutke u životu vežem uz određene pjesme, a u posljednje dvije godine kada nije bilo koncerata stalno sam nešto snimala, pjevala, jer život je ljepši uz omiljene taktove koji izmamljuju osmijehe na lica.

To je i zapravo odgovor na vaše pitanje. Nema tu velike tajne, trebate biti iskreni prema sebi i publici, imati i malo sreće da se sve posloži u vašu korist.

Kako čovjek uopće opstane toliko dugo na sceni, pogotovo zato što je biti glazbenik težak križ, iako svi glorificiramo taj posao. Tu su noći nespavanja i konstanta putovanja, da ne spominjemo to da nekad nismo uopće svjesni da pred nama stoji izvođač, odnosno izvođačica koja se možda u tom trenutku dok tako suvereno vlada binom nosi i s nekim oblikom boli. Uostalom, i sâmi ste nedavno govorili da unatoč jakim bolovima u leđima svejedno odrađujete koncerte.

Živim kao profesionalna sportašica, redovito treniram, uzimam suplemente, pazim da imam dovoljno sna i prehranu punu proteina. Ovakav život traži puno discipline što je ponekad jako zahtjevno i sve je podređeno putovanjima vezanim za koncerte. Živim u koferu i to mi je postalo normalno. Čovjek se svemu prilagodi, takvi smo i kad vidiš da sva tvoja žrtva donosi rezultate u vidu karijere bez oscilacija, onda znaš da si odabrala pravi put.

Indira Levak / Roberto Uzelac

Indira Levak / Roberto Uzelac

U solo vodama ste već pet godina, točnije, od raspada Colonije 2017. Kako gledate na zadnjih pet godina, koji trenuci su vam bili najljepši, a koji najteži? Nikome nije lako zakoračiti u novi stadij života pa vjerujemo da su vam svakakve misli i emocije kolale glavom i tijelom, iako ste medijima otkrili da je odlazak u solo vode bio najbolja stvar koja vam se mogla dogoditi.

Odlaskom iz grupe nije mi se puno toga promijenilo jer sam dugo bila sama na pozornici. Sada je samo razlika što je apsolutno sve u mojim rukama, sve odluke donosim sama i moram priznati da sam bila spremna na to. U posljednjih pet godina lijepih trenutaka ima mnogo, no uistinu sam bila ponosna na nominaciju za Porin, za prvi samostalni album Valkira, na kojem sam po prvi put radila i kao autorica tekstova.

Uspješno surađujete s producentom Borisom Đurđevićem već neko vrijeme, a trenutno s njim radite i na novim pjesmama. Što mislite, što tu suradnju čini tako uspješnom, odnosno što je to u spoju Borisa i vas da je krajnji rezultat vašeg rada uvijek tako sjajan? Također nam recite, naravno u onoj mjeri u kojoj to želite otkriti, o kakvim je to novim pjesmama riječ? Predstavljaju li one možda neki zaokret u vašem zvuku i po čemu su općenito posebne?

Boris i ja se znamo jako dugo i zapravo najbolje znamo što volimo, koji zvuk, koju emociju. To je ta neka naša formula koja funkcionira. I dalje nastavljamo s onim poznatim zvukom koji moja publika voli već godinama, a pomake radimo u produkciji. Pjesma ”Atlantida” je uistinu osvojila regiju i to potvrđuje da postoji nostalgija za tim našim zvukom koji budi predivna sjećanja te stvara nove uspomene u današnjem vremenu. Nisam od onih koji su kroz karijeru mnogo mijenjali zvuk, uvijek sam vjerna sebi.

Zanimljivo je da već radite na novim pjesama, a album Atlantida, i to u digitalnom formatu, izdali ste prije samo pet mjeseci. Je li to zbog vaše poslovne i glazbene hiperaktivnosti ili danas izvođači moraju sve češće objavljivati novi sadržaj kako bi bili aktualni? Primjerice, Sandra Afrika je izjavila kako je prije bilo sasvim dovoljno lansirati novi hit jednom godišnje ili samo par puta godišnje, a danas se od izvođača očekuje da svako malo izbacuju nove stvari kojima će držati fokus publike na svoj rad.

Da, vremena se mijenjaju, sve je ubrzano pa se tako i očekuje da svaka tri mjeseca izbacite novi singl. Imam osjećaj da se sada to malo usporava jer je došlo do zasićenja. Publika ne stigne ni prihvatiti novi singl, a vi im već nudite novi. Uvijek se pitamo zašto su hitovi od prije dvadeset godina još uvijek najjači i najtraženiji?! To je zato što smo im dali vremena da sažive s publikom.

Kako ste zadovoljni reakcijama publike i struke na taj album, koliko je emotivan proces bio raditi na njemu te koje pjesme s istog biste naveli kao vama najposebnije, osim, naravno, suradnje s Halidom Bešlićem?

Ovaj album sam najavljivala dvije godine i moram zahvaliti mojoj publici na strpljenju. Digitalni album je posveta tehnološkom vremenu koje je u potpunosti preuzelo svijet u doba pandemije. Tehnologija i online povezivanje u najtežim trenucima bili su nam spas. Imali smo mogućnost da i dalje radimo, komuniciramo, napredujemo, ali online. Moja pjesma ”Za milijun godina”, kao i spot, nastali su tako da se nitko nije ni susreo uživo, a zapravo nikada nismo bili povezaniji. Sve je odrađeno online. Tako je i ideja da drugi album bude u digitalnom obliku i svima dostupan jednim klikom – postala više nego logična.

Ovaj album je kao zlatna ribica, ispunio je meni i mojoj publici nekoliko želja. Na njemu je pjesma ”Atlantida” koja me ponovno povezala s Borisom Đurđevićem na radost mnogih, a tu je i duet s mojim dragim Halidom Bešlićem koji smo dugo čekali da se dogodi. On je moj brat po glazbi, iste smo duše, iako možda to na prvu ne biste pomislili. Baš volim ovaj album iz svih ovih razloga koje sam navela i još mi je draže što ga je publika odlično prihvatila, kao i glazbeni urednici.

Po običaju, Nova godina bit će vam radna. Gdje nastupate i kakav spektakl nam pripremate?

Najveseliji doček Nove godine bit će u Crnoj Gori, u Tivatu gdje ću napraviti najbolji party! Pripremite plesne cipelice, molim šljokice u publici kako bismo svi zajedno blistali te večeri. Pjevat ću sve svoje stare i nove hitove u pratnji mog benda koji neumorno vježba kako bi sve bilo savršeno. Ako ste u blizini, navratite i provedite se kao nikada! To vam obećavam!

Indira Levak / Roberto Uzelac

Indira Levak / Roberto Uzelac

No, realno cijeli vaš život je ispunjen radom, svaki dan vam je praktički radni. Osim što nastupate u cijeloj regiji, iznimno ste uspješna dizajnerica namještaja. K tome, prije četiri godine ste sa suprugom Mirom uredili pet modernih apartmana u Fažani te ste ih opremili namještajem koji nastaje u vašoj obiteljskoj proizvodnji, a u planu vam je otvorenje beach bara Colonia u Istri. Kako jedna žena stigne sve to, što vas goni naprijed, odmarate li ikad i kako, te imate li još neke nove uzbudljive projekte u pripremi?

Drugačije ne znam, nepopravljiva sam radoholičarka, a korona nam je svima pokazala da treba biti aktivan i poduzetan u više smjerova jer ne znate što vam sutra nosi. Turizam me jako veseli, ali sada sam opet u fazi kada sam više usmjerena na glazbu. Radim na novim pjesmama i to me kreativno ispunjava u ovom periodu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Indira Levak Official (@indiralevak)

Postoji li još nešto u čemu se još niste okušali, a voljeli biste ili možete reći da ste do sad realizirali sve svoje snove?

Meni je u glavi uvijek neka nova ideja, ali racionalna sam osoba i ne srljam. Gledajući unatrag, mislim da sam puno toga napravila i realizirala, ali sanjam i dalje, jer što je čovjek bez snova?

Koje pitanje vas novinari nikad ne pitaju, a voljeli biste da pitaju?

Moram priznati da nema tog pitanja koje nisam čula u ovih dva desetljeća. Sve ste me ispitali, a ja ću vas pitati koju moju pjesmu volite pjevušiti kada ste sretni?

Moglo bi Vas zanimati