22
srp
2022
Intervju

Ivan Huljić: „Volio bih da Fusion festival opravda svoje značenje u punom smislu“

Ivan Huljić

Ivan Huljić /Davor Javorovic/PIXSELL

share

Ivan Huljić nastavlja nizati uspjehe na raznim poljima glazbenog djelovanja. Njegov je najnoviji pothvat pokretanje glazbenog festivala koji će u dvije večeri okupiti izrazito zvučna imena domaće i regionalne glazbene scene.

Tako će Split, kao prijestolnica glazbe i zabave, 22. i 23. srpnja kroz Fusion World Music Festival spojiti petnaestak najslušanijih i najtraženijih izvođača bez obzira na stil glazbe.

„Želimo napraviti nešto novo i dobro za zajednicu“

Glavni povod našem razgovoru zapravo je pokretanje Fusion World Music Festivala koji organizirate u Splitu. Raznolikost izvođača koji nastupaju na ovom dvodnevnom festivalu najbolje opravdava njegovo ime. Čime ste se vodili kad ste pokretali ovu novu glazbenu priču?

Vodili smo se dobrom željom i dobrom voljom. Željeli smo – i još želimo – napraviti nešto novo i dobro za zajednicu. Želimo da se ljudi zabave, da profitiraju grad i država, da produkciju podignemo na novu razinu, da glazbenici uživaju na pozornici i da se slavi glazba.

Nakon dvije pandemijske godine, pokrenuti novi glazbeni festival djeluje kao hrabar potez. Jeste li inače skloni eksperimentiranju?

Instinktivno sam htio reći ‘ne’, ali kad pogledam iza sebe, možda nesvjesno čak i jesam, u maloj količini. I trebao bih biti puno skloniji tome. 

Kada je nastala ideja o festivalu ovakve vrste?

Okupili smo se u studenom prošle godine i lagano krenuli u realizaciju ideje koja je postojala puno prije toga. Kako ste u prethodnom pitanju spomenuli, bilo je to u jeku pandemije, tako da je bilo izazovno započinjati nešto novo. S vremenom su se ideje gomilale, pa smo one nerealizirane i kasno začete ipak ostavili za iduće godine.

Ivan Huljić

Ivan Huljić/Milan Sabic/PIXSELL

Kako ste tematski osmislili festival?

Ovogodišnje će izdanje imati dvije večeri. Prvu su večer izvođači iz regije, a drugu večer izvođači iz Hrvatske. Vrata otvaramo u 19 sati, a prvi izvođači izlaze na pozornicu u 21 sat. Svaki nastup traje otprilike 45 minuta i svaki puni sat počinje nastup novog izvođača. Sve traje do pet sati ujutro!

Na koji ste način birali izvođače?

Za prvu večer, kada nastupaju izvođači iz regije, birali smo one koji su u posljednje dvije godine najslušaniji na digitalnim platformama. Drugu večer nastupaju izvođači iz Hrvatske koji su najslušaniji na radijskim postajama posljednjih petnaest godina i izvođači koji trenutno pune dvorane gdje god se pojavili. Naravno, kriterij je bila i glazba.

Ljetno doba samo po sebi donosi veliki izbor glazbenih festivala i nastupa glazbenih izvođača. Po čemu se Fusion razlikuje od drugih glazbenih događaja?

Volio bih da dođete pa mi nakon festivala sami odgovorite na ovo pitanje.

 

„Prvu sam jedinicu u srednjoj školi dobio iz glazbenog jer nisam znao odgovor na pitanje tko je napisao ‘Dva put san umra’“

Prvi je dan rezerviran za glazbene zvijezde iz regije, a drugi dan za domaće izvođače. Postoji li veći interes za nekim danom?

U početku se vidio interes koji je blago naginjao jednom danu, ali kako smo se približili datumu festivala, podjednak je interes za obje večeri.

U Njemačkoj od 1997. godine postoji istoimeni techno festival. Može li to predstavljati problem vašem festivalu i zbuniti javnost?

Evo, prvi put to čujem od vas, a kako nas svega par dana dijeli od festivala, ne vjerujem da će stvarati ikakav problem.

Doživljavate li glazbu kao zanat ili umjetnost?

Ima tu i jednog i drugog. Postoje neka pravila zanata koja možeš kršiti, to je čak i poželjno, ali glazba je definitivno umjetnost. Ako je uzmeš kao zanat, ona ne može opstati bez doze umjetnosti, ali ako je uzmeš kao umjetnost, ona opstaje i bez zanata.

Kako je bilo odrastati uz Tončija i Vjekoslavu kao mega uspješne autore u glazbenom svijetu?

Normalno. Nisam ih tako tada doživljavao, niti ih doživljavam sada. To su mama i tata, neovisno o poslu. Prvu sam jedinicu u srednjoj školi dobio iz glazbenog jer nisam znao odgovor na pitanje tko je napisao ”Dva put san umra”. Profesor je mislio da ga provociram. Još sam bio i ljut jer smo za taj test morali učiti Mozarta, Bacha… Otkud sad Oliver?

Čega se niste spremni odreći u glazbi i glazbenom šoubiznisu?

Za šoubiznis se ne bih odrekao ničega što volim, a tog dijela koji se zove šoubiznis odrekao bih se za sve što volim.

Iza sebe u ZAMP-ovoj bazi autora imate prijavljena 194 djela. Koji su kriteriji koje morate zadovoljiti kako biste svoju pjesmu smatrali dovoljno dobrom?

Nije to baš toliko, ako gledamo djela popularne glazbe, a na ta ste, vjerujem, mislili. Niti blizu. Treba se poklopiti puno toga da bih je smatrao dovoljno dobrom i opet, kad izađe, našao bih joj manu. Nisam bio uvijek najzadovoljniji onim što je izašlo, a one koje su mi najdraže nikad nisu izašle. Barem ne još…

 

Koju je pjesmu bilo najizazovnije napisati?

Nema takve. Ne mogu se sjetiti. Svaka ima svoj put, duži ili kraći, do finalne forme.

Koji je najvažniji savjet koji ste dobili u karijeri?

Morat ću vas razočarati jer nema ovdje neke pametne rečenice koju mi je rekao netko značajan. Živiš, slušaš, griješiš, slušaš druge, slušaš sebe, učiš iz svega i na kraju ti ostane neka tvoja životna filozofija. Prihvatio sam sve što su mi govorili i što su radili drugi, ali sam odbacivao viškove, dodao svoje i ostavio ono što mislim da bi trebalo biti. Ima nekih rečenica koje pamtim, ali koje su bile strogo u kontekstu. I danas su mi primjenjivije škole koje nisu bile obavezne.

Što smatrate dosad svojim najvećim uspjehom?

Prijatelje.

Kakvi su vam planovi za ovaj festival?

Da podnaslov, world music festival, opravda svoje značenje u punom smislu.

Moglo bi Vas zanimati