29
sij
2023
Intervju

Ususret 5. albumu

Ivana Kindl: „Kad sam započinjala karijeru sve je na sceni izgledalo zdravije i prirodnije“

Ivana Kindl, Put ka sebi, naslovnica albuma

Ivana Kindl, naslovnica albuma Put ka sebi

share

Ivana Kindl prepoznatljivo je ime hrvatske glazbene scene s karijerom koja sad već broji preko dva desetljeća. Istaknula se kao jedna od prvih r’n’b glazbenica na ovim prostorima, s istančanim osjećajem za taj žanr, i time pokrenula mainstream scenu koja je uglavnom počivala na rocku, popu i folku.

Čini se da se gotovo nikad nije vodila nekim zadanim smjernicama ili nepisanim pravilima koja su uvijek bila putokaz karijere njezinim kolegicama i kolegama, što u šoubiznisu može biti dvosjekli mač. Ivanina karijera i dinamika stvaranja nikad nije bila linearna, no u toj nekonzistentnosti ona je ostala jednostavno autentična.

Njezin snažan, prepoznatljivi vokal – svjetski, a naš – pečat je na do sad četirima objavljena albuma, a peti tek što nije ugledao svjetlo dana. Prethodni album, nazvan Promjenjiva, objavljen je prije dalekih trinaest godina, a tada je naišao na izvrstan odjek u javnosti. Poigravanje različitim stilovima unutar popa donijelo je i nekoliko odličnih uspješnica, kao što su pjesme ”Oči”, ”Utjeha” (s Carlom Belovari) ili ”Sunshine”, upečatljivog afro ritma, na kojoj je gostovao reper MC Andy Stewlocks’ Ninvalle, koji je inače surađivao s Alicijom Keys i Johnom Legendom, između ostalih.

Ivana će predstaviti novi album koncertnom promocijom 2. veljače u zagrebačkom Saxu, a dan poslije će svih deset pjesama biti dostupno u svakom znanom obliku.

Htjeli smo saznati nešto više o njezinim aktivnostima, pa smo iskoristili Ivanino slobodno vrijeme da nam kaže malo više o svojemu kreativnom životu.

Prošla je godina za tebe bila vrlo dinamična, a sudjelovala si u mnogo različitih projekata. Opiši nam malo, primjerice, kako je teklo sve oko emisije Zvijezde pjevaju? Bi li ponovila angažman na takvoj vrsti showa?

Obožavam Zvijezde pjevaju, tako nešto je uvijek izazov uz druženje s divnom ekipom ostalih natjecatelja. Od početka sam se odlično snašla kao mentor, do pobjede sam dovela glumce Nikšu Kušelja i Gorana Navojca, u finalu sam bila i s Duškom Modrinićem, kao i s Marinom Orsag. Dobivala sam partnere dobrih i loših pjevačkih mogućnosti, prilagođavala bih se svakom maksimalno i izvlačila maksimum od njih. Najteže je bilo boriti se s tremom određenih partnera koja ih je sputavala u izvedbama. Sa svima sam se slagala, znala sam se sa svakim energetski povezati.

Osim toga, prošla godina eskalirala je svirkama nakon dvije turobne godine korone i jedva sam dočekala to.

Pjesma Feel You Close nastala je u suradnji s Ericom. Kako je došlo do tog spoja?

S obzirom na to da Eric i ja imamo istog menadžera, normalno da sam među prvima čula za njega i odmah mi se svidio. Kad sam preslušavala njegov album shvatila sam koliki je potencijal i poželjela duet s njim i evo nas. Također, nakon dueta sam poželjela da mi on postane novi glazbeni producent i to mi se ostvarilo.

Koje suradnje su ti do sada bile najdraže? Što ti je u suradnji, općenito govoreći, najvažnije?

U suradnji mi je najvažnije da je izvođač kvalitetan, da gaji ljubav prema kvalitetnoj i smislenoj glazbi, da živi glazbu. Takve sam suradnje uglavnom i imala, a ono što mi se ne sviđa – jednostavno ne radim. Volim duet sa Jacquesom, pjesme koje sam snimila s grupom Boa, Elvisom Sršenom Noom, Petrom Antolić, Mirnom i Ericom, naravno.

Koliko je drugačija današnja hrvatska glazbena scena u odnosu na vrijeme kad si započinjala karijeru? Možeš li izdvojiti najveće prednosti i nedostatke današnjeg vremena?

Kad sam započinjala karijeru nekako je sve na sceni izgledalo zdravije i prirodnije, od odnosa između glazbenika i same glazbe. Digitalije još nije bilo; mi, tada novi izvođači, početkom milenija vrtjeli smo se na TV-u non-stop i tako dolazili do publike. Ja sam tada kao novi izvođač samo na konto pjevačkog talenta dobila takve uvjete za izdavanje albuma kakve mnogi mladi mogu danas samo sanjati. Danas je sve dostupno, to je dobro i loše. Najlošije je danas što su brojke – koje se mogu kupiti i umjetno napumpati – postale mjerilo kvalitete i vrijednosti.

Koji glazbenici ili umjetnici općenito su imali najveći utjecaj na tebe?

Mariah Carey, Whitney Houston, Vanna, Josipa Lisac, Luther Vandross, Destiny’s Child, Lauryn Hill, Erykah Badu, Nirvana, Ekv, Majke i mnogi drugi. Uglavnom je riječ o soul, r’n’b, rock i grunge glazbenicima. Od novijih volim, recimo, Jessie Ware, Brunu Marsa i Billie Eilish.

Često spominješ važnost mentalnog zdravlja. Koliko je svijest o istome utjecalo na tebe kao osobu i kao umjetnicu?

Jako puno. Prošla sam teško razdoblje koje sam proživjela i to me osvijestilo i ojačalo. Odbacila sam ego, vođena sam više intuicijom i iskonskom duhovnošću. Shvatila sam da imam unutarnju snagu koja me gura naprijed unatoč svim životnim iskušenjima. Ne podnosim nepravdu i nikad na to neću postati imuna, a najviše me ispunjavaju oni koji nikad ne razočaraju, a daju ti samo čistu ljubav – životinje.

Koje su ti još neostvarene ambicije i želje?

Puni toga mi se u životu već ispunilo, nisam megaloman niti materijalist. Najvažnije je zdravlje, i mentalno i fizičko, da radim, stvaram i živim glazbu, da sam okružena dobrim ljudima i, naravno, mačkama!

Pjesme s Promjenjive dugo su obitavale na vrhovima naših top ljestvica, a slična sudbina mogla bi zadesiti i Ivanin najnoviji album, Put ka sebi. Deset pjesama na prvu osvajaju njezinim iskorakom u synth pop, elektroniku i funky puhače, a nije skrivena ni inspiracija koju je Ivana potražila u Jamesu Bondu i – kako i sama često spominje – svojoj najdražoj seriji Twin Peaks. Slušajući pažljivo Put ka sebiimate osjećaj kao da svjedočite njezinu intimnom dnevniku, doslovnom višegodišnjem putovanju ka sebi samoj, bez lažnog uljepšavanja.

Možeš li nam ispričati nešto više o svom novom albumu koji izlazi uskoro? Kako je nastao naslov albuma?

Album se zove Put ka sebi i sâm naziv govori kako sam uz stvaranje ovog albuma prolazila velika osobna, emotivna i duhovna previranja, bilo je to jedno veliko sazrijevanje. To je moj peti studijski album koji je u biti kolekcija singlova koje sam kroz zadnjih sedam godina izdavala. Sada sve te pjesme dolaze u paketu i mogu reći da mi je ovo najosobniji album. U izdanju je Universal Musica, a bit će dostupan od 3. veljače!

Inače, ideja za melodiju pjesme Ima nade dobila sam slušajući synth/dream pop bend Chromatics i jedna mi je od dražih mojih pjesama. Tekst progovara o čišćenju od toksičnih odnosa i pronalasku vjere u sebe nakon turbulentnih emotivnih previranja. Definitivno je autobiografska pjesma, a fluidna i sanjiva atmosfera uz brži ritam odlično se uklopila u priču.

Moglo bi Vas zanimati