14
tra
2022
Intervju

Ivana Marić: „Pjesma s kojom idem na Zagrebački festival nagovještaj je moje nove ere”

Ivana Marić / Vjekoslav Šunjić

Ivana Marić / Vjekoslav Šunjić

share

Najstariji festival zabavne glazbe u ovom dijelu Europe bliži se svom 69. izdanju, a na njemu se predstavljaju i Ivana Marić te Zoran Mišolongin. Zagrebački festival svih ovih godina ostao je jedan od središnjih događaja za autore i pjevače, a pjesme koje se na njemu predstavljaju često postaju hitovi koji se dugo vrte na radio stanicama, kako u Hrvatskoj, tako i u regiji.

S time se slaže i Zoran Mišolongin, jedan od doajena Zagrebačkog festivala i hrvatske scene općenito, autor koji u šali kaže da mu je lakše pobrojati sve festivale na kojima nije bio od onih na kojima jest. Na prošlom je izdanju festivala ostala zamijećena njegova pjesma u izvedbi Stjepana Lacha, “Ja nisam taj”, a u intervjuu za portal Glazba.hr nije krio uzbuđenje zbog ovogodišnje suradnje s Ivanom Marić i njihove pjesme „Kako je s njom“.

„Po meni je Zagrebački festival trenutno najbolji u zemlji. Ja sam Ivani sugerirao – s obzirom na to da je imala jednu diskografsku stanku – da je najbolje da se pojavi na zagrebačkom festivalu, da se prezentira i da pokaže da je ponovo tu, na mjestu koje joj pripada“, rekao je Zoran i dodao da je kvaliteta upravo ovog festivala to što se osjeća da se od pjesama traži visoka razina kvalitete.

Kraj stagnacije

Ivana Marić ove se godine ponovo vraća na pozornicu Zagrebačkog festivala nakon što je na njoj debitirala 2010. godine s pjesmom Arsena Dedića, “Izdajica”. Kao i Zoran, priznala je da je nastup 28. travnja najbolji način da se pjesma “Kako je s njom” predstavi široj publici, zbog čega joj je iznimno drago da je ušla u izbor dvadeset najboljih pjesama.

„Kada nastupate uz živi orkestar, veće je uzbuđenje i pozitivna trema, ne događa ti se to baš svaki dan. Uživo, u prijenosu na nacionalnoj televiziji, to su prekrasni trenuci, nešto što je za svaku pjesmu i izvođača najbolja moguća promocija. Dobiješ priliku i trebaš je maksimalno iskoristiti. Prošle godine mi se svidjelo više pjesama. Matija Cvek je po meni apsolutni pobjednik, što se potvrdilo na ovogodišnjem Porinu. Zagrebački festival ima jako veliku ponudu pjesama, puno se izvođača i autora prijavljuje. I baš zato što je izbor velik se i javljaju tako dobre pjesme. Zanimljivo je kod ovog festivala da moraju biti zadovoljeni kriteriji žanrovske raznolikosti, svega se dotiče“, rekla je Ivana.

Pjesma s kojom se predstavljaju Ivana i Zoran, žanrovski gledano, pop je balada, sa snažnim tekstom za kojeg se oboje slažu da ne bi mogao otpjevati bilo tko.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivana Marić (@theivanamaric)

„Prvi puta kada sam čula pjesmu pomislila sam: ‘Wow, ovo nitko još nije spomenuo u svojim pjesmama.’ Nije se desio autor koji je spomenuo tu temu. Puno puta sam čula tekstove pjesama koji mi se nisu dogodili u životu, ali mi se dogodilo da se zakačim i uživim se do te mjere kao da se to isto i meni dogodilo. Tako i s ovom pjesmom, i u ušima slušatelja koji će je slušati, nije nužno da proživiš identičnu situaciju da bi se mogao uživjeti. Rekla sam nedavno u šali, da su moje pjesme autobiografske, moj bi život bio prilično tragičan“, otkriva Ivana.

Prvo pjesma, onda (savršena) pjevačica

Kreativni proces stvaranja nove pjesme obično kreće od same suradnje autora i izvođača, no za Zorana je postalo poznato da često ne slijedi ovu uobičajenu šprancu. Tako je bilo i ovoga puta, pjesma je bila rađena za ‘imaginarnu savršenu pjevačicu’.

„Kada sam je završio znao sam da to mora biti vrhunska pjevačica, da mora imati stav i hrabrosti otpjevati ovu pjesmu. Ivana je pjevačica za koju sam znao da sigurno vokalno to može. Za dobru pjesmu moraju se poklopiti stvari, a poklopile su se čim je Ivana prihvatila suradnju. Ni u glazbi, ako i u životu, ne valja ništa na silu raditi. Svi moraju biti usmjereni ka istom cilju. Zato sam ja i unaprijed bio siguran da će pjesma biti super jer sam to osjetio u radu i stvaranju, sve je ukazivalo na to da će to biti dobro“, rekao je Zoran.

Da pjesma sama mora naći svog izvođača slaže se i Ivana. To je, kaže, s jedne strane lutrija, a s druge i proizvod njezina i Zoranova iskustva.

„Sama sam sebi rekla da ću od sada pjevati samo ono što mi srce kaže, bez ikakvih kalkulacija hoće li nešto dobro proći, je li u stilu koji je dobar za ovo vrijeme i trend. To treba biti nešto iza čega mogu stajati cijeli život“, smatra Ivana.

Ivana Marić / Vjekoslav Šunjić

Suradnja između njih rodila se spontano. Oboje kažu da su se viđali na brojnim eventima, a presudno je bilo i što dijele isti kvart. Na kraju su se i službeno upoznali na jednome glazbenom događaju te su ‘kliknuli na prvu’.

Put prema albumu?

Iako je Ivana imala jednu diskografsku pauzu, materijala za nove stvari, oboje se slažu, sada ima na pretek. “Kako je s njom“ definitivno je najava jedne duge i uspješne suradnje, ali i nagovještaj novoga glazbenog smjera u kojem kreće Ivana Marić.

„Sada krećem u nešto novo, s jednim novim iskustvom, s razvijenijim i drugačijim stilom. Pjesma ”Kako je s njom” definitivno je nagovještaj toga novog početka koji će imati veću frekvenciju izlaska novih pjesama nego prije i, evo, već sada dogovaramo termin u studiju za snimanje nove pjesme. Suradnja sa Zoranom se definitivno nastavlja“, rekla je Ivana.

A na pitanje je li ovo možda i nagovještaj novog albuma, Zoran kroz smijeh odgovara da za album uvijek ima pjesama. No, ističe i da se diskografija danas promijenila, pa je tako danas album „kruna slijeda dobrih pjesama“. S njime se slaže i Ivana.

„Da, prije je bilo drugačije, snimiš album i onda vadiš iz njega jednu po jednu pjesmu. S obzirom na to, sama vizija nekog albuma mi nije još uopće na pameti“, otkrila je.

Za kraj, pitali smo ih očekuju li nagradu, a odgovor je bio u skladu s njihovim dugogodišnjim iskustvom na sceni.

„Privilegija je uopće nastupiti na takvom festivalu. To je najbolji mogući cilj za pjesmu. Uvijek je lijepo dobiti nagradu, ali najveća nagrada je to što si ti dao pjevaču, što je pjevač ponudio ljudima, da stvarno uđe među njih. Na kraju se sve svodi na to“, zaključio je Zoran.

Moglo bi Vas zanimati