25
ožu
2022
Vijesti plus

Urban trijumfirao na Porinu, a zasjale i nove glazbene zvijezde: „Presretni smo”

Matija Cvek / Foto: Julien Duval

share

Sinoć je u Gradskom vrtu u Osijeku dodijeljena 29. nagrada Porin, na kojoj je s četiri osvojena priznjanja trijumfirao Damir Urban, a u stopu ga s dva kipića prati mlađi kolega Matija Cvek. Generalno, nagradu je obilježio velik broj priznanja za glazbenike nove generacije. Razgovarali smo s nekima od dobitnika ove najveće glazbene nagrade u Hrvatskoj. 

“Sreća prati hrabre” jedan je od stihova pjesme “Sama” Damira Urbana i njegove četvorke, koja je na Porinu proglašena najboljom pjesmom prošle godine. To je tek jedan od četiri Porina koji su otišli Urbanu i njegovom bendu.

“Ne, za rad na ovom albumu nije trebala hrabrost. Nisam imao što raditi nego stvarati taj album. Doma se uhvatiti onoga što mogu i dati od sebe nabolje što mogu i pri tome maksimalno uključiti bend u proces. Bilo je teško jer u vrijeme kad smo radili na ovom albumu studiji nisu radili, nisu primali petero ljudi u prostore. Snalazili smo se, slali jedni drugima pjesme i tako radili na njima”, rekao je Urban o albumu Lipanj, srpanj, kolovoz. To je izdanje proglašeno Albumom godine i Najboljim albumom rock glazbe, a pjesma “Sama” je Pjesma godine te Najbolja izvedba grupe s vokalom.

Damir Urban / Foto: Julien Duval

Bilo je teško raditi u pandemijskim uvjetima, kaže Urban, ali se pokazalo da “ne postoji ispravan, dobar ili pravi pristup u stvaranju albuma”.

“Postoji samo ono što ti misliš da je ispravno – rekao je novinarima, dodajući da se “dobra pjesma može snimiti i na diktafon”.

Dodjela najveće hrvatske glazbene nagrade 29. se puta održala u Gradskom vrtu u Osijeku, i to u jednoj od najraskošnijih produkcija ovog velikog priznanja.

Jedan od dobitnika nagrade je i Krankšvester, koji je za Krankšvester V dobio nagradu za Najbolji album hip hop glazbe.

“Ovo je veliki dan za Hrvatsku. Iznenadilo nas je, pripremili smo kisele osmijehe, a ne govore. Još da Osijek bude prvi u nogometu i to je to”, rekao nam je 3ki Stil, inače rođeni Osječanin.

“Ovo je početak našeg kraja. Sada smo sve napravili”, dodao je njegov kolega Sett.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glazba.hr (@glazba.hr.portal)

Na sličan način šali se i Matija Cvek, koji je na dodjeli izveo svoju pjesmu “Ptice”, a onda pokupio dvije nagrade; onu za Najbolju mušku vokalnu izvedbu te za Najbolji album pop glazbe.

“To je to, sad idem u mirovinu”, smije se Matija, koji je bio iznimno emotivan pri preuzimanju nagrade.

“Sve sam, zapravo, rekao na pozornici. Velika je čast dobiti nagradu, a posebice kad su u konkurenciji Damir Urban i Gibonni. Mi klinci se uvijek pokušavamo približiti baš njima, oni su uzori. Tako da mi se sve ovo čini nadrealno”, rekao nam je Cvek, dodajući da još nije uspio procesuirati ni svoj prvi, a pogotovo drugi Porin.

“Nadam se koncertima ove godine. Valjda će i publika biti ohrabrena ovom nagradom, doći na koncerte, reći: ‘Ako je dobio Porina, onda je valjda i dobar'”, kaže nam dobro raspoloženi Matija.

Violončelist Vid Veljak bio je nominiran za Porina u četiri kategorije: skladba “Mora” Sare Glojnarić, koju Vid izvodi, bila je u kategorijama Najbolje skladbe klasične glazbe i Najbolje izvedbe klasične glazbe, dok je njegov album Resonance(s) II bio nominiran za Najbolju snimku klasične glazbe i Najbolju produkciju albuma klasične glazbe. “Mora” je na koncu i proglašena Najboljom skladbom klasične glazbe.

“Jako sam ugodno iznenađen, sav se naš trud isplatio. Presretan sam i ponosan na svoj tim”, rekao nam je Vid nakon dodjele.

Razgovarali smo i s njegovim producentom, poznatim skladateljem Tomislavom Oliverom.

“Vid mi je apsolutno otkriće još od prvog albuma kojeg je objavio. Nadam se da ćemo skupa i dalje otkivati nove prostore klasične glazbe te u tome procesu saznati puno o samima sebi”, kaže Tomislav Oliver, koji nam je ekskluzivno otkrio da u skorije vrijeme planiraju rad na glazbi portugalskih i španjolskih autora.

Dunji Ercegović proteklu je godinu obilježio novi alias, Bad Daughter, a sa skladbom “Favourite game” s albuma Let Me Panic je pobijedila u kategoriji za Najbolju žensku vokalnu izvedbu.

“Čudno mi je biti na ovoj dodjeli, malo se osjećam kao riba na suhom. No lijepo mi je”, rekla nam je Dunja prije dodjele.
Ona i njezin bliski suradnik Leonard Klaić kažu da intenzivno rade na prvom koncertnom predstavljanju Bad Daughter, koje je planirano za 6. svibnja u Pogonu Jedinstvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Glazba.hr (@glazba.hr.portal)

“Slažemo kompleksnu audiovizualnu priču, za sada sve izgleda kao da će biti fenomenalno”, kaže Klaić.

Nagradu je preuzeo i Porto Morto, čiji Portopop je proglašen Najboljim albumom alternativne glazbe.

“Mi smo zapravo htjeli pokazati kako zvuči pop u našem aranžmanu, ali i nagrada u ovoj kategoriji nam je OK. Apeliramo na urednike medija da nas sada više zovu”, rekli su dečki iz benda.

Posebno velike ovacije na dodjeli dobila je Vera Svoboda, koja je dobila Porina za životno djelo, te ga posvetila svojem suprugu i gradu Osijeku. Branko Uvodić joj je uručio tu nagradu i rekao kako je gospođa Vera rekla da je upravo to bio njezin posljednji javni nastup.

Nagradu za životno djelo dobio je i Jura Stublić, kojem je priznanje uručila glumica Hrvojka Begović, koja ga poznaje od svojeg djetinjstva s otoka Oliba.

Posthumno je nagrada uručena i Akiju Rahimovskom.

Popis svih dobitnika Porina pronađite ovdje, a atmosferu sa crvenog tepiha pogledajte na Instagramu Glazba.hr portala.

Moglo bi Vas zanimati