15
sij
2024
Intervju

megadance autori

Sandi Cenov: "Druženje je osnova glazbeničkog života"

Sandi Cenov

share

Megadance Party naziv je glazbenog spektakla koji će 9. veljače 2024. u zagrebačkoj Areni prizvati duh hrvatskih devedesetih i na jednom mjestu okupiti izvođače brojnih hitova koji su obilježili razdoblje domaćeg dancea. Stručna služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja partner je ovog festivala, a kroz serijal intervjua “Megadance autori” predstavit će se autori koji stoje iza hitova koji će te večeri odjekivati Arenom. Neki od njih i dalje su glazbeno aktivni, neki su danas daleko od cijele industrije, no zajedničko im je da su zaslužni za soundtrack koji nam danas, unatoč svemu, izmami osmijeh na lice i zove na plesni podij.

Vječni mladić domaće glazbe Sandi Cenov prisjeća se razdoblja devedesetih, nastanka hitova i odnosa među glazbenicima…

Pamtite li svoj prvi doticaj s dance glazbom?

Prvo po čemu pamtim to ludo vrijeme i moj prvi doticaj sa tim pravcem glazbe bio je zapravo iskreni entuzijazam clanova grupe Electro Team (E.T.). Druženje glazbenika bilo je osnova tog glazbeničkog života, pa smo cesto nešto pili, družili se i pričali. Taj sjaj u njihovim očima bio mi je signal da će se dogoditi nešto veliko, a kad smo napravili remix moje pjesme “Ljubav za sve”, to se i dogodilo.

“Malena” je vaša najpopularnija pjesma na Spotifyju, rado se sluša i danas – kako je nastala, koja se inspiracija krije iza nje?

Malena nema neke veze s danceom, jer je klasična balada, nastala je još davnih dana u srednjoj školi. Inspirirana je stvarnim događajem i do srži je iskrena, pa je to, kako se čini, prava formula za bezvremensku pjesmu.

Što je (bilo) najbitnije za dobru dance pjesmu?

Najbitniji su bili taj entuzijazam i pozitivna energija kojima smo začinili svaki tren u studiju, pa tako i svaku pjesmu. Druženje, sugestije, fascinacija svjetskim facama tog doba – i to je to.

Kako danas gledate na razdoblje devedesetih u domaćoj glazbenoj sceni, što je primjerice bilo bolje u odnosu na danas?

Kao sto sam već ranije spomenuo – druženje. Tog danas ima u puno manjoj mjeri, bili smo “svi za jednog, jedan za sve”. Zvuči izlizano, ali zaista je bilo tako.

Zbog čega su neke od pjesama iz tog razdoblja preživjele do danas i još uvijek su na repertoaru diskoklubova i tuluma?

Mislim da je tajna u tome što nismo kalkulirali i mislili na uspjeh i zaradu. Radili smo to iz srca i dan danas kad čujem neku pjesmu iz tog doba osjetim to dječačko veselje s kojim smo tada radili te pjesme.

Na čemu danas radite, kakvu glazbu danas stvarate?

Pop glazbu bez nepotrebnog filozofiranja. Zapravo, citirao bih tu pokojnog Dinu Dvornika koji je jednom rekao da je sve ono uz što se ljudi dobro zabavljaju – dobra zabavna glazba. Volim i rado se sjećam tog dance perioda u svojoj karijeri, ali ne volim se opterećivati starom slavom. I dan danas stvaram glazbu sa istom strašću i smatram da je to jedina ispravna formula za zadovoljstvo, bez obzira na te lude dane iz devedesetih.

Više o Megadance Partyju i informacije o ulaznicama saznajte na linku.

Moglo bi Vas zanimati