25
kol
2022
Intervju

Sataraxz, elektroničko igralište benda ŽEN

Sataraxz / Marina Uzelac

Sataraxz / Marina Uzelac

share

Koja je veza između domaćeg sataraša i elektroničke glazbe? Tajna leži u pikantnim sastojcima jednog od najpopularnijih balkanskih jela, barem ako se pita članice benda ŽEN koje će tako započeti objašnjavanje, a nastaviti pikanterijama u elektroničkoj live izvedbi.

Riječ je o eksperimentalnom DIY elektro projektu – Sataraxz – iza kojeg stoje Ivona Ivković i Eva Badnjak, dvije trećine jednog od najkvalitetnijih domaćih bendova unutar post-rock žanrova –ŽEN-a, a često im se produkcijski pridružuje i Sara Ercegović s kojom postava projekta zaokružuje i postavu benda. Zbog metoda proizvodnje zvuka, njihov je glazbeni stil teško odrediti, no, ako se njih pita, Sataraxz je jednostavno – „elektro kuhinja“.

Ženovke se u ovom live jam projektu igraju eksperimentalnim melodijama u kojima traže poznate elemente. U njihovim se setovima isprepliću sanjive synth sekvence utopljene u elektro bas linije i tople pad-ove. Svojevrsni električni downtempo nastaje prema trenutnom jedinstvu osjećaja publike i izvođačica, a atmosfera koju stvaraju na momente podsjeća na ŽEN-ove rifofe. Ukratko, riječ je o eksperimentalnom elektroničkom istraživanju zvuka unutar DIY kulture.

Sviramo na svim synthevima i mašinicama kojih se dohvatimo i koje složimo u neki funkcionalni zajednički set: od raznih analognih spravica, ritam mašina, semplera, syntheva, oscilatora do raznih zanimljivih gadgeta – sekvencera, oscilatora i gitarskih pedala – koje smo same izradile na radionicama RADIONE (udruge za razvoj DIY kulture). Posložimo jedan veliki stol, povežemo sve s milijardu kablova i krenemo“, sažela je Ivona.

Sataraxz / Marina Uzelac

Sataraxz / Marina Uzelac

Na pitanje kako su se uopće počele baviti elektronikom, Ženovke odgovaraju da je to došlo više-manje prirodno.

U ŽEN-u smo oduvijek koristile syntheve, sada se već može reći i da skupljamo syntheve i sve moguće analogne i digitalne spravice. Upotreba sekvencera i ritam mašine upala je u priču jer nemamo dovoljno ruku za sve što želimo svirati“, nasmijala se.

Publika je Sataraxz do sada imala prilike vidjeti na djelu pet puta, posljednji u Medici na promociji albuma benda ###. Projekt se rodio 2018. godine, a ideja se rodila na synth jamu koji je organizirala RADIONA u SC-u, tamo negdje 2016. ili 2017. Posebnost je ta što projekt ne ovisi o članicama, već je zamišljen kao elektro kuhinja otvorena svim eksperimentalnim sastojcima i idejama.

S obzirom na to da im je ukus u glazbi inače besprijekoran, Ženovke smo zamolili da nam preporuče nešto iz širokog spektra elektroničke glazbe, što im je srcu drago i uhu milo. Ivona je spremno uskočila.

Pratim najviše live setove i izvođače. Alexander Robotnik je genijalan, izvrstan je TM404, zatim VØSNE, obavezno poslušati Giorgiu Angiuli i Caterina Barbieri, kod nas super stvari radi Eleven, a od bendova su sjajni MEUTE i ABOP“, preporučila je, a na kraju ćemo zalijepiti i nekoliko linkova koje je poslala.

A pitali smo ih i jesu li možda razmišljale o tome da u pjesme ŽEN-a uvrstite više elemenata elektroničke glazbe?

Definitivno, čak smo i izvele jedan elektro-akustični set bez bubnja – Sara je bila ozlijeđena, nije mogla svirati (nogama) pa smo rearanžirale ŽEN set s ritam mašinama i sintićima. Dosta zanimljivo iskustvo… Ali da, synthevi su oduvijek prisutni u našoj glazbi i taj prostor koji oni zauzimaju mijenja se i prilagođava… Vidjet ćemo“, rekla je Ivona.

Sataraxz idući put možete uloviti na Pandemonium festivalu 27. kolovoza, dok je ŽEN već krenuo na turneju po Slovačkoj. Koncertnih planova za sada još nemaju, ali sataraš se kuha u obliku seta koji će uskoro biti objavljen za široku publiku.

Moglo bi Vas zanimati