07
srp
2023
Intervju

Novo poglavlje karijere

Shin: „Samo nebo je granica, inspiracije ne nedostaje!“

Shin

Shin /Matej Grgić

share

Opasni zagrebački duo iz Kozari boka, 30zona, svojim su mnogobrojnim hitovima i izrazito energičnim nastupima – ali i kvalitetnim suradnjama – u svega nekoliko godina postojanja dosegli sâm vrhunac regionalne trap scene.

Shin

Shin/Matej Grgić

Popularni duo, koji čine Shin i Galaš, od 2020. iza sebe ima ukupno četiri projekta, a posljednja dva albuma, koji zajedno broje trideset pjesama, izašla su u 2022. godini, u razmaku od svega deset mjeseci.

Svakako je hvalevrijedna kvaliteta, radna etika i konzistentnost, koje su dečki pokazali u dosadašnjem radu, a isto je prepoznala i publika, koja je bez poteškoća u prosincu 2022. ispunila zagrebačku Tvornicu kulture, u kojoj se održala koncertna promocija njihova posljednjeg albuma 300 Silver. Ono, međutim, što je iznenadilo fanove dvojca jest što su Shin i Galaš neposredno prije izlaska albuma najavili kako se okreću solo vodama. Ubrzo nakon toga, točnije početkom godine, izašla je Shinova solo stvar ”5 minuta golube”, objavljena kao soundtrack za popularnu seriju Južni vetar: na granici.

Tim povodom popričali smo sa Shinom, pravog imena Antonio Martinović, koji nam je u kratkom razgovoru otkrio sve nedoumice oko statusa 30zone, ali i daljnje korake koje planira u samostalnoj karijeri.

Shin

Shin/Matej Grgić

 „Srce nam je puno k’o kuća zbog suradnje s ekipom iz Južnog vetra“

Iako su se široj publici prvi put predstavili 2019., s radom su krenuli tri godine ranije, dakle još 2016. godine: „Od početka smo zajedno krenuli Galaš i ja, krajem 2016. godine, i ostajemo zajedno do kraja! Tada smo napravili svoj kanal i zaredali par stvari. Od početka smo radili trap, ali sad su sve te stvari privatne na kanalu i nisu dostupne za javnost“, govori. Premda navodi kako su od početka krenuli s trap zvukom, Shin je 2017. i 2018. izbacio dva projekta, Project KBronx i Project KBronx II, koji odišu sirovim boom bap zvukom:

„Htio sam se dokazati u boom bapu pa smo furali tu moju briju. Izbacio sam dva solo projekta u kojima sam predstavio sebe i kvart. U to doba sam bio pod utjecajem tih nekih starih manira i navika. Meni je to srce htjelo jer sam znao da imam kapacitet za dokazati se u glazbi, a bilo mi je moralno da krenem s boom bapom. Bio je to logičan slijed dokazivanja kako bismo se kasnije mogli zajebavati i eksperimentirati s različitim zvukovima i žanrovima“, prisjeća se Shin samih početaka.

Shin

Shin/Matej Grgić

Nakon prva dva projekta, Shin izbacuje još jedan solo projekt naziva IMEMIESHIN, koji izlazi 2019. godine te se nakon njega priča oko 30zone lagano zahuktava. Sâm Shin slaže se s navedenom konstatacijom te nadodaje: „Nakon tog projekta priča se ozbiljnije zahuktala naspram prethodna dva projekta. Krenuli su lagano i nastupi, a ozbiljnije je krenulo kad je izašla stvar ”Galaš” na Bassivityju. Nakon nje je sve krenulo; zaredale su se ”Shin”, ”JBG”, ”Loše navike” i ”Non stop” te su nas 2019. pozvali na Exit. To nam je bila savršena prilika da dignemo priču 30zone.“

I bome, tu su priliku iskoristili i maksimalno kapitalizirali na valu uspjehu prvih nekoliko singlova. Odlična taktika bila je i šaranje po platformama. Naime, dečki su singlove izbacivali za više različitih izdavačkih kuća, od Bassivity Digitala, preko KDM Exclusivea, sve do yema, te su tako stekli zavidan broj fanova na regionalnoj razini. Priča nije stala na porastu broja pregleda i sve češćim pozivima za nastupe, pa je tako stigao i poziv za suradnju od redatelja Južnog vetra, Miloša Avramovića:

„Stvar ”Galaš” izašla je na Bassivityju pa smo samim time bili izloženi srpskom tržištu. Ekipa iz Južnog vetra je u tom trenutku imala suradnju s Bassivityjem, a Miloš je shvatio da mu paše naša glazba, ali i mi kao izvođači. Prvo nas je zapratio, pa se javio Galašu s pohvalama za naše stvari, što se ponovilo i nakon idućih par stvari. Nedugo nakon toga smo se dogovorili i sklopili suradnju, na našu sreću. U to doba smo još bili malo friški i nedokučivi, bili smo realno prvi u Hrvatskoj i rijetki na Balkanu koji su imali priliku za takvu suradnju. Srce nam je puno k’o kuća! Kad se zahuktala suradnja i izašao film, nakon par mjeseci desio se teški boom te su pregledi i fanovi dosta skočili.“

Shin

Shin/Matej Grgić

O nadolazećem projektu: „Bit će malo laganijii zvuk namijenjen za chillanje

S obzirom na činjenicu kako su objavu o solo karijerama plasirali u doba kada je 30zona praktički bila pri samom vrhu regionalne scene, logično se povlači pitanje iz kojeg razloga su se odlučili na taj potez. Shin otkriva kako među njima nema nikakve zle krvi, čak naprotiv, već da su samostalne karijere bile logičan slijed događaja: „Do odluke o solo karijerama je došlo jer smo shvatili da je pravi trenutak za to. Shvatili smo da bi bilo dobro marketinški – ali i financijski – da započnemo solo karijere. Ne bi to nazvao odvajanjem, već širenjem vidika. Smatram da je to odličan potez, iako neki fanovi žale, ali ima i dosta onih koji nas podržavaju u toj odluci.

Obojica sada guramo svoju priču, međutim, i dalje ćemo uz solo nastupe nastupati kao 30zona da ispoštujemo ljude koji nas slušaju kao 30zonu, ali da ispoštujemo i sami sebe koji smo to radili godinama, još od dana kad smo bili klinci. Galaš i ja smo i dalje jako dobri prijatelj, praktički smo braća jer se poznajemo 24 godine. Mislim da nas dosta ljudi podcjenjuje i smatra da ne možemo uspjeti u solo karijerama, ali ovako ćemo napasti s tri strane; kao Shin, Galaš i 30zona.“

Shin i Petar Velhes

Shin i Petar Velhes/Matej Grgić

Nakon što su većinu fanova iznenadili odlukom o solo karijerama, te nakon što su odradili veliki koncert u Tvornici, Shin je početkom godine izbacio samostalni singl ”5 minuta golube”, koji je popraćen izvrsnim spotom u kojem, uz Shina, glavnu ulogu imaju članice raznih kulturno-umjetničkih društava. Shin nije krio svoje zadovoljstvo reakcijama na singl te navodi kako je posebno ponosan na spot te cijelu organizaciju i energiju sa snimanja.

Prije nekoliko tjedana izašao je ”Dijamanti Session” koji se našao na novopokrenutom kanalu zagrebačkog repera, a isti ujedno predstavlja i novu prekretnicu u njegovoj daljnjoj karijeri, budući da Shin najavljuje izlazak novog EP-ja koji će biti popraćen s nekoliko spotova: „Krećem u solo priču s novim ljudima iza sebe. Pokrenuo sam svoj kanal za koji se nadam da će u moru novih kanala i labela izrasti u ozbiljnu priču, potencijalno i label. Trenutno je vrelo ljeto u getu, a u skladu s time je i EP; bit će malo laganiji zvuk namijenjen za chillanje. Na EP-ju je pet stvari, a produkciju su radili Mudyn, El Maar, Damir Boz, Merula i Traposlavia.

Prvi singl sa spotom pod nazivom ”Bandolero” je vani, a EP izlazi kroz nekoliko dana. Nakon EP-ja ću zaredati par singlova, samo rad!“. A što Shin očekuje od EP-ja? „Nije da nešto previše očekujem od EP-ja jer imam još jako puno materijala koji će izaći kasnije. Razumijem što je proces, ali vjerujem da će se svidjeti fanovima jer je slušljiv i prija uhu, pogotovo za ovo ljetno doba. Mislim da se kanal još malo treba dići, ali vjerujem da ćemo ga EP-jem i singlovima nakon njega te svakim novim projektom dići na solidan nivo. Samo nebo je granica jer inspiracije ne nedostaje!“

Shin i Petar Velhes

Shin i Petar Velhes /Matej Grgić

Shin i Petar Velhes

Shin i Petar Velhes /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

Shin

Shin /Matej Grgić

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati