07
srp
2023
Izvještaj

Počeo je Exit Festival

Vatreno festivalsko otvorenje uz The Prodigy

Exit Festival 2023.

Exit Festival 2023. /Exit Photo Team

share

Najblistavija festivalska zvijezda regije ponovno je zasjala punim sjajem.

Novosadski Exit Festival više od dva desetljeća vodeća je festivalska manifestacija ovih prostora, svojevrstan uzor svim ostalim sličnim manifestacijama koje, nažalost ili na sreću, još uvijek nisu uspjele doseći razinu od četiri dana odličnog programa velikih svjetskih i domaćih zvijezda na dvadesetak pozornica smještenih na jedinstvenoj lokaciji Petrovaradinske tvrđave.

Exit Festival 2023.

Exit Festival 2023./Exit Photo Team

No, pored izvrsnog glazbenog programa, Exit jedinstvenim čini njegova atmosfera, pregršt pozitivne energije u opuštene vojvođanske duše koja preuzme baš svakog od više desetaka tisuća posjetitelja (četrdeset i četiri tisuće, prema službenom priopćenju organizatora) koji prodefiliraju tvrđavom.

Ove je godine otvorenje bilo posebno emotivno, jer “State of Exit”, sada je “Exit Universe”, stoga je, simbolički, ovo izdanje otvoreno “iz svemira”. Za inspirativno otvaranje bio je zaslužni motivacijski govornici Aubrey Marcus i Henry Ammar koji su poručili da će “jeka ovog trenutka odjekivati stoljećima”, a veliku ceremoniju otvaranja upotpunio je dječji zbor Vokal kids i Zbor osnovne škole Stevice Jovanović iz Pančeva koji su izveli pjesmu “Zemlja” Ekatarine Velike.

Exit Festival 2023.

Exit Festival 2023./Exit Photo Team

Tako su najveći fanovi ispred glavne pozornice dočekali povratak svojih junaka, electro-punk velikane The Prodigy. U sat i pol svirke, doveli su atmosferu do usijanja i priredili vrhunski show, upravo onakav kakav se od njih očekuje. Zavladala je divlja atmosfera kakvu smo od njih priželjkivali na umaškom Sea Star Festivalu, gdje je nažalost djelomično izostala. Kao da su sve nedostatke ondašnjeg seta “popeglali”, kako bi sada baš sve bilo na svom pjesmu. Kompaktan nastup nabrijan od prvog do zadnjeg trenutka, uz polazišnu točku pjesme “Breathe” koja je prije skoro tri desetljeća prvi put izvedena uživo upravo u Beogradu. Jasna je nevjerojatna privrženost lokalne publike ovom bendu kojeg su došle podržati baš sve generacije.

Exit Festival 2023.

Exit Festival 2023./Exit Photo Team

Festival su prije The Prodigy na glavnoj pozornici otvorili Viagra Boys, čiji je neo-punk gitaristički zvuk začinjen vrsnim jazz muziciranjem i oštrim humorom osvojio srca publike, a nakon ponoći za ubrzan puls pobrinule su se drum’n’bass ikone Chase & Status.

Kolosalna Dance Arena bila je u znaku ženskih DJ snaga. Vylana, Miju, Lanna, Tijana T, Amelie Lens, Nina Kravitz i Indira Paganotto jako su dobro lokalno i svjetski poznata imena koja su poseban set pripremila za ovaj jedinstveni hram elektroničke glazbe. Jutro uz nevjerojatne Ninu Kravitz i Indiru Paganotto jedinstveni je doživljaj uz vrhunsku kvalitetu zvuka i produkciju od koje zastaje dah.

Novosadski heroji Pero Defformero i Mortal Kombat bili su središnje točke Fusion pozornice prije kojih su nastupile izvrsne Freekind. koje su predstavile novi album Since Always and Forever dok je na Gang Beats pozornici Grše potvrdio status najveće regionalne trap zvijezde.

Exit Festival 2023.

Exit Festival 2023./Exit Photo Team

Nakon prošlogodišnjeg premijernog nastupa na ovom mjestu, trijumfalno se vratio kao apsolutni lider čiji je aktualni singl “Mamma Mia” opasan konkurent za hit godine, ne samo u Hrvatskoj, već i u cijeloj regiji. Exitova pozornica itekako prija Bori Balboi koji na njoj uvijek ostavi posljednji atom stage, iskreno uživajući u nastupu, zabavljajući sebe i publiku na prepoznatljiv način. Za sam kraj prvog dana tvrde rime iz Kozareg Boka odjekivale su Tvrđavom u režiji Shina i Galaša, odnosno 30zone koju ovdašnja publika poznaje i zbog sudjelovanja na soundtracku filma “Južni vetar”.

Show se nastavlja večeras kada na glavnu pozornicu stiže Skrillex, na Dance Arenu Eric Prydz dok na Fusion pozornici svakako preporučujemo nastupe Dine Jashari i Drugara, Dzipsiija, Kendija i Pabla Kendija dok na Gang Beats nikako ne propustite nastupe Zevin, TTM, tam, Yung Budea i Dine Blunta. 

Moglo bi Vas zanimati