09
svi
2022
Intervju

Skunk Anansie: „Nas ćete najbolje shvatiti ako nas gledate uživo!”

Skunk Anansie, dom sportova, skin

Skunk Anansie / promo

share

Britanska četvorka Skunk Anansie često se navodi kao jedno od onih revolucionarnih imena glazbenih devedesetih na svom otočju. Rušili su tabue, društvene konvencije i paradigme kontroverznim prozivanjem anomalija, opjevavanjem zabranjenog, kao i radikalnom otvorenošću za razlike i raznolikost. Glasnogovornica benda jest pjevačica Skin čiji je vokal obožavao i veliki Pavarotti; bezrezervno je bila glas generacije i aktivizma, a dvadeset i pet godina nakon pojave na sceni i dalje ne mijenja ploču.

Nakon šest studijskih albuma, četvrt stoljeća karijere i tri nastupa u Hrvatskoj, miljenici domaće publike vraćaju se u glavni grad. Skunk Anansie su performeri, glazbeni glumci dobro uvježbane rutine gdje četvrti zid svog nastupa predvodnica Skin doslovno probija glavom, uranjanjem u svoju publiku koja je nosi na prstima kao kakvu božansku figuru i kojom vješto upravlja ne bi li je učinila dijelom predstave.

Triput smo u Hrvatskoj od Skunk Anansie vidjeli slične koncertne postupke, a i dalje nas oduševljavaju elanom, vrsnim muziciranjem i vokalima, kao i zbog intimnoga dojma da su ovdje za svakog od nas ponaosob. A zar i nisu, kada se prepoznajemo u barem jednoj, ako već ne i cijelom spektru ljubavno-političkih pjesama koje uglazbljuju i opjevavaju poznata, slična i često ista iskustva? Kada netko naše emocije i iskustva prevodi u žestoke, a opet razoružavajuće riječi i pritom nas gleda u oči?

Upravo to je srž Skunk Anansie koji nam se vraćaju nakon nastupa na Šalati 2019. godine. Četvorka ponovno dolazi u Hrvatsku, a ovaj je put to u malu dvoranu zagrebačkog Doma sportova, zbog zbog čega smo nazvali stare hrvatske prijatelje i popričali s vragolastim bubnjarem Markom Richardsonom.

Skunk Anansie

Skunk Anansie / press

Mark nije imao previše vremena za ćaskanje, što mu ne mogu zamjeriti s obzirom na to da bend ima prekrcanu europsku turneju u kojoj između dva nastupa u tranzitu ima malo vremena. Kad sam ga pitao kako je četvrt stoljeća biti putujući glazbenik, kroz smijeh me ispravlja i kaže „zapravo je 28 godina, iako to nije stalno bivanje na turneji. E, to bi bilo ludo! Ali, najozbiljnije, dobro je. I dalje smo prijatelji, i dalje žudimo svirati i izvoditi za naše prijatelje. Ponekad ti dojadi, ali naposljetku i dalje preferiramo ovaj kreativni život u odnosu na posao od osam do četiri”.

Skunk Anansie ni u jednom trenutku karijere nije patio od bolesti izdavača i oplakivao gubitak tantijema u korist posredničkih platformi, nego ih je sebi okrenuo u korist, posebice od trenutka kada su osnovali vlastitu etiketu unutar koje nema posrednika – sami su kovači svoje sreće – pa se bend financijski održava turnejama. U konačnici, sami određuju uvjete rada.

U tih 28 godina javnog izvođenja autorske glazbe sazreli su kao glazbenici, ali i kao pojedinci. Nije jednako biti klinac i rokati na pozornici pun elana, s cijelim životom pred sobom, ili biti glazbenik s gotovo tri desetljeća staža. Mijenjaju se pogledi na svijet, dinamika među članovima benda, pa i navike na turneji, za što bubnjar Skunk Anansie kaže da je najveća razlika u tome što je „bend sada puno više samostalan u radu. Ja sam menadžer turneje, kao i asistent produkcije. Ace nam je menadžer, dok je Skin odgovorna za sve ono što publika vidi i čuje. Nekako je postalo više kao stalni posao s produženim radnim vremenom, ali i dalje je zabavno, jer je kreativno. Nas ćete, stoga, najbolje shvatiti ako nas gledate uživo!”

mark richardson, skunk anansie, dom sportova

Mark Richardson / Igor Jurilj

Nakon četiri koncerta i četiri razgovora sa Skunk Anansie, puno je toga oko njih ostalo isto. Dosljedno. Nebriga za piratstvo ili streaming servise, a želja za živom publikom. Bend naglašava da živi za pozornicu u svakom našem susretu, ali kad su u pedesetima, nisu svi jednako entuzijastični. Kaže, on i basist Cass najviše vole turneje, „a s nama je i moja supruga Erika koja svira klavijature i perkusije, pa doslovce možemo ići dalje. Jedino nam nedostaju naši psi! Skin, pak, preferira kraće turneje, ali da su učestalije. Ona, pak, obožava biti u studiju. Ace voli turneje, ali najviše mu nedostaje obitelj. No, svakom četvrtinom ovog benda doprinosi se kemiji na pozornici. Neobjašnjivo je, neizrecivo, ali predivno, i to se događa zbog nas četvero.”

Kad smo jeli ćevape i pili jack-i-kolu na slovenskom Schengenfestu 2013., mislili su da su u Hrvatskoj i razvezali se o ljubavi prema hrvatskim fanovima. Rekli su da se Hrvatske nakon nekoliko puta ipak najviše sjećaju kroz uspomene iz 2010. godine, kada je Pogon Jedinstvo ispunila znojna i zbijena masa, a Skin je skakala na glavu s tončeva pulta i ronila među rukama publike. Bio je to nastup povratničke turneje nakon jedanaest godina pauze od benda. Od tada ne staju, a publika ih ni tada nije zaboravila. Kaže mi Mark, „hrvatski su nas fanovi skroz razmazili. Najviše što nam se urezalo u svijest jest odanost.”

Kod nas, kao i na drugim mjestima, neke pjesme se asociraju s bendom, pa su tako njihovi klasici “Weak” i “Hedonism” dio apsolutno svake setliste, a Mark mi je 2013., uz pogranične ćevape, rekao da ih se nikad ne bi odrekli; a ni devet godina poslije ne mijenja ploču te kaže da „kao umjetnik ti mogu reći da je nevjerojatno kad napraviš pjesmu s kojom će se šire publike povezati. Mi smo ih imali zbilja mnogo, ali ”Weak” i ”Hedonism” su najočitiji primjeri.

Nastup u Domu sportova Skunk Anansie bit će četvrti koncert u Hrvatskoj od 2010. godine, a ovog puta dolaze s najvećim hitovima, što će publici nakon dvije godine čahurenja dati priliku da iziđe iz svojih čahura, kao, naposljetku, i samome bendu. Od vremena prvog dolaska kod nas objavili su tri albuma: Wanderlustre, Black Traffic i Anarchytecture, akustični album i album najvećih hitova.

Naposljetku sam svoga neumornog sugovornika pitao nužan klišej o budućnosti benda i planovima, na što mi momentalno odgovara da slijedi „nova glazba! Ne možemo preživjeti bez nove glazbe. Ona je krv koja kola našim venama i ne želimo biti bend koji će prežvakavati stare hitove. Stalno želimo ići naprijed sa starim hitovima i novom glazbom!”

Moglo bi Vas zanimati