07
lip
2023
Intervju

Ususret zagrebačkom koncertu

Tash Sultana: „Ne sviram za publiku, sviram za sebe“

Tash Sultana

Tash Sultana

share

Tash Sultana australski je multiinstrumentalist, kantautor, producent, audio inženjer i uspješni glazbeni poduzetnik.

Prije nekoliko je mjeseci najavljena njezina europska turneja u sklopu koje po prvi puta dolazi u Hrvatsku, gdje će 19. srpnja u zagrebačkom Hala Parku održati premijerni koncert za mnogobrojne obožavatelje koji će zasigurno iz raznih krajeva regije potegnuti do Zagreba, budući da će ovo biti jedini njezin koncert na ovim prostorima.

Tash je postala poznata po seriji viralnih videa u kojima predstavlja svoju glazbu pokazujući vještinu sviranja raznih instrumenata i loopera. Od tada je obišla svijet uz headlinerske nastupe po velikim festivalima, rasprodane kazališne dvorane i arene, kao i koncert za 350 tisuća fanova, platinasta izdanja, milijune pregleda i slušanja na streamovima, brojne nagrade te je postala jedno od najprepoznatljivijih imena australske glazbene scene zadnjeg desetljeća.

Tash Sultana, koja se izjašnjava kao rodno fluidna, počela je svirati gitaru sa samo tri godine, a na to je nadovezala klavir, klavijature, sintesajzere, bas, bubnjeve i perkusije, te se usavršila u stvaranju beatova, u sempliranju, beatboxingu, a učila je i svirati trubu, saksofon, flautu, mandolinu, harmoniku i frulu.

Uz razvijeni jedinstveni stil sviranja, koji uključuje perkusije i gitare te glas raspona od pet oktava, kreirala je i posebni looper za jedinstvene nastupe dok istovremeno katalog pjesama obara rekorde slušanosti na internetu.

„Evo me kod kuće u Australiji, u krevetu sam, smrzavam se!” kaže mi Tash, koja se itekako raduje prvom nastupu u Hrvatskoj: „Kažu mi svi da je u Hrvatskoj divlje!” Divlje misliš u smislu publike? Potvrđuje mi Tash dojmove koje je čula od svojih kolega glazbenika te dodaje kako su joj ljetni koncerti na otvorenom jedni od najdražih:

„Super mi je svirati na otvorenom. Kada je toplo, sunce polako zalazi, a sve miriši na marihuanu. Publika voli pušiti marihuanu na mojim koncertima”, kaže Tash i odmah potom naglašava kako osobno ne konzumira marihuanu: „Ja ne pušim, ali ljudi dolaze na moje koncerte napušiti se.”

„Kao da me neka zvijer preuzme i to pokušavam pretvoriti u nešto pozitivno, nešto posebno”

Ono po čemu se na svjetskoj razini ističe od ostalih i što je posebno zanimljivo, moguće je vidjeti i osjetiti već i na mnogobrojnim videosnimkama dostupnim na internetu, koje su je i lansirale na sami svjetski vrh.

Emocije koje naviru iz izvedbe njezinih pjesama uživo uistinu su impresivne: „Ovisi o tome kroz što u životu prolazim u tim trenucima. Ako se osjećam dobro, na pozornici ću biti energičnija, možda komična, smiješna. Ako mi je teško, bit ću izuzetno emotivna, ali i dalje animiram ljude. Da, imam puno facijalnih ekspresija, volim skakati u publiku, trčati po pozornici. Kao da me neka zvijer preuzme i to pokušavam pretvoriti u nešto pozitivno, nešto posebno”, tvrdi nam Tash koja priprema i novi studijski album oko kojeg je izrazila posebnu želju progovoriti nekoliko riječi:

„Pjesme sadrže priče o mojoj trenutnoj životnoj fazi. O onome što mi se nedavno dogodilo. Moja je glazba narativna, a pjesme ne pišem reda radi, samo da bi se zavrtjele na radiju. Pišem glazbu isključivo za sebe i dajem ljudima da to slušaju. Isto tako, ne sviram za publiku, sviram samo za sebe. Svi ostali me gledaju i pritom se zabavljaju”, otkriva iskreno.

„Samostalna sam, vuk samotnjak, posebno na turnejama”

Je li joj zato, zbog opjevanih težih životnih trenutaka, neke pjesme kompleksnije izvesti uživo? „Za mene je nastupati uživo vrlo jednostavno. Prvenstveno se smatram koncertnim izvođačem. Ući u studio i snimati nešto novo mi je puno teže nego otići na pozornicu i odsvirati nešto.”

Tash je autor svake note i svakog stiha svojega čitavog opusa i smatra da je to jako važno naglasiti. Zajedno sa svojim timom kreirala je poseban loop sustav koji omogućuje da sve što publika čuje uživo bude uistinu i izvedeno uživo u tom trenutku, a taj se sustav smatra trenutno najvećim tehnološkim dosegom kad govorimo o ovoj vrsti proizvoda.

Premda uživa u kreativnoj samoći, priznaje kako se ponekad na turneji ipak osjeća usamljeno: „Dugo sam na turneji, i da, sve radim sama. Često se osjećam usamljeno, a jako volim i cijenim svoj prostor i vrijeme. Samostalna sam, vuk samotnjak, posebno na turnejama. Možda čak i previše!” smije se Tash koja se do sada uhvatila ukoštac s mnogobrojnim instrumentima, a najizazovnija joj je bila – truba. Zašto? „Jesi li je ikada svirala? Probaj, pa ćeš vidjeti.”

„Spremite se! Javite svima da dolazim!”

Ipak, otkriva nam, najveće borbe vodi sa svojim primarnim instrumentom, koji je usavršila do posljednjeg detalja – gitarom: „Znam da će zvučati čudno, ali imam neki love-hate odnos s gitarom, premda je to moj glavni instrument koji sviram već jako dugo. Frustrira me ponekad, pa je odložim na neko vrijeme jer imam osjećaj kao da joj se ne mogu suprotstaviti. Kao da sam zastala i da ne mogu napredovati. Onda pogledam svoj neki video od prije nekoliko godina i shvatim koliko sam se zapravo unaprijedila. Mislim da je uvijek bitno uzeti neki predah i dopustiti da se stvari same poslože.”

Gitaristi često pričaju o težnji za savršenim tonom, stoga smo upitali Tash je li ona pronašla svoj: „Pronašla sam svoj zvuk, ali nije to bilo jednostavno. No i dalje volim istraživati i igrati se s novim zvukovnim efektima, moja znatiželja nikada neće prestati.”

A znatiželja domaće publike za njezinim koncertom iz dana u dan je sve veća, pa je za kraj jednostavno poručila: „Spremite se! Javite svima da dolazim! Samo je jednom prvi put! Trebalo bi uistinu biti posebno. Bit ću spremna pružiti vam puno energije. A možda se odlučim i za crowd surfing ako mi dozvole, vidjet ćemo.”

Vidjet ćemo, 19. srpnja u Hala Parku u Zagrebu.

Moglo bi Vas zanimati