03
srp
2022
Intervju

'Naopakim' putem, od produkcije do DJ-inga: Upoznajte talentiranog glazbenika Time to Sleep

Time to Sleep / press

Time to Sleep / press

share

Time To Sleep, odnosno Karlo Pavlović, dolazi iz Pule i već je nekoliko godina ime koje se prati na elektroničkoj glazbenoj sceni.

Zanimljivo je da je krenuo obrnutim redoslijedom od većine DJ-a jer Karlo producira muziku još od srednje škole dok je sa svirkama započeo prije svega nekoliko godina.

Njegovo odrastanje na trip hopu, rocku i uz puno indie i alternativnih bendova može se čuti i u muzici koju stvara i u svojim DJ setovima.

Svoj prvi solo EP Marana objavio je na talijanskoj etiketi Three Hands Records, a može se pohvaliti izdanjima za cijenjene etikete Get Physical, Paradiso Records, Weirdos Records, Disco Halal.

Kvalitetu njegove svirke prepoznala je i publika, ali i glazbeni insajderi koji stoje iza nagrade Elector, godišnje nagrade za elektroničku glazbu, te je Time To Sleep proglašen debitantom godine na nagradi Elector. 

Primijećeno je i izdanje s remixima pjesme “Luda” Ide Prester, kojem je i on, uz Iliju Rudmana i Štefa, dao svoj doprinos.

Obično DJ-i krenu sa sviranjem po klubovima, a onda se nakon nekog vremena neki od njih otisnu i u producentske vode. Kod tebe je put bio obrnut, pa je zanimljivo da nam podijeliš kako to da se tako dogodilo? Koja je bila motivacija? Što te pogurnulo u ulogu DJ-a?

Iako sam kao mlađi imao ogromnu želju za DJ-ingom, meni je kod sviranja isključivo tuđe glazbe jednostavno nešto nedostajalo. Smatrao sam da ću se moći ozbiljnije baviti DJ-ingom tek nakon što se pozabavim vlastitom produkcijom. I tako je DJing došao spontano uz produkciju, a čak je i način na koji nastupam dosta utjecao na produkciju i smjer u kojem se moja glazba kreće.

Imaš li neke glazbene utjecaje koje bi mogao posebno istaknuti? Možda je neka osoba iz krugova elektroničke glazbe u Hrvatskoj bila uzor, ili možda mentor?

Uzori su mi stvarno različiti. Na primjer, uvijek mi je jedan od većih uzora bio Thom Yorke zbog velike raznolikosti i briljiranja u toliko različitih žanrova. U Hrvatskoj bih uvijek istaknuo ljude poput Mozera, Boruta Cvajnera ili Ilije Rudmana kao umjetnike koji zbilja imaju fantastičan glazbeni izričaj.

Što se tiče produkcije, možeš li izdvojiti neke najdraže trake i/ili suradnje? Na što si posebno ponosan? Koja je bila prva traka koja je objavljena? Jesu li tvoje trake već otkrila i neka strana renomirana imena?

Što se tiče najdražih pjesama, uvijek su mi najdraže one koje će tek biti izdane. Mislim da je prva pjesma koja je izašla službeno ”Blue Wool”, koja mi sada, naravno, ne zvuči ni produkcijski, a ni stilski zadovoljavajuće, ali počeci su počeci. Poprilično sam ponosan na jedan remiks koji sam napravio za Dina Summer, novi projekt mojih prijatelja Local Suicide i Kalipa. Vjerujem da mi je taj remiks proširio glazbeni horizont i predstavio nešto drugačiji zvuk koji me privlači. I da, dobio sam već podršku od raznih stranih imena, od Ame i Moscomana, pa do Ate, Juana MacLeana, Benjamina Frochlicha i Prins Thomasa, što me jako veseli.

Kako bi opisao svoj stil produkcije, a kako sviranja te bi li rekao da se posve poklapaju? Koji podžanrovi te privlače?

Moj stil produkcije je sada neko vrijeme obilježen, rekao bih nu disco zvukom, što svakako nije jedini stil glazbe koji me zanima i to će se moći čuti u nekim od narednih izdanja. Moji nastupi nemaju gotovo nikakva pravila i stvarno mogu završiti u mnogo smjerova. Privlači me dub techno, electro, Detroit i Frankfurt techno, razne forme IDM glazbe i slično.

Možeš li izdvojiti neki svoj DJ nastup koji ti je baš ono jako drag? Imaš neko mjesto gdje posebno voliš svirati?

Prilično sam zadovoljan nastupom na prošlogodišnjem Wake The Lake festivalu, mislim da sam u tri sata nastupa prošao kroz mnogo stilova i da je to ispalo povezano. I baš razmišljam, ali ne mogu izdvojiti niti jedno neko posebno mjesto za nastupanje, svako ima neku svoju energiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Time To Sleep (@timetosleepmusic)

Kad imaš DJ nastup kako se pripremaš? Koliko pripremiš set, a koliko improviziraš?

Moja priprema jedva da postoji. Prije nastupa obično pregledam novu glazbu i preslušavam što bih sve potencijalno mogao svirati. Najdalje gdje moja priprema ide je pjesma za intro. Sve nakon toga je, naravno, vjerujem kao i kod još nekih ljudi, improvizacija. Bitno mi je koliko-toliko poznavati glazbu koju sviram, to je jedini uvjet koji imam dok negdje trebam nastupati.

Reci nam nešto o Karlu i kad nije Time To Sleep? Čime se baviš? Što te veseli?

Prvenstveno čitam, raznu literaturu, a sve više se počinjem zanimati i za neku formu pisanja. Volim razgovarati s bliskim ljudima o raznim društvenim temama, pogledam dobar film kad stignem, uživam u šetnjama. Studiram komunikologiju, a najviše se bavim proučavanjem politike, filozofije i teorije psihoanalize. Beskrajno razglabanje o raznim društvenim, političkim i metafizičkim problemima s prijateljima i djevojkom me uvijek razveseli.

Na prvoj dodjeli nagrade Elector dobio si priznanje za najboljeg debitanta, odnosno, titulu New (S)elector godine. Naravno, znao si za nominaciju, ali jesi li očekivao nagradu ili te iznenadila? Kakav je bio feeling na samoj dodjeli?

Znao sam za nominaciju ali definitivno ne i da ću pobijediti. Osjećaj je bio pomalo čudan, podijeljen na nešto između zahvalnosti i nelagode, ali naravno da je lijepo znati da se tvoj rad na neki način cijeni. Na dodjeli sam bio nervozan zbog velike količine ljudi, ali i jer sam se duboko u sebi bojao da ću, ako se nekako dogodi da osvojim nagradu, lupiti nekakvu glupost na pozornici i pošteno se osramotiti. Srećom, mislim da je prošlo relativno dobro.

Iako je Elector nagrada za debitanta, ti si već nekoliko godina aktivan na sceni elektroničke glazbe, zar ne? Kada i kako je sve počelo?

Aktivan sam zapravo još od srednje škole, malo ozbiljnije od trećeg razreda, dakle od, otprilike, 2015. godine. Glazba me oduvijek zanima, od kad imam pamćenje glazba igra jednu od važnijih uloga u mojem životu. Elektronička glazba mi je često bila sonično zanimljiva, pa sam se htio okušati u produkciji da vidim bih li ja mogao ikada napraviti nešto vrijedno slušanja. Tako je to krenulo.

Koji su sad neki planovi za blisku budućnost, nova izdanja, nastupi? Možda imaš neki cilj koji si zadao samome sebi?

Nastupa će biti, polako se dogovaraju svirke, a više o tome objavljujem na svojoj Facebook stranici. Glazbeno nemam planove, produciram dok imam ideju ili dok se želim zabaviti i opustiti. Počeo sam i raditi nešto više na ambijentalnoj glazbi. Dok sam bio nešto mlađi imao sam nadobudne snove o raznim megalomanskim nastupima, ali sve više i više učim samo uživati u glazbi, bez ikakvih pritisaka za ustrajanjem ka nečemu pretencioznom.

 

Moglo bi Vas zanimati