01
velj
2022
Intervju

Vlaho Arbulić: „Nagomilavanje fragmenata ideja daje nam samo privid rada, a zapravo je daleko od produktivnosti“

Vlaho Arbulić

share

Hrvatska će 19. veljače doznati tko će nas ove godine predstavljati na Eurosongu. Na ovogodišnju Doru pristiglo je čak 186 pjesama, a autor koji među 14 finalista ima dvije pjesme je Vlaho Arbulić, koji potpisuje pjesme za dvoje 18-godišnjaka – „Voli me do neba” za Tiu Miljanović i „Moli za nas”, koju će pjevati Marko Bošnjak.

Jedini ste autor koji ove godine na Dori ima dvije pjesme. Kakav je osjećaj, jeste li se nadali da ćete s obje ući u finale?
Definitivno mi je čast sudjelovati s dvije svoje pjesme i počašćen sam odabirom žirija. Obje pjesme i oba izvođača itekako imaju što pokazati i stvarno se radujem nastupima.

Tia i Marko su oboje 18-godišnjaci, kako ste počeli suradnju s njima? Ako se ne varam, presudne su bile društvene mreže?
Tiu sam „otkrio” preko društvenih mreža kada me zaintrigirao njen glazbeni senzibilitet i specifičan vokal. Nakon malo vremena u studiju Republika i kolegi Mihovilu Šoštariću i meni bilo je jasno da može iznijeti naše pjesme i novi smjer koji smo zamislili. S Markom je bila malo drugačija priča. Naime, suradnju smo započeli kada je sa svojim tadašnjim timom i idejom da radimo njegov prvi album došao k nama. Osvojio me emocijom kakvu nisam prije čuo. U međuvremenu postao je „naš” izvođač te uz Doru i Eurosong u planu imamo još puno toga u nastavku.

Nekoliko riječi o pjesmama, jeste li ih pisali ciljano za njih i kakva očekivanja imate?
Pjesme najčešće pišem specifično za određenog izvođača jer ne može svatko iznijeti određenu emociju na pravi način. „Moli za nas” krojena je baš po Markovoj osjetljivoj duši, a stapa i isprepliće njegovu osobnu borbu i bol s općeljudskom problematikom današnjice. Pjesmu sam čuo četveroznamenkasti broj puta kroz proces pisanja, snimanja i produciranja, a ona još uvijek u meni budi posebne osjećaje. Siguran sam da će na isti način dirnuti i publiku. „Voli me do neba” intrigantna je priča o ljubavnom trokutu ispričana kroz oči ljubavnice, ali na jako sirov, nevin i ranjiv način. Volim specifične i jake tekstualne momente, mislim da pjesmama daju dubinu i vijek trajanja.

Tia Miljanović

Tia Miljanović

Mislite li da Tia i Marko mogu napraviti dobru karijeru? Iza Marka je već i pobjeda na Pinkovim zvezdicama?
Vjerujem u njih i vjerujem u nas kao tim. Put je dug, ali kvalitetan. Oboje glazbeno imaju veliku kvalitetu, a mi smo tu da im put popločimo kvalitetnim pjesmama. Na njima je, pak, odgovornost da se na tom putu razvijaju u svim smjerovima kao osobe i glazbenici.

Premda Vas javnost zna kao kantautora, počeli ste sve više pisati i za druge. Namjeravate li jednako graditi obje karijere i imate li osim njih dvoje još mladih pjevača za koje ćete pisati?
Raduje me baviti se glazbom u svakom smislu. Produkcija i pisanje za druge izvođače daje mi još više prostora za izražavanje uz moj kantautorski rad. Namjeravam nastaviti u svim smjerovima.

Javnosti ste prvo bili poznati kao maneken, kada ste shvatili da imate dara pisanje i pjevanje i kako ste se odlučili to predstaviti javnosti?
Zapravo je baš obrnuto. Glazbom se bavim cijeli život, a modeling je bio kraći izlet za vrijeme studija.

Tko su Vam glazbeni uzori? Kako ste zavoljeli country? Nije baš uobičajeno da se u Hrvatskoj sluša ta glazba.
Moj je možda najveći glazbeni uzor John Mayer. Sve glazbene žanrove slušam kao sastavni dio edukacije, ali sam jako privržen organskoj emociji koju nosi američka country kultura u fuziji s bluesom.

Jeste li odmah znali da ćete pjevati na engleskom jeziku? Hoćemo li možda uskoro čuti i neku Vašu pjesmu na hrvatskom jeziku?
Isprva sam pisao isključivo na engleskom jeziku, budući da sam u tom periodu živio u SAD-u. A sad smo već došli do toga da pišem i na drugim jezicima. Tko zna što nosi budućnost, ne mogu sa sigurnošću ništa obećati.

Marko Bošnjak

Marko Bošnjak

Kako nastaju Vaše pjesme? Jeste li inače samokritični?
Jako. I to je jedna karakteristika koju sam morao naučiti držati pod kontrolom u kreativnim procesima. Naime, često je pjesmu potrebno kako-tako završiti, kakav god ishod bio dovesti ju do kraja. Navika završavanja procesa ne samo da nam daje određenu disciplinu, nego sa svakim završenim projektom učimo određenu lekciju. Nagomilavanje fragmenata ideja daje nam samo privid rada, a zapravo je daleko od produktivnosti.

Kakve su dosad bile reakcije na Vaše pjesme? Jesu li se „vrtjele“ i vani, imate li ponuda iz inozemstva?
Moje pjesme imaju svoju određenu publiku koja im je dosta vjerna. Iako volim eksperimentirati s utjecajima, smatram se dosljednim svom stilu i mislim da se kantautorski zajednički nazivnik proteže kroz sve moje pjesme. Baziran sam u Hrvatskoj i radim iz svog studija Républika zajedno s prijateljem i kolegom Mihovilom Šoštarićem. Za sada smo radili neke projekte i za inozemstvo, jedan od značajnijih bila je glazba za svjetsku kampanju branda Tommy Hilfiger. Svakako imamo daljnje ambicije, ali sve u svoje vrijeme.

Lani ste predstavili i suradnju sa Zsa Zsaom u pjesmi „Flowerpot”. Kako ste zadovoljni tom suradnjom?
Zsa Zsa je savršeno „sjela” u tu pjesmu. Dala je baš ono što sam htio i što je pjesmi nedostajalo. Reakcije su zbilja odlične, tako da smo jako zadovoljni.

Pratite li aktualna zbivanja na domaćoj i svjetskoj glazbenoj sceni? Koga biste izdvojili?
Apsolutno, moram, kako bih bio u tijeku s događanjima. Nekada čak i previše pa mi tišina dođe kao pravi odmor. Na domaćoj sceni pojavljuje se puno novih talentiranih lica, što me iznimno raduje. Očekujem njihov prodor na scenu i nadam se sve većoj zastupljenosti u mainstream medijima.

Vaša kći Luce, čini se, da je naslijedila Vaš glazbeni talent. Zanima li je glazba, hoćemo li je uskoro ponovno čuti kako pjeva?
Luce se igra glazbom. Kroz tu igru stvara prava mala čuda. Za sada ne vidim nikakvu potrebu da ju usmjeravam i nadam se da će uvijek u glazbi uživati kao što to radi sada. Mislim da je puno talentiranija od mene i da će za sebe napisati puno bolje pjesme, nego što bih joj ja napisao, tako da ćemo još malo pričekati njen prvi singl.

Kakvi su Vam daljnji planovi za ovu godinu? Znam da sve ovisi o epidemiji, no planirate li nove nastupe i pjesme, možda i album?
Planiram paralelno razvijati svoju glazbu, glazbu naše djece iz Républike i projekte za druge izvođače. Imamo dosta upita i na dosta projekata već paralelno radimo. Držimo se zadane razine kvalitete, a sve drugo neka dođe od sebe.

Moglo bi Vas zanimati