19
pro
2022
Izvještaj

2xŠihta u rasprodanoj Tvornici – zlatna era trapa

2xŠihta

2xŠihta /Marko Lopac

share

Stari treperi obučeni u novo ruho sinoć su u zagrebačkoj Tvornici kulture održali prvi samostalni koncert. I to kakav!

Tri petine Visoke petorke, zajedno s novim članom Rinomom, pod rebrendiranim nazivom 2xŠihta su bez velikih poteškoća rasprodali prostor Tvornice i odradili svoj drugi službeni nastup, a ujedno i promociju albuma Spremni za rad. Prvi nastup koji su kao novoosnovani sastav imali bio je onaj na Beatu na moru, a oni koji su ih i tom prilikom slušali uživo mogli su pretpostaviti kako će izgledati njihov sinoćnji nastup.

Da će i ovaj koncert biti miks starih High5 stvari i novih od 2xŠihte potvrdila je stvar s kojom su otvorili nastup. Žugi, Rade, Riđi i Rinoma uletjeli su na binu repajući “Ponekad repamo” preko drugog instrumentala. Bina je bila prigodno ukrašena ljestvama, miješalicom, čunjevima, lopatom i ostalim građevinskim alatima i pomagalima, a Rade i Riđi bili su obučeni u reflektirajuće prsluke, dok su im zaštitne kacige čuvale glave.

Ne znam zašto Žugi nije bio obučen u skladu s coverom albuma.

Na prvu sam pomislio da nije položio zaštitu na radu, ali je ubrzo svojim nastupom potvrdio da je definitivno spreman za rad. Nakon uvodne , uslijedila je “Kaos” s novog albuma, a kad su započeli prvi taktovi pjesme “Udari” započeo je prvi od mnogih mosh pitova. Valjalo je nastaviti u istom tonu pa su ubrzo izvedene “Jackie Chan” i “Vruća kmica 3”, na kojoj je Žugi još jednom dokazao da je vjerojatno i najreperskiji reper u kolektivu, kako na stvarima, tako i uživo.

Na stvari “Dooma dens” dečki su pokazali vješte i vesele plesne pokrete te na ples natjerali i najsramežljivije u publici. Slijedila je laganija “Začini to”. U mirnijem tonu nastavili su i nakon nje s “Kaj kaje” koju su izveli preko instrumentala popularne “Get Ur Freak On” Missy Elliott. Na ovoj stvari, ali i mnogim ostalim ranijim High5 stvarima, se najbolje mogla osjetiti dobna struktura posjetitelja budući da je tek manji broj fanova znao riječi pjesme.

“Baci to na pod” rezultirala je općim oduševljenjem publike. Rade i Riđi su samo gledali u publiku i na trenutak bili bez riječi. Ponos im se mogao vidjeti u očima, a Riđi je izjavom „srce mi je puno“ tu emociju i potvrdio. S emotivnim izjavama nastavilo se i nakon “BackStageBoys”, koju su pak izveli preko instrumentala stvari “Doja” Central Ceea, kada je Rade izjavio da „kad je krenuo repat prije 15 godina nije mogao ni zamisliti da će se ovo dogoditi“ aludirajući, jasno, na ponovno rasprodanu Tvornicu.

Uskoro je bilo vrijeme da dečki izvedu i prvog gosta, a riječ je bila o Bori Balboa. Bore je uletio na pozornicu na sveopće veselje publike te su izveli zajedničke “Rick Rojs” i “Freegucci Freerade”, a bilo je vremena i za “Mo Salah”. Bore je čak i pod prehladom standardno pružio odličnu izvedbu, a u to vrijeme se na videozidu iza pozornice pojavio spisak nadolazećih yem koncerata. Na njemu je, osim već službeno najavljenih, bio i nastup upravo Bore Balboe 17.2. Upišite u bilježnice!

Nakon što su se na bini pojavili Snajper i Swana stvari više nisu bile iste. Koncert je potpuno promijenio tempo, publika je podemonila te su uslijedile “Iembi crnac” i “Cheez” na kojoj se pridružio i Mladi Kizo Manjača. Koncert se tako na kratko pretvorio u High5 reunion koncert. Dečki su uputili poziv cijeloj 33 bandi da im se pridruže na bini te su se na njoj, osim Šihtaša, uskoro našli i Goca RIP, Bore Balboa, Dipsi, Mladi Kizo Manjača, Snajper, Swana i Yung Bude.

Bilo je vrijeme za legendarnu “33 Banda”, nakon koje se desio najveći kaos večeri. Započeo je “Spartanac” pri kojem više nitko nije mogao ostati ravnodušan, a bilo je veselo i na pozornici. Ponajviše Riđiju koji je cijelu stvar odradio s čunjem na glavi. Poslije “Nisam stao” s albuma Gram Turizlo, započela je snimka Čosićevog komentiranja pogotka s neke utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije te se nakon Draginog glasnog skandiranja 1:0 nastavio najavni singl novog albuma “Nula”.

“Bez cilja” je prošla u mirnijem tonu, a onda je uslijedila prava romantika. Zbog “Žena gazela” prostor se u potpunosti zamračio, da bi ga veoma brzo osvijetlile tisuće bljeskalica mnogobrojnih fanova. Pri kraju stvari Radetu je doletio grudnjak, a on je u šali upitao publiku zar se toliko udebljao. Na “Mama napokon sam uspio” Snajper je ubio, a romantika se standardno nastavila i na “Otrova u čaj”.

Tvornicom se zaorilo „Hrvatska, Hrvatska!“ čime su izvođači i publika odali počast uspjehu Vatrenih u Katru. Koncert se polako počeo bližiti kraju stoga je ponovno bio red na “Spartancu” koji je u publici, ali i na bini, izazvao totalni raspašoj. Rade je mahao s lopatom na pozornici, a Snajper je preuzeo ulogu zaduženog kamermana budući da su mu tijekom cijele stvari fanovi iz prvih redova davali mobitele kako bi njima zabilježio djelić atmosfere iz perspektive samih izvođača s bine.

Koncert je zaista prošao odlično, a momci su na ovom nastupu dali sve od sebe, baš kako kaže refren prvog singla albuma. Starije stvari u izvedbi High5-a su prošle nešto bolje od onih 2xŠihte što samo po sebi ni ne čudi toliko budući da su prve već trap klasici, dok ove druge to tek trebaju postati.

Neovisno o tome, Žugi, Riđi i Rade pokazali su da u sebi još uvijek imaju onu mladenačku energiju i jednak entuzijazam prema glazbi kao i kada su počinjali puniti veće prostore u postavi High5-a. Još jedan trap koncert u rasprodanoj Tvornici sam po sebi više ne iznenađuje. No, svakako treba cijeniti trenutke poput sinoćnjeg budući da su takvi nastupi savršen pokazatelj da živimo u zlatnoj eri trap scene za koju se nadamo da će potrajati još mnogo godina!

Moglo bi Vas zanimati