12
lis
2022
Izvještaj

Aklea Neon u Močvari: Aklena Naranča

Aklea Neon

Aklea je obradila pjesmu Putokaza 'Naranča' / Foto: Matej Grgić

share

Aklea Neon i više nego zasluženo već neko vrijeme plijeni pažnju sve brojnije publike što je koncert koji održan 10. listopada u zagrebačkoj Močvari i pokazao

Aklea Neon

Aklein prateći bend zove se Sound Doulas / Foto: Matej Grgić

Nakon što je minimalistički i solistički nastupala na početku karijere, došao je i trenutak da Aklea Neon okupi prateći i isto tako odličan bend Sound Doulas. Njezin prvijenac Dođi na joji izašao je krajem veljače, već su u travnju uslijedile dvije rasprodane koncertne promocije u zagrebačkom klubu Dva Osam, a nakon toga i mnoštvo nastupa po čitavoj regiji. Bend Sound Doulas koji čine Helena Ernoić na basu, Ana Kelemen na bubnjevima i Ivna Ji na samplerima i elektronici, zvuči uigrano, zanimljivo i moćno.  Cure su Akleinim pjesmama koje su okosnice imale u gitari i afro beat loopovima udahnule još raskošnije, bendovsko i koncertno ruho što se posebno osjeti kroz odličnu energiju sempliranih ritmova i svirke ritam sekcije.

Koncertna priča započela s “Mijenjam te” i “Da mi je”.  Jednako snažno odjekivali su himnični refreni poput ‘Da mi je’, oni reperski u “ANTM” i oni mantrični poput “Tuga i ja” ili “Zovi ju mama”. Tek što bi se pomalo usporilo s pjesmom “Na dah”, novi muving bi uslijedio s “Ljudnjakom”.  Aklea i bend s lakoćom su se u programu Začarana Močvara kretali kroz etno, afro beat, reggae ili dub. Trenutak u kojem je ritam sekcija napravila pauzu a Aklea uz Ivnu Ji na samplerima izvela “Ribu iz kade” pokazao kako sve skupa može funkcionirati i kao dio nekog partyja elektronske glazbe.

Eksplozivni, plesni i udarnički finiš stigao je sa šamanskom “Shika Shika”, sjajne obrade klasika Putokaza “Naranča” kao i za bis ponovno izvedenom izvrsnim, pomalo reperskim komadom “ANTM” nastao pod utjecajem nove londonske rap škole koju Aklea prati.

Kao što mi je sama u razgovoru prošlog ljeta rekla, rad na novim pjesmama planiran je s ovim pratećim bendom i bit će zanimljivo poslušati kako Sound Doulas funkcionira studijski. Koncert u Močvari pokazao je da live zvuče sve bolje, sigurnije i uigranije dok bez praznog hoda šeću Akleinim opusom uz poneku zanimljivu obradu.

Začarana, snažna i mantrična bila je večer u Močvari, Akleina publika očito je sve brojnija i zasigurno će i veće pozornice biti i veći izazovi za tu sjajnu autoricu praćenu odličnim bendom.

Aklea Neon

Aklea Neon nastupila je u sklopu programa Začarana Močvara / Foto: Matej Grgič

Moglo bi Vas zanimati