20
velj
2022
Izvještaj

Bore Balboa – živuća legenda nevjerojatne karizme priredila spektakl u Tvornici kulture

Bore Balboa

Bore Balboa /Matej Grgić

share

Sinoć se u Tvornici kulture skandiralo samo jedno ime – Bore B.

Početak 2022. pamtit će se po seriji žestokih koncerata na ovoj lokaciji, jer vikendi iza nas i oni koji slijede rezervirani su za važne aktere domaće hip hop scene.

Nakon Grše i Krankšvestera, došao je red na momka kojeg publika nije do sada imala priliku često gledati uživo, premda je na ovoj sceni od samih početaka, Boru Balbou.

Bore Balboa

Bore Balboa/Matej Grgić

Koncertna promocija njegova novog albuma I V A N, prvotno je bila planirana za KSET, no potražnja je nadmašila sva očekivanja. Rasprodao ga je u rekordnom roku, zbog čega je bilo jasno da je potreban puno veći prostor, a Veliki pogon Tvornice kulture pokazao se kao ispravna opcija.

Heroj domaće hip hop scene

Publika ga je dočekala kao heroja, a on im je svako očekivanje višestruko vratio. Posebna je to ličnost aktualne hip hop scene, koja je svojim inteligentnim lirskim rješenjima privukla slušatelje raznih dobnih skupina. Od onih najmlađih koji ga štuju kao svog idola do onih nešto ozbiljnijih, koji ga izuzetno cijene i poštuju. Aktera na ovoj, trenutno najpopularnijoj i najživljoj sceni je mnogo, no malo tko uživa status kao Bore koji nosi potencijal da u bližoj budućnosti uđe na velika vrata mainstreama, slično kao što je to prije tri godine uspjelo Vojku V.

Jer, ima sve što je za to potrebno – karizmu, inteligenciju, vještinu, talent, marljivost i profesionalnost.

Bore Balboa

Bore Balboa/Matej Grgić

Te večeri ništa nije prepuštao slučaju. Pomno je isplanirao svaku sekundu programa u kojem je, naravno, naglasak na novom albumu, no izveo je i nekoliko pravih dragulja iz prošlosti. Na pozornicu je donio performersku ozbiljnost, svaka vrsta pripreme koju je tjednima prije koncerta otkrivao pratiteljima na Instagramu itekako je urodila plodom. Mnogi bi se mogli ugledati na Boru, a atmosfera sinoćnjeg koncerta jednostavan je i u potpunosti jasan dokaz zašto je takvo što važno i nužno.

Opaki frajer i nabolji prijatelj

Snažan, jedinstven i prepoznatljiv karakter samouvjereno je vodio priču u maniri opakog momka, dok je istovremeno prigrlio cijelu Tvornicu kao grupu najboljih prijatelja pruživši najpozitivnije emocije među kojima se svatko prisutan osjeća dobrodošlo i ugodno, što uspijeva uistinu rijetkima te je karakteristika samo onih najvećih.

Okupio je najpoznatije “penzionere” domaćeg trapa, grupu High5, koji, premda nekoliko godina nisu često aktivni, još uvijek uživaju status jednih od najvećih legendi domaće trap scene čija sama pojava izaziva veliku euforiju, a performans posebne razmjere kaosa u publici.

Bore Balboa Yung Bude

Bore Balboa i Yung Bude/Matej Grgić

Još jedan “generator kaosa” je zasigurno Yung Bude koji je također bio poseban gost večeri, a svima koji prate djelovanje ovih ljudi, jasno je da gdje god i kada god se ovaj momak pojavi na pozornici dobar provod je zagarantiran. Također jedna posebna i vrlo značajna persona o kojoj ćemo detaljnije sljedeći tjedan, jer njegova grupa Buntai već sljedeći petak, 25. veljače, nastupa na istom mjestu te promovira svoj novi i veoma zanimljiv album “Geneza”.

Ovo je ludilo iza DJ pulta uspješno kontrolirala DJ-ica Nikki Peducci, stalna Borina suradnica na nastupima uživo.

Sinonim za kvalitetu

Jasno je da će publika jako dobro reagirati na koju god pjesmu Bore uvrstio na setlistu, no onako impresivan feedback nadmašio je sva očekivanja, a njemu bio samo još dodatan poticaj da na pozornici ostavi posljednji atom snage te publici pruži iskustvo koje će prepričavati još dugo vremena.

Iznimno vješt izvođač i zabavljač, u savršeno balansiranom omjeru jednog i drugog, niti sekunde nije izgubio kontrolu dok je nizao rime direktno i beskompromisno. Pjesme s novog albuma itekako su se “uhvatile” među publikom, odlično ih je ukomponirao među djela s prethodnika Mercedes City te nekoliko dragulja iz dalje prošlosti.

Bore Balboa

Bore Balboa/Matej Grgić

Na samom kraju pripremio je pravi spektakl koji baš nitko nije očekivao. Romantična izvedba “Trap cajke”, najpristojnijeg djela ovog žanra ikada napisanog, dokazala je da je ovo apsolutni hit. Izvedba suradnji s Gršom, koji nažalost te večeri nije bio u Tvornici, pjesmi “Pun k**** para” i “Bura i nevera” koje su otpuhale sve pred sobom.

Ali, onda zabija direktno i spektakularno za sam kraj – “Mo Salah”. Ogroman mosh pit i nevjerojatna atmosfera pokazali su snagu ove pjesme koja je nekoliko sati ranije dobila video uprizorenje. Nezasitna ga je publika zvala na bis, nakon čega je stavio točku na i ove večeri za pamćenje izvedbom svoje verzije “Namazan u Kocki” (Tvornici) te posebnom edicijom pjesme “Mo Salah”.

Kada se uzme u obzir da je on “Fallo da Solo”, kako naziv njegovog labela nalaže, odnosno da sve radi sam, zaslužuje najveće poštovanje publike, kritike i kolega. “Bore Balboa je hip hop izvođač koji se glazbom bavi od 2011. kad je prvi put počeo snimati pjesme na beatove s interneta lošim mikrofonom od laptopa”, stoji u opisu izvođača platforme Genius. Deset godina nakon, Bore Balboa je sinonim za kvalitetu, brodarički mac daddy, skuplji nego zdravlje u Americi, kmica na kvadrat, bura i nevera, niže uspjeh za uspjehom. Reper tu i tamo, gospodin inače.

Bore Balboa

Bore Balboa/Matej Grgić

Živuća legenda. Bore Balboa, dame i gospodo.

Ako do sada niste pratili, vrijeme je da počnete. Svi koji su bili mogu nabaviti prigodnu majicu s natpisom “Bia san na Bori u Tvornici”. 

Za nekoliko godina, bit ćemo i u Domu sportova.

Bore Balboa i Yung Bude

Bore Balboa i Yung Bude /Matej Grgić

Bore Balboa Yung Bude

Bore Balboa i Yung Bude /Matej Grgić

Bore Balboa Tvornica Zagreb koncert

Bore Balboa /Matej Grgić

Bore Balboa

Bore Balboa /Matej Grgić

Bore Balboa

Bore Balboa

Bore Balboa

Bore Balboa /Matej Grgić

Bore Balboa

Bore Balboa /Matej Grgić

Bore Balboa

Bore Balboa /Matej Grgić

Bore Balboa

Bore Balboa /Matej Grgić

Bore Balboa

Bore Balboa /Matej Grgić

Bore Balboa

Bore Balboa /Matej Grgić

Bore Balboa

Bore Balboa /Matej Grgić

Bore Balboa

Bore Balboa /Matej Grgić

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati