24
pro
2021
Recenzija

Bore Balboa vs. I V A N - lirska genijalnost, ironija i stav novog albuma

Bore Balboa I V A N album

Bore Balboa - I V A N

share

Novi, treći po redu, studijski album repera umjetničkog imena Bore Balboa prirodan je nastavak uspona njegove umjetničke genijalnosti i prepoznatljive lirske ekspresije koja iz godine u godinu uživa sve veću popularnost među publikom. 

Tko je Bore Balboa?

Bora Balboa je reper iz Brodarice pored Šibenika koji je prve stihove javnosti predstavio prije desetak godina. S vremenom je postao jedno od najrespektabilnijih imena underground hip hop scene.

Do sada ne bilježi veliki broj koncertnih nastupa, što će se u bližoj budućnost zasigurno promijeniti. Sudeći po reakcijama na ovogodišnjem izdanju festivala Drito iz MSU-a, publika je itekako željna njegove pojave na pozornici.

Bore je svojevrsna ikona scene, nepresušan izvor zanimljivih mudrolija koje, osim kroz pjesme, često dijeli s pratiteljima na Twitteru ili u sklopu njegova podcasta Blaka Blaka.

U pandemijskoj 2020. objavio je drugi studijski album “Mercedes City” kojim je jasno iskristalizirao karakter svoje umjetničke persone – inteligentan humor uz dozu ironije i decentno ubačenih poruka u kojima iskazuje stav o određenim društvenim temama, zbog čega je jasno da se ovdje radi o jednom od najvećih potencijala regionalne hip hop scene.

Tko je I V A N?

Taj uspon će ići polako, ali sigurno, jer on je Fallo Da Solo – samostalan igrač. On je Španja, Ivan Španja, pravim imenom. Omiljeno lice domaćeg hip hopa, dobra duša, koja uvijek u atmosferu unosi neku vrstu pozitive, gdje god da se pojavi. Inače magistar njemačkog jezika, što objašnjava svojevrsnu finoću lirskog izričaja, kao i prepoznatljive, kreativne i jedinstvene stihove i reference zbog kojih se ležerno ističe iz mase.

„S ovim novim albumom probat ću nadmašiti onaj stari” stihovi su kojima slušatelja uvodi u novi album I V A N, a tridesetak minuta nakon, misiju uspješno izvršava. Općenito gledajući, djelo obiluje vrhunskim versovima, nevjerojatnim usporedbama, odnosno referencama te iznenadnim i ozbiljnim reality checkovima u kojima se, kao što je već navedeno, krije čar Borinog stvaralaštva. Sada na očekivano višoj razini.

Inteligentan narativ

„Pomalo”, reklo bi se za njegov interpretacijski stil. Vlada generalno laganiji vajb, bez bilo kakve vrste nabrijavanja. Jer, Bore sve kaže mirnim, ali zato izuzetno uvjerljivim tonom. Zanimljiv moment stalnog preplitanja fiktivnog i osobnog kroz album, lirsko „nadmetanje” stage persone i stvarnog lika, opasnog dečka Bore Balboe i inteligentnog kreativca Ivana, itekako je očito.

Ironiji namjerno dopušta da se razvije taman do granice s neugodnim pretjerivanjem, a zatim sve u trenutku sječe i donese jasnu društvenu poruku koja je, za razliku od mnogobrojnih aktera regionalne scene, puno dublja i značajnija. Ovdje je ključ njegove posebnosti i prepoznatljivosti zbog čega uživa veliko poštovanje među kolegama i publikom.

Bore Balboa I V A N album

Bore Balboa – I V A N/naslovnica albuma

Opet, slušatelju ostavlja na odabir, želi li čuti ovu komponentu ili će samo neopterećeno uživati u tipičnoj tematici modernog hip hopa. Prava je šteta ne primijetiti ove detalje, stoga je nekoliko slušanja cjelokupnog djela neophodno, a s obzirom na cjelokupni dojam, dolazi prirodno.

Veoma inteligentan narativ može mu otvoriti vrata do šire publike, jer njegovo referenciranje na stvarni život, lokalnu pop kulturu i društvena zbivanja naprosto nikog ne može ostaviti ravnodušnim.

Sirovost zvuka

Što se samog zvuka tiče, ovdje ipak postoji mjesto za napredak. Svakako je potrebno poraditi na nekim tehnikalijama, posebice na miksu zbog čije nespretnosti instrumentalne dionice ponekad nepravedno odvlače pažnju od vrhunskih vokalnih dionica. Zbog njegovog lirskog značaja, samog ugleda i veličine u budućnosti, kvalitetu zvuka i same produkcije trebalo bi unaprijediti. Ako želi, naravno, jer i ta (potencijalno namjerna) sirovost zvuka također ima svoje draži.

Pohvale je dobio i od popularnog Raste, čija je glasovna poruka postala jedan od intermezza na ovom albumu koji je pitka i cjelovita priča s jasnim početkom i krajem. Osim do sada predstavljenih “Bože moj” i “Mamadou” pjesma “NNNS” ima potencijal singla, kao i dinamična “Mo Salah”, ali i suradnja sa Swanom, pjesma “Klip mi je pun”.

Na albumu se našla i suradnja s Yung Budeom, pjesma “Klonovi” koja bi mogla jako dobro funkcionirati uživo. Tu je i “Trap cajka” ponovno ironičan osvrt na trenutno najpopularniji glazbeni stil u regiji. Bore je ipak fin dečko, stoga je ovo jedna od najčišćih, najdžentlmenskijih i najnevinijih trap cajki ikada napravljenih. Veoma je simpatična i pjesma “Soma eura”, jer “Bore drži igru, neka svi sad to shvate”.

Ovo će djelo svi Borini dosadašnji slušatelji objeručke prihvatiti, a oni koji se do sada nisu susreli s njegovim opusom, pa čak i oni koji do sada nisu vjerovali u regionalni hip hop nove generacije, neka započnu upoznavanje s Borinim opusom, jer on je savršen omjer inteligencije i zabave.

Legenda svoje vrste, posebna kategorija na kakvu se rijetko nailazi, jedinka čije vrijeme tek dolazi. Tijekom 2022. stasat će kao respektabilan koncertni izvođač, što će pripremiti teren za sljedeće izdanje na kojem bi uz tehničko unapređenje zvuka napokon mogao iz undergrounda zasluženo na adekvatan način izletjeti u mainstream koji naprosto vapi za jednom personom ovakve vrste. I uz jedan mega hit, koji će se sigurno u dogledno vrijeme jednostavno dogoditi, jer ne valja forsirati, kao niti sumnjati u I V A N-ove posebne moći.

I V A N je kao vrhunsko domaće maslinovo ulje – premda nije omotano u najblještaviju ambalažu, svi će ga koristiti i uživati u njegovim blagodatima, cijeniti ga, voljeti i konzumirati radije nego lijepo upakiranu nekvalitetu. Proizvod je to koji donosi zdravlje, radost i sreću, zbog provjerene kombinacije dugogodišnjeg rada, truda, iskustva, strasti i ljubavi.

I da, Bore Balboa se također bavi proizvodnjom maslinovog ulja. For real.

Preporuka.

Moglo bi Vas zanimati