17
sij
2024
Izvještaj

Božićni koncert u siječnju

20 godina Ding Donga

Ding Dong

Zbor Maranatha oduševio je interpretacijom / Foto: Josip Cvitanić

share

Mnogima će ideja o koncertu božićnih pjesama u sredini siječnja zvučati suludo ali zbor Maranatha iz župe Bl. Djevice žalosne to radi već 20 godina

Ding Dong

Ana Barić i Barbara Meštrić, bivše članice zbora / Foto: Josip Cvitanić

Do prvog Ding Dong koncerta 2005. godine došlo je slučajno iako osobno smatram da slučajnost ne postoji a upravo to potvrđuje i ovaj koncert s bogatom 20-godišnjom tradicijom. Zbor Maranatha je 2004. godine snimio božićni CD ali – kako to obično biva kad sve radite sami – stvari su se malo zakomplicirale pa je album izašao nakon Božića te su voditelji zbora Matija Škvorc i Mato Matošević uz blagoslov župnika Stjepana Rusana odlučili da njegova promocija bude održana u siječnju.

Uspjeh koncertne promocije u siječnju pokazala se dobitnom kombinacijom te je odlučeno da božićni koncert i sljedeće 2005. održi u siječnju i nazvan je Ding Dong. To je ponovljeno i 2006. pa i 2007. nakon koje je bilo potpuno jasno da utrt put tradiciji koja je ove 2024. doživjela i svoje 20. izdanje.

Koncert je započela današnja generacija zbora pod vodstvom novog suvoditelja Ivana Tomića. Nakon njih je uslijedio retrospektivni dio koncerta po generacijama. Prva je nastupila treća generacija, ona iz 2007. godine te su izveli: “Radujte se narodi” i “Joy to the World”. Današnja generacija je izvela “Dubrovačku kolendu” i” Gaudete”. “Tihu noć” su u instrumentalnoj verziji izvele Ana Barić i Barbara Meštrić, profesorice flaute koje su nekoć bili članovi zbora Maranatha. Uz su nastupila i još neka velika, čak i svjetski poznata glazbena imena koja su svoj glazbeni put započeli u ovom zboru.

Ding Dong

Zdrava Djevica: Antonija Dunjko i Matija Meić / Foto: Josip Cvitanić

“Offertorium pastorale” su izveli Sara Jurički, Dominik Jelić te Antonija Dunjko i Matija Meić koji su u duetu izveli skladbu ‘Zdrava Djevica’ Mate Lešćana. Još nekoliko solista je sudjelovalo je u koncertu. Mia Regvar  je pjevala “O sveta noć”, Ivan Čehil “Scarborough fair” a Diana Krčmar “Joy to the world”. Svi su oni nekoć bili članovi zbora Maranatha.

A za kraj koncerta ostao je još jedan generacijski glazbeni biser zbora Maranatha: afrička skladba “Yakanaka vhangeri” u kojoj se sadašnjoj generaciji zbora priključili i ostali članovi,   njih 70-ak a ritam su pljeskom davali okupljeni posjetitelji koncerta.

Maranatha je uistinu amaterski crkveni zbor ali oni pjevanje Bogu doživljaju u najpozitivnijem smislu te riječi, oni pjevaju iz ljubavi i to se na njihovom koncertu osjetilo.

I uistinu kad dobar zbor zapjeva, crkva je puna lijepih nota i uvjeren sam, da i drugi zborovi ovako dobro pjevaju puno bi više ljudi išlo na misu.

Ding Dong

Nastupilo je više generacija zbora / Foto: Josip Cvitanić

 

Moglo bi Vas zanimati