15
sij
2024
Izvještaj

OJ HRVATSKA MATI, NEMOJ TUGOVATI

Domu mom: domovinski spektakl u Areni Zagreb

Domu mom

Oduševljena publika u dupke ispunjenoj Areni / Foto: Andrej Bunić/LaudatoTV

share

Laudato televizija po treći put je napunila zagrebačku Arenu. Nakon dvije pune Arene s izvođačima popularne duhovne glazbe treći put je najveću hrvatsku arenu ispunila zbog domoljubnih pjesama i izvođača koji su ih izvodili

Domu mom

Tiho Orlić izvodio je Thompsonove pjesme / Foto: Andrej Bunić/Laudato TV

Koncert Domu mom je u zagrebačkoj Areni okupio 25 različitih izvođača: soliste, klape, tamburaše, zabavnjake, repere i rockere; sveukupno oko 150 glazbenika. Na koncertu su nastupili Mate Bulić, Dražen Zečić, Miroslav Škoro, Tomislav Bralić i klapa Intrade, Zorica Kondža, Meri Cetinić, klapa Cambi, Najbolji hrvatski tamburaši, Opća opasnost, Tiho Orlić, Klapa sv. Juraj HRM, Đani Stipaničev, Dražen Žanko, Zaprešić Boys, Adalbert Turner Juci, Ana Žagar i Ličke drvosječe, klapa Cesarice, Vokalisti trogirske katedrale, Pava, Josip Palameta, Iva Ajduković, Goran Orešković, Dino Petrić i ansambl Jedinstvo. Svi su došli s istim ciljem: pjesmom opjevati ljepote Lijepe naše i ljubav prema njoj, a pjesmom je obuhvaćena Lijepa naša domovina uzduž i poprijeko od Slavonije do Dalmacije.

“Ovo nije običan koncert, ovo je obiteljsko okupljanje”, rekao je voditelj Marin Periš otvarajući koncert Domu mom te nastavio: “Opustite se, uživajte, izujte se, osjećajte se baš kao u svom domu svom. Objedinili smo rock and roll i tradiciju, stare i mlade, Hrvate katolike i Hrvate svekolike”.

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua predvodio je molitvu za Domovinu i prisjetio da je 13. siječnja 1992. godine, dakle prije 32 godine hrvatsku neovisnost priznao Vatikan. Nakon molitve Očenaša uslijedila je himna koju su izvele članice zbora Zvjezdice te pjesma “Zdravo Djevo” koju su izveli Vokalisti trogirske katedrale uz podršku skoro 20 tisuća posjetitelja. Taj zbor nije prestao pjevati do kraja koncerta i bili su velika podrška svim izvođačima.

Domu mom

Od stoljeća sedmog: Dražen Žanko / Foto: Andrej Bunić/Laudato TV

Vrlo dojmljiv je bo nastup KUD-a Jedinstvo iz Splita koji su otplesali završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta. Klapa Sveti Juraj HRM u zahvalu braniteljima izveli su klapsku obradu pjesme “Ratnici svjetla” Marka Perkovića Thompsona. Posebni pljesak pozdravljene su pobjede hrvatskih vaterpolista i rukometaša koji svojim igrama slavno pronose ime naše domovine.

Dražen Žanko nas je podsjetio da smo tu od stoljeća sedmog a Najbolji hrvatski tamburaši spletom najboljih budnica. Zagorje je pjesmom dočarao Adalbert Turner Juci, Liku Ana Žagar i Ličke drvosječe, Dalmaciju Đani Stipaničev i klapa Cambi. Posebno dojmljiv bio je nastup Meri Cetinić koja se nakon dvije velike životne tragedije (smrti kćeri Ivane i brata Ante) ponovno vratila na scenu. Njezin novi izgled i klavir koji je bio u istom tonu te pjesma “Zemlja dide mog” bili su publici dobitna kombinacija, kao i nastup Tomislava Bralića i klape Intrade.

Nakon njih uslijedio je blok domoljubnog rapa s Zaprešić Boysima te rock blok s grupom Opća opasnost. Mlada ekipa A strane izvela je veliki hit Daleke obale “Morska vila”. Zorica Kondža na specifičan način izvela je skladbu “Lupi petama” Prljavog kazališta. Uslijedio je blok velikana kojeg je otvorio Dražen Zečić, nastavio Miroslav Škoro a zaključio Mate Bulić po čijoj pjesmi “Domu mom” kako je i nazvan koncert.

Domu mom

Neponovljiva Meri Cetinić / Foto: Andrej Bunić/Laudato TV

Za kraj Tiho Orlić izveo pjesmu “Mojoj majci” Prljavog kazališta te “Lijepa li si” Marka Perkovića Thompsona. Finale koncerta pripao je skladbi “Moja domovina” koju su izveli svi izvođači.

Ovdje svakako treba pohvaliti i odličan prateći bend pod vodstvom Ante Gele koji je slijedio originalne aranžmane pjesama ali ih udahnuo i novu dušu.

Koncert “Domu mom” pokazao je da u Hrvatskoj ima ljubitelja i lijepe glazbe. Bio je to uistinu spektakl ljubavi za Domovinu. S obzirom na dobar odaziv publike Organizator je najavio i reprizu zagrebačkog koncerta Domu mom koje će se održati 31. studenog 2024. u Zadru.

Domu mom

Sjajna Zorica Kondža oduševila je više od 18 tisuća posjetitelja / Foto: Andrej Bunić/Laudato TV

Moglo bi Vas zanimati