10
ruj
2022
Izvještaj

Brijačnica, 2. večer: igrali smo dobro, al' zaje*ala nas satnica

Brijačnica, druga vecer

Brijačnica 2022: 2. večer / Julijan Labrović

share

Brijačnica 2022.: druga rock večer

Večer pokvašenog petka prkosila je Vaukulinim meteorološkim spekulacijama i nije donijela nevrijeme, a ni nastavak slinavih padalina od istog poslijepodneva. Prognoza vremena bila je netočna, kao i moja prognoza o drugoj večeri Brijačnice na kojoj sam od njezinog prvog čina očekivao gužvu.

Šajzerbiterlemon: generalna proba za drugi nastup

2/4 mogao je ispasti mali rock spektakl, ali ispao je samo –takl.  Iznenadila me situacija sa satnicom koja je predvidjela početak festivala usred Dnevnika. Jest da publika garažne trojke (ove večeri četveročlanog) Šajzerbiterlemona neće u petak prije osam gledati Dnevnik, ali sigurno dok je još dana neće biti ni u Tvornici na bendu koji je zaslužio pažnju.

U nešto više od pola sata, praznoj su Tvornici pokušali predstaviti svoj drugi studijski album Na dugačkim poljima objavljen proljetos za Geenger Records (u suizdavaštvu s Pop depresijom), kao i prvijenac Iza naših zidova.

Šajzerbiterlemon / Julijan Labrović

Kirurški oštri riffovi i pulsirajuće distorzije odjekivali su praznim zidovima Velikog pogona pred šačicom prisutnih pristiglih na vrijeme. No navike pohoditelja koncerata i festivala, barem u nas, skroz su drukčije: naviknuti smo na kasnije satnice i kašnjenje. Tako su nas desetljećima odgajali organizatori pa neke uobičajene i razumljive (zapadnjačke) prakse poput ovih tromo mijenjaju.

Objektivno je prigovoriti publici što ne dolazi na jasno razglašeno vrijeme, no, ponavljam da nam je koncertna kultura prilično drukčija. A i žao mi je zbog ekipe koja je putovala iz Beograda do Zagreba…

Ministranti / Julijan Labrović

Ministranti: preciznost bez duha

Otkako su Ministranti kao nova bendovska formacija izbacili svoj live session iz riječke Baptističke crkve pratio sam njihove datume u iščekivanju nastupa u Zagrebu. Strpljen, spašen! Ministranti su izveli set poprilično sličan spomenutom liveu kao bend koji je tek složen, a predvodi ga Dražen Baljak na gitari i bekvokalu, glavno grlo jest Robert Šuša, dok ritmom upravljaju bubnjar Voljen Korić i Vedran Vučković na bas gitari.

Je li pitanje demotiviranosti zbog gotovo praznog prostora pred koji su stali ili naprosto bendovske kohezije koja nerijetko dolazi sa zajedničkim stažom, Ministranti većinu svog nastupa djelovali su kao usvirani i upjevani pojedinci koji su se međusobno primijetili tek pri kraju. Tehnički izvrsno, no distancirano: međusobno i od publike. Šuša grlenog baritona vidno se animirao pred sam kraj kada je ministrantskim setom odjekivao duh Majki i Laufera.

I srce me pomalo bolilo vidjeti da se tek nakon njihova nastupa, nešto iza 21 sata publika zrelije dobi slijeva u Veliki pogon vjerojatno kako bi na vrijeme čula prve taktove headlinera petka o kojem ćemo u nekom nižem odlomku. Nadolazeći je posvećen trećem (novom) imenu – Djeci.

Djeca / Julijan Labrović

Djeca: otkriće rock večeri

Djeca su srčani duo što čine mladići Bruno Žabek (vokal i gitara) i Benjamin Mjeržva (bubanj, vokal), procvjetali proljetos kroz debitantski singl Seljačka buna, a onda hitro iza njega  objavljenim “Ti imaš sve”. Bruno kao gitarist i trećina pocket palme (na rasporedu za sutra, nedjelju 11. rujna) svoj rad u paralelnom bendu radikalno drukčije estetike, poetike i scenske manire apsolutno krade šou i svu pažnju u polusatnom nastupu.

U lažnom krznenom kaputu i prozračnoj ljetnoj haljinici mladi rock Samson drži oko na sebi što kao snažan rock vokalist i kao performer-crossdresser s jasnom namjerom provokacije stereotipa kako su to nekoć činili Let 3 svojim promišljenim modnim izborima. Kao što nitko nije doveo u pitanje Mrletovu seksualnost zadnjih 35 godina zbog njegove opuštenosti i sigurnosti u nju, isti je slučaj s njegovim mladim potencijalnim nasljednikom ozbiljnog kapaciteta biti relevantnim rock igračem na budućoj domaćoj sceni.

Djeca feat. pocket palma / Julijan Labrović

Na pozornici je Djece bilo četvero, a udvostručili su ih undercover pocket palma. Doslovce undercover, pod crnim kapuljačama i za sintersajzerima kako bi pažnju usmjerili na bend kojem su ove večeri bili elektronički feature. Djeca tako u tridesetak minuta rokaju po autorskom setu post-grungea, garagea i blues rocka, ali s neočekivanom primjesom elektronike. Synth dijelom seta najavljuju eklektičan prvijenac na kojim će se, očito je i očekivano, naći pocket palma.

Ne čudi to ne samo zbog ‘rođačkih’ spona dvaju bendova, nego i činjenice da su vokali pocketića, Luka Vidović i Anja Papa, sve probitačnija producentska imena na sceni. Djeca su položila ispit i preko noći sazrela, a pitanje je samo što će s imenom za koju godinu ako prežive kao bend?

Partibrejkers / Julijan Labrović

Partibrejkersi: 40 godina na sceni koja ti jede iz ruke

Djeca su okupila publiku do ugodnog ispunjena prostora i dobili najveće priznanje koje mladi bend može dobiti uživo od nove publike: želju za još. No štafeta je morala biti prepuštena apsolutnim kraljevima pozornice i zaštitnim imenom Brijačnice: Partibrejkersima. Cane i njegovi Rasturači od prvog su izdanja dio ‘nabrijane’ priče, s jednostavnim razlogom: njihova je lakoća vladanja publikom, ispunjavanja pozornicom oštrim, brzim i preciznim punk rockom provjerena festivalska, ali i uopće koncertna formula.

Nema tu kalkulirane performativnosti koja zahtijeva više od jednostavnih pokreta ruku i nogu, nema preglumljavanja ni forsiranja sceničnosti: karizma i sviralačko majstorstvo njihovi su aduti. Cane kao stari gost i miljenik domaće publike u običnoj crnoj majici i običnim trapericama ponovno poručuje da je srž punokrvnog koncerta u samoj glazbi. Cane je naprosto pojava, koliko god da nevoljko koristim taj neodređeno-neprecizni pridjev, ali čije je pretpostavljeno značenje jasno.

Partibrejkers (Cane) / Julijan Labrović

Punim koncertnim, a ne festivalskim setom, Partibrejkersi stvaraju devedesetominutni delirij u kojem sudjeluje većinom zrela publika uz nekolicinu mlađih kojima su bili namijenjeni prethodni bendovi koji su u konačnici ispali warm up beogradskim slavljenicima četrdesete godine postojanja.

Da zaokružimo, druga je večer Brijačnice servirala ukusnu rock platu okusa različite žestine, s posebnom pažnjom i brigom za nova imena. Za gurmansko iskustvo ne samo publike, nego i izvođača, trebalo je ipak započeti (barem sat vremena) kasnije.

Danas brijemo na punk suboti! Živjeli!


Brijačnica: prva večer (Prazna lepinja, TV Eye, Kojoti, M.O.R.T.)

Brijačnica: treća večer (Šajzerbiterlemon, Ministranti, Djeca, Partibrejkers)

Partibrejkers /Julijan Labrović

Partibrejkers (Cane) / Julijan Labrović

Partibrejkers / Julijan Labrović

Partibrejkers / Julijan Labrović

Partibrejkers / Julijan Labrović

Djeca / Julijan Labrović

Bruno Žabek iz benda Djeca live u Tvornici pred mikrofonom u ženskoj odjeći.

Djeca / Julijan Labrović

Djeca / Julijan Labrović

Djeca feat. pocket palma / Julijan Labrović

Djeca / Julijan Labrović

Minsitranti, rock

Ministranti / Julijan Labrović

Ministranti / Julijan Labrović

Ministranti / Julijan Labrović

Ministranti / Julijan Labrović

Šajzerbiterlemon / Julijan Labrović

Šajzerbiterlemon / Julijan Labrović

Šajzerbiterlemon / Julijan Labrović

Šajzerbiterlemon / Julijan Labrović

Šajzerbiterlemon / Julijan Labrović

Šajzerbiterlemon / Julijan Labrović

brijacnica 2022, tvornica, sajzerbiterlemon, ministranti, djeca, partibrejkers

Šajzerbiterlemon / Julijan Labrović

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati