15
tra
2022
Daj 5

Daj 5: Bad Daughter, Djeca i drugi

daj 5, bad daughter, djeca, klinika denisa kataneca, ape revolution bell

Daj 5

share

Daj 5  jer već je sredina je travnja, ! Kuda leti ovo vrijeme? Idu nam (kratki) praznici, pelud je posvuda, Sunce nas sve više miluje, a s njime i najnovije objave domaćih glazbenica i glazbenika. Kao i uvijek, pokušali smo biti šareni, inkluzivni i otvorena uha. Ono što nam je zapelo za njega zadnjih sedam dana jesu najsvježija imena na sceni. Koliko god voljeli klasike i glazbene autoritete, redakcija je znatiželja i žednog uha za nove pojave, zvukove i sonične igrice.

Ovaj tjedan dajemo trenutak pažnje mladima, novima, reinkarniranima i parafraziranima! Nova sezona donosi nove početke i nova imena. Uzbuđeni smo čuti što će biti s njima i bližoj i daljoj budućnosti. A ona kreće sad…

Bad Daughter – “Fuck Paris”

Sjećate li se što smo pisali za Bad Daughter kad je objavila svoj prvijenac Let Me Panic? Apsolutno nas je oduševio. Dunja Ercegović nije nova izvođačica na sceni, ali njezin dark pop alter ego Bad Daughter jest. Osim što je kod nas uvrštena među najbolje nove izvođače 2021. godine, s ovim je albumom pomela scenu u kategorijama nagrada za koje je nominirana. Vjerojatno je od njih najveći Porin kojeg je nedavno osvojila u Osijeku za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

Njezin “Fuck Paris” je posljednja stvar na albumu i apsolutni je punchline na sve što mu je prethodilo. Pjesma je mračna, puna titraja i nošena teškim basom, a pritom aranžirana bez indikacija vremena nastanka. Veseli nas ovaj odabir za nastavak priče, a prema službenom spotu vidimo da će žestoko zaživjeti i uživo na nadolazećem nastupu u zagrebačkom Jedinstvu.

Ape Revolution Bell – “The Ape”

Dubrovnik se ovih dana predstavio s novim rock bendom sačinjenim od poznatih lokalnih glazbenika. Kombinacija glazbenika iz Embassy 516, Mrtvo zvono, Gruhaka i Feredona udružila se u novu četveročlanu skupinu koja roka po sirovom rocku i vraća nas na prijelaz stoljeća i milenija. Svaki bend roka po svom instrumentu, bez prevelikih tehnoloških upliva, vraćajući se korijenima koji su ih oblikovali kao glazbenike.

Na tragu stoner rocka, dubrovačka četvorka debitirala je ovim singlom na engleskom jeziku, ali kažu da su im uzori njihovi sugrađani. Ape Revolution Bell čine Srđan Petric (vokal), Ivan Jakić (gitara), Roberto Di Liddo (bas) i Ivica Glunčić (bubnjevi), a na debitantskom singlu obilježenim teškim gitarskim riffovima unatoč naslovu komuniciraju poruku o potrebitoj ljubavi u današnjem svijetu.

Baby Babylon – “Magla (ulični vandal)”

Moramo priznati da nas je ovom (također novom) imenu na sceni privuklo upravo njihovo ime. Trojac Baby Babylon su Klara Fiolić, Mara Marasović i Fran Colnago – sin producenta Olega Colnaga i unuk Marinka Colnaga (Novi fosili), a u svom su singlu poznatog naslova umiješali više plesnih žanrova. Kao stvoren za nadolazeće ljeto, radijske postaje u toplim i sparnim poslijepodnevima, vožnju otvorenih prozora ili osunčne terase, zarazni singl “Magla” bi mogla postati radijski hit.

Doduše, voljeli bismo čuti i malo vokalne kreativnosti, pa čak i u smjeru procesiranja vokala, s obzirom na klupski stil pjesme. Fuzija žanrova i zvukova (produkcija) nedvojbeno je uspješnija od samih vokala koji nas mjestimično podsjećaju na zabavnjake devedesetih. Da je ocjenjujemo, bila bi to čvrsta trojka.

Djeca – “Ti imaš sve”

Drugo novo rock ime na hrvatskoj glazbenoj sceni su Djeca, se u svom prvom eksplozivnom singlu “Ti imaš sve“, objavljenom za diskografa Dostava Zvuka. Kroz minimalističku formu basa, bubnja i vokala pokazuju izražene afinitete za sirov, garažni, zvuk i glasne vibracije, na kojima počiva njihov glazbeni izričaj. Inače, Djece je dvoje, a među njima ćete prepoznati gitarista pocket palme Brunu Žabeka i Benjamina Mjeržvu – bubnjara i vokala koji je nedavno diplomirao s fascinantnom i prigodnom temom Interpretacija glazbe na instrumentima u radu s djecom rane i predškolske dobi.

Dvojac koji očigledno voli The White Stripese prikazao se u jarmuschovski minimalističkom, low budget spotu čiju režiju potpisuje, nimalo ne iznenađuje, pocket palma.

Klinika Denisa Kataneca – “Vampiri”

Kada govorimo o patosu u vokalu, onda će nam prva domaća asocijacija biti živopisni Denis Katanec, odnosno glazba njegove Klinike. Nakon općepriznatog prvijenca Jada Jada, Klinika Denisa Kataneca ide dalje u pohod na novi album, a najavljuju ga “Vampiri” puni gitarskih distorzija, provokativnih reverba i delayja što grle lapidarne i pamtljive stihove o katarzi ili duševnoj detoksikaciji. Teško je reći zašto, ali riffovi i distorzije jako odjekuju zvukom albuma Jedina riječkih rock legendi Let 3 s primjesama Kinga Gizzarda & The Lizard Wizarda.

Moglo bi Vas zanimati