14
pro
2023
Izvještaj

FURIOZNI NASTUP

Bryan Adams u Areni Zagreb: To je samo rock'n'roll

Bryan Adams

Iznenađujuće žestok nastup Bryana Adamasa u prostoru kojim je u prosincu zavladao urbo folk

share

Bryan Adams je na svome četvrtom hrvatskom nastupu pokazao kako izgleda vrhunski rock’n’roll show u kome nije bilo ni trunke rutine

Bryan Adams

Bryan Adams i Keith Scott suvereno su izveli skladbu “It’s Only Love”

Iza pet rasprodanih koncerata Aleksandre Prijović u zagrebačkoj Areni i usred seta od četiri rasprodana koncerta Dina Merlina, u istom prostoru nastupio je Bryan Adams. Unatoč tome što je jedan od najprodavanijih glazbenika svih vremena, Arenu nije rasprodao, skupilo se oko 13 tisuća poklonika. Sudeći prema konverzacijama uoči nastupa, mnogo ih je stiglo iz inozemstva, a zacijelo su neki odlučili turistički kombinirati zagrebačka adventska zbivanja s njegovim nastupom.

Adams je 13. prosinca četvrti put svirao u Hrvatskoj. To mu je bio treći nastup u Zagrebu, a 2006. godine nastupio je u Osijeku. Premijerni nastup na ovim prostorima imao je u Domu sportova 2000. godine kad je zbog bolesti basista preuzeo sviranje bas-gitare, pa je i sound prilagodio formatu rock trija.

U zagrebačku Arenu stigao je u punoj postavi koja uključuje klavijature, bubnjeve i frontalni trogitarski zid. Jednostavno odjeveni u crne majice, članovi benda pružili su vrhunski rock doživljaj koji je zadovoljio sve kategorije posjetitelja. Premda se moglo očekivati kako će dobar dio nastupa zauzimati provjerene laganice kao što je notorni hit “Everything I Do (I Do It For You)”, Bryan Adams je set-listu koja je uključivala više od trideset pjesama drukčije zamislio.

Krenuvši od prve minute žestoko, s pjesmama “Kick Ass”, “Can’t Stop This Thing We Started” i “Somebody” Bryan Adams držao je visok stupanj tenzije tijekom cijelog nastupa. Zahvaljujući odličnoj dramaturgiji koncerta, čak su i pjesme sporijeg tempa držale publiku u ritmičnom zibanju. Umjesto bisa, Adams je ponudio fanovima da odaberu tri pjesme koje će svirati, pa je tako izveo “Let’s Make a Night to Remember”, “Inside Out” i “All I Want Is You”. Uvjeren u snagu svoga nastupa, nije kalkulirao ostavljajući najveće hitove za kraj, pa je vrhunac koncerta bio krajem prve trećine nastupa, kad je razorno izveo svoju pjesmu koju je snimio s Tinom Turner “It’s Only Love”. Nije, doduše, bilo njezinog glasa, ali je posebnu točku u toj pjesmi dobio izvrstan gitarist Keith Scott.

Svi veliki hitovi su odlično bili ukalupljeni u set-listu, a koncert je prigodno završio s njegovom poznatom božićnom pjesmom “Christmas Time”. Uz odlično ugođen razglas, Bryan Adams je odsvirao istinski uzbudljiv koncert. Bend i on pristupili su nastupu kao da sviraju u nekom baru u Nashvilleu u popodnevnoj smjeni: moraju, dakle, dati sve od sebe ne bi li zaradili napojnice. I u zagrebačkoj Areni je bilo tako, iskreni pristup prema publici koji njeguje Bryan Adams rezultirao je unisonom podrškom.

Za vrijeme izvođenja skladbe “18 Till I Die” na platnu iza pozornice smjenjivale su se brojke 18 i 65; potonja označava njegov stvarni broj godina, ali prema žestini, predanosti i koncertnom poletu, sasvim je razvidno kako se drži maksime iz naslova te svoje pjesme.

Moglo bi Vas zanimati