11
pro
2023
Izvještaj

Predstavili treći album

Buntai u Tvornici: Kolektivno divljanje na stageu

Buntai u Tvornici kulture

Buntai u Tvornici kulture /Julijan Labrović

share

U subotu se u Tvornici kulture tražilo mjesto više, jer nastupala je grupa Buntai koja je promovirala svoj novi album D O G M A. Samo su zbog tog koncerta u Zagreb došli naši novinari iz Osijeka i Labina. Stoga izvještaj donosimo iz dvije perspektive, Ane Tadić i Elmira Hodžića. 

Ana Tadić:

Dečki iz trap sastava Buntai ove su godine objavili svoj treći album D O G M A, nanizali nekoliko nastupa na prominentnim glazbenim festivalima, od zagrebačkog i osječkog Drita do Beata na moru, kao i nekoliko dropova svog mercha koji se uvijek rasproda u rekordnom roku. Sljedeći na redu, kao promocija novog albuma i zaključak vrlo uspješne godine, bio je veliki koncert u Tvornici kulture.

Buntai u Tvornici kulture

Buntai u Tvornici kulture/Julijan Labrović

Kao predgrupa Buntaiju sinoć se u Tvornici pridružio Bujo, koji je također nedavno objavio novi self-titled album i svojim nastupom dobro zagrijao masu prije glavnog dijela večeri. Sljedeći na redu, svega nekoliko minuta prije Buntaija, na stage izlaze Bore Balboa i Peki, „ujac i netjak“ koji su nas rasplesali svojim novoobjavljenim eurodance-trap bangerom ”Pliz skloni pare”.

Na prve taktove pjesme ”Demoni”, koja je ujedno jedan od prvih singlova s D O G M E i publici je dobro poznata, Yung Bude i Dipsi upadaju na stage i odmah uspješno nabrijavaju prisutne. Nastavljaju s ”Ne kužim” – koju su prvi put izveli na Dritu iz Osijeka ove godine, dok je stvar još bila unreleased. Sada ju više-manje svi znamo od riječi do riječi i dečkima uzvraćamo jednako divljom energijom, kao i na pjesmi ”Život poslije 00:00” prilikom koje na stage dolazi Sjena. Yung Bude i Sjena izvode svoj feature ”Doručkujem kesu” sa Sjeninog albuma Crystal Metković, kao i ”Princ Vampirsky”, i tko do sada nije bio – od ovog trenutka neizbježno je uhvaćen u trap (zamku). Dečkima se potom pridružuje i mrzimteluka koji s njima izvodi malo nježniju stvar, ”Kratka ljubav”, koja nas na trenutak vodi kroz neke dublje, teške emocije i intenzivne osjećaje koji su nam poznati ako prolazimo kroz u pjesmi opisana stanja, dok nas mrzimteluka, Sjena i Buntai provode kroz tri strane priče i kroz zajedničko pjevanje s publikom pružaju svojevrsnu glazbenu utjehu.

Baetbox moment

Buntai najavljuju „lika koji je na coveru, ali nije na albumu“ i na stage izlazi treći član Buntaija – Boki koji s njima izvodi ”Plan B” s prethodnog albuma G E N E Z A te jedan od poznatijih Buntai hitova ”Nacrtana”. Yung Bude govori nam kako je sljedeću pjesmu napisao dok je bio sjeban zbog bivše cure koja „ovu pjesmu nije zaslužila, ali vi jeste“ i predstavljena tim wholesome riječima počinje stvar ”Njen svijet” koju je obilježio jedan od značajnijih trenutaka večeri. U sličnom tonu nastavlja se ”Mislim da imam problem”, nakon koje se na stage ponovno vraća Bujo i s dečkima izvodi nešto stariji hit ”Sve znaš”. Yung Bude u jednom je trenutku rekao kako mu je mikrofon odjednom postao previše glasan te u mini pauzi, dok se zvuk sređuje, predlaže da svi počnu beatboxati, što su učinili.

Baks izlazi na stage na pjesmu ”Dobar tek” s D O G M E, a s Jakovom izvodi i ”Balenci” s vlastitog albuma Dopamin. Buntai su setlistu rasporedili tako da su svoj dio dobile i nove i starije pjesme, kao i featovi sa Sjenom i Baksom koji se nalaze na njihovim albumima, a upravo se na ovom koncertu ukazala odlična prilika da se izvedu sve spomenute stvari i stvori sinergija koja nerijetko potakne sve prisutne glazbenike da se pridruže kolektivnom divljanju na stageu, što se, spoiler alert, i dogodilo kao kulminacija koncerta.

Buntai u Tvornici kulture

Buntai u Tvornici kulture/Julijan Labrović

Još jedno iznenađenje i još jednog gosta večeri donosi pjesma ”Panxtar” i dolazak Ružnog Pačeta na stage. Yung Bude poziva na otvaranje moshpita u sredini dvorane, dok uzme kratku pauzu prije svojih samostalnih stvari ”Mlad i lud” i ”Moncler” koje je publika prihvatila objema rukama, nogama i, na sreću ili nesreću, glavom (jer moshpit, kužite). Također nam govori kako je Palcu danas rođendan i poziva nas da zajednički otpjevamo njihov feature ”Jugg” s novog albuma te svima dobro poznat hit ”Antun Bauer” koji je must have stvar i na njihovim koncertima i bilo kakvim trap partyjima.

Svi na stage

Na stage je pozvan i Roko Bekavac (Traposlavia) jednoglasnim skandiranjem „super producer“, što se sve češće može čuti na trap događajima, kao i na sve više i više hitova koje ovaj mladi producent marljivo stvara i čiji je producer tag „trap trap traaap“ već dobro poznat svima koji su barem djelomično upali u ovu zamku zvanu trap.

Nakon ”Maybach” i ”Glock 21” na koju dolaze Shin i Galaš iz 30zone, otvara se najveći moshpit večeri tijekom pjesme ”Kultura” s prvog Buntai albuma N O S T A L G I A, a na stageu je sada i Goca R.I.P. Riječima „Ovu stvar ne izvodimo često live, ali volimo ovu stvar pa ćemo pozvat’ Hiljsona“ počinje stvar ”Droge”, a nastavljaju se nizati ”Roxtar” i ”Popstar” te ”Hangman”.

Buntai u Tvornici kulture

Buntai u Tvornici kulture/Julijan Labrović

Yung Bude uz molbu da se ugase sva svjetla i videozid, posljednju pjesmu ”Zadnja” i cijeli koncert posvećuje svom tati, a taj je trenutak obilježio najemotivniji dio večeri jer je ranjivost tijekom spominjanja gubitka oca Jakov hrabro pokazao i samom izvedbom spomenute pjesme. Nakon ove intimne izvedbe, Yung Bude i Dipsi zahvaljuju nam na dolasku i podršci te odlaze sa stagea. „Hoćemo još!“ ih je vratilo natrag na bis pjesme ”Popsta”, prilikom koje su im se na stageu pridružili apsolutno svi koji su u bilo kojem trenutku prije toga bili na koncertu ili u backstageu – Sjena, mrzimteluka, Baks, Goca R.I.P., Hiljson Mandela, Bore Balboa, Peki, Traposlavia, Boki i Bujo.

Publika je ponovno podivljala i tada u Tvornici više nije bilo nijednog statičnog tijela. Velik dio mase zaputio se prema izlazu, no u jednom trenutku se Bore Balboa i Peki ponovno vraćaju na stage, dok se puštala pjesma ”Kobe” s njihovog EP-a D33, a ondje su se zadržali i sljedećih gotovo pola sata tijekom kojih su razgovarali s ljudima u prvom redu i svima onima koji još nisu napustili Tvornicu. Koliko sam mogla vidjeti, svaka osoba koja je ujacu i netjaku pružila svoj mobitel dobila je i video/fotku, ili u mom slučaju, video s pozdravom za brata te Borin osvrt na koncert: „Bilo je jako dobro. Bujo je bio najjači, ja sam pristran prema Buji, ali i Buntai je bio jak.“ Ujacu i netjaku zahvaljujem na spomenutim gestama i pohvaljujem izdvojeno vrijeme za mini druženje sa svima nama, a dečkima iz Buntaija svaka čast na odlično složenoj setlisti, neumornoj energiji, atmosferi i iskrenosti u komunikaciji s publikom. „Vi ste najbolja publika na svijetu i to je činjenica!“ rekao nam je Dipsi, a ja se ne mogu ne složiti s njim.

Buntai u Tvornici kulture

Buntai u Tvornici kulture/Julijan Labrović

Elmir Hodžić:

U krcatoj Tvornici kulture prošloga vikenda je Buntai svoj najnoviji album D O G M A napokon predstavio publici uživo.

Za otvaranje večeri je poslužio Bujo, bivši član i dugogodišnji prijatelj i suradnik grupe, koji je svojim istoimenim albumom zagrijao publiku za glavnog izvođača večeri. Nadasve karizmatičan i energičan, Bujo je uz DJ-a Kifrena, producenta albuma, album po prvi put predstavio uživo i iako raspoloženje i zvuk albuma nisu toliko stvoreni za nabrijane trap žurke, poslužio je da se pojave prvi jači uzvici u Tvornici. Kreativni album kojemu nedostaje publiciteta i koji ulazi u mnogo dublje teme i mračniju tematiku, uspio se snaći pred mladom publikom na samom početku večeri.

Dok se čekalo da Buntai izađe na pozornicu, nastupilo je prvo iznenađenje večeri kada je DJ pustio najnoviju pjesmu Bore Balboe i Pekija, “Pliz Skloni Pare’’ izbačene dan ranije, a ono što je bilo neočekivano jest da je sam duo izašao na pozornicu, preuzeo mikrofone i na radost svih prisutnih, izveo suradnju uživo.

Buntai u Tvornici kulture

Buntai u Tvornici kulture/Julijan Labrović

Pred već brojnu i nemirnu publiku Buntai je na pozornicu zakoračio sa prvim singlom albuma, pjesmom “Demoni’’ na kojoj se odmah vidjela promjena energije publike. Nastavili su svoj set s energičnim “Ne Kužim’’, a ubrzo se na pozornici našao i Sjena kao prvi gost večer koji se pridružio na pjesmama “Život poslije ponoći’’, “Princ Vampirsky’’ i “Doručkujem kesu’’. U međuvremenu je na pozornicu zakoračio i mrzimteluka s kojim su izveli “Kratka Ljubav’’, a uslijedila je i “Plan B’’.

Na pozornici se našao i Boki, treći član grupe koji nije prisutan na zadnjem albumu, ali se pridružio grupi za hitove poput “Nacrtana’’, “Njen svijet’’ i “Mislim da imam problem’’, a za “Sve znaš’’ i “A7’’ se pridružio i Bujo. Prije izvedbe pjesme “Njen svijet’’, Bude je s publikom podijelio osjećaj da osoba kojoj je pjesma namijenjena uopće ne zaslužuje da se ova pjesma izvodi uživo, ali da zato fanovi definitivno zaslužuju, što je bilo popraćeno mnogim glasnim pozitivnim ovacijama.

Buntai u Tvornici kulture

Buntai u Tvornici kulture/Julijan Labrović

Noć je nastavila biti ispunjena brojnim gostima pa je tako publika dobila priliku ugledati i Baksa na “Dobar Tek’’ i “Balenci’’, Ružno Pače na “Panxtar’’, a za “Glock 21’’ na pozornici se pojavila i 30zona. Palac nije bio u mogućnosti da se pojavi i da pridonese svojim versovima, ali je zato publika nosila njegovu energiju na “Antun Bauer’’, “Jugg’’ i “Maybach’’ dok je publika čak dvaput otpjevala pjesmu za rođendan kojeg je slavio tog dana. Yung Bude je izveo svoje solo hitove “Mlad i lud’’ i “Moncler’’, a najveći gosti su se čuvali za sam kraj večeri.

Publika je te večeri bila najužarenija kada se Kuku$ pridružio na “Roxtar’’ i “Popstar’’. Iako je “Roxtar’’ izašao četiri godine prije “Popstara’’, energija je na obje pjesme bile jednaka te se vidjelo da novi hitovi mogu biti prihvaćeni jednako dobro kao i stariji koji su svoju popularnost već odavno utemeljili. Uz njih je izvedena i pjesma “Droge’’ koju se nema priliku često čuti uživo.

Buntai u Tvornici kulture

Buntai u Tvornici kulture/Julijan Labrović

Grupa je odlučila posljednju pjesmu prepustiti Yung Budi – “Zadnja’’ je ona na kojoj je smirio strasti, otvorio se publici i odlučio podijeliti intiman trenutak za kraj večeri. Nakon Budinog mic dropa grupa je odšetala s pozornice, no publici nije bilo dosta te su tražili još pa se tako grupa vratila na pozornicu za još jednu izvedbu “Popstara’’. Pridružili su im se svi ranije spomenuti gosti večeri te je tako i pozornica bila rasplesana i raspjevana jednako kao publika, a sve to je činilo jedan simpatičan kraj energične večeri.

Buntai u Tvornici kulture

Buntai u Tvornici kulture/Julijan Labrović

Sasvim zanimljivo i sjajno je bilo za vidjeti koliko podrške su dobili i Bujo i Buntai, ne samo od publike, nego i od svih gostiju na kojima se vidjelo da su zahvalni na pozivu pa su tako njihova imena gromoglasno odjekivala Tvornicom nekoliko puta te večeri. Također je bila vidljiva i zahvalnost izvođača na odazivu fanova, koju su i sami iznijeli publici nekoliko puta te je tako cijele večeri kružila pozitivna međusobna energija.

Teško je navesti koji je bio vrhunac večeri i radosti u publici, jer se grupa sa svojim pametnim izborom redoslijeda pjesama, brojnim gostima i jakom i šarmantnom energijom pobrinula da od početka do kraja zadrže fanove zainteresiranima. Ni jedna pjesma s D O G M A albuma nije izostavljena te je tako album dobio priliku da ovim nastupom u cijelosti ispuni svoju primarnu funkciju.

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

Buntai u Tvornici kulture / Marko Lopac, YEM

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati