14
svi
2023
Izvještaj

KONCERT

CAMBI. u Boogaloou: Imitacija i puko višeglasje

CAMBI.

Večer hitova s kaotičnim izborom pjesama - CAMBI. / Foto: Mario Poje

share

Kiša koja već danima pada u Zagrebu nije omela vokalni sastav CAMBI. da u petak, 12. svibnja, u klubu Boogaloo priredi zabavnu večer

CAMBI.

I Bon Jovi u repertoaru / Foto: Mario Poje

Vokalni sastav CAMBI. koncertno je predstavio njihov novi albuma “Zaljubljen”, a da se netko slučajno ne bi nećkao, Jure, Sandro, Joško i Luka pobrinuli su se da uz njih na pozornici zapjeva i cijeli niz poznatih glazbenika. “Zapamtite jednu stvar, ja sam vas stvorio”, našalio se Giuliano, njihov prvi gost. S Cambijevcima je zapjevao “Zovem prijatelje moje”, a potom pjesmu “Srna i vuk”, prvi put izvedenu na Dori 2000. Možda je to do eurovizijskog ludila koje je obuhvatilo posljednjih dana cijelu Hrvatsku, ali Giuliano je ovom pjesmom posebno užario atmosferu u klubu.

Nije lako kategorizirati glazbu koju izvodi CAMBI. Sa svojim drugim studijskim albumom “Zaljubljen” objavljenim za Dallas Records krajem studenog 2022. godine, donijeli su presjek pjesama s naizgled nepovezanim suradnicima. Tamo se nalazi obrada pjesme Nene Belana “Oceani ljubavi”, dok u autorskoj “Bambina Mia” gostuju Dino Rađa i TBF te Roko u blagdanskoj “Božić nam dolazi”.

CAMBI.

Košarkaška legenda s gitarom: Dino Rađa / Foto: Mario Poje

Njihova setlista u Boogaloou okupila je pjesme Gibonnija, Tereze Kesovije, Harija Rončevića, Željka Bebeka, Olivera Dragojevića, Tutti Fruttija pa čak i benda Bon Jovi, nakon koje nisam mogla ni zamisliti da će ubrzo uslijediti, primjerice, Dalmatino. Potpuno kaotičan izbor pjesama postao je čak zabavan s vremenom, ali ne mogu oprostiti transformacije boje glasa glavnog vokala koje su prelazile u imitaciju. To se npr. događalo kad je CAMBI. s Lorenom Bućan izvodio “Stranca u noći”, a i Dalmatino je izveden stilski previše slično originalu.

Bez ikakve sumnje, CAMBI. je okupio muškarce koji znaju pjevati. No da bi te izvedbe postale nešto više od pukog višeglasja i da bi se oni pozicionirali kao izvođači koji mogu ponuditi nešto novo, apsolutno trebaju zaboraviti na to kako zvuči Massimo ili Bebek. Naravno, to je prečica do publike, izgled i šarm također im idu na ruku, ali s drugim albumom na leđima trebalo bi već ozbiljnije graditi vlastitu glazbenu priču. Ona je sada komercijalno uspješna (iako Boogaloo nije bio ispunjen, a publika poprilično raznolika), ali ne toliko umjetnički održiva jer bi se CAMBI. mogao utopiti u moru vikend cover izvođača. Ranije spomenuti Bon Jovi i njihova “Bed of Roses” bila je jedna od emocionalno najintenzivnijih skladbi i predstavila je CAMBI. u nešto agresivnijem zvuku. O uspješnosti pjesme “Zaljubljen” govore stotine tisuća pregleda na YouTubeu pa ne čudi kako je publika lijepo reagirala već na prve stihove. Isto se dogodilo i s pobjedničkom “Bambina Mia” sa Splitskog festivala s Dinom Rađom na gitari i Sašom Antićem (ovog puta bez Mladena Badovinca).

CAMBI.

Uz Giulijana i Nenu Belana, gost je bio i Saša Antić / Foto: Mario Poje

Iako su Zagrepčanima isporučili večer hitova kao vrhunski sessioneri, na mene su ostavili slab dojam. Unatoč svojoj relativnoj prepoznatljivosti za koju je definitivno zaslužno ime koje nosi,  CAMBI. bi trebao pronaći svoju nišu među umjetnicima koji žele svoj rad gurnuti dalje od već viđenog. Koliko god tehnički dobro izveli pjesme sa svog repertoara, uvijek će biti privlačnije čuti Nenu Belana ili Giuliana kako izvode svoje pjesme. Promjena raspoloženja na publici bila je itekako vidljiva. Vlastitim pjesmama (“Moja duša”, “Ruka u ruci”, “Ljubav još živi u meni” ili “Od milijun samo jedna”) grade svoj put. Drugačiji je, sporiji i donosi im publiku, ali i onu autentičnost zbog koje uvijek djeluju iskrenije.

Moglo bi Vas zanimati