26
ruj
2023
Izvještaj

raznolikost u pristupu zahtjevnom programu

Dinamična završnica 8. međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić

8. međunarodno natjecanje Mladih dirigenata Lovro Von Matačić

8. međunarodno natjecanje Mladih dirigenata Lovro Von Matačić / Foto: Mirko Janković

share

Uzbudljivom završnicom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 22. rujna 2023. uspješno je privedeno kraju osmo izdanje Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić, koje se u organizaciji Fonda Lovro i Lilly Matačić, na čelu s predsjednikom, akademikom Franom Paraćem, od 1995. (desete obljetnice Matačićeve smrti), održava svake četiri godine u spomen na glasovitog hrvatskog dirigenta.

Natjecanje, kojem je cilj pružiti potporu mladim dirigentima iz cijelog svijeta na putu izgradnje njihovih karijera te sačuvati vrijedno nasljeđe maestra Matačića, i ovom je prigodom privuklo respektabilan broj kandidata – njih gotovo 200 sa svih kontinenata, a održano je pod pokroviteljstvom ministrice kulture i medija Republike Hrvatske, dr. sc. Nine Obuljen Koržinek, te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba.

Stručni ocjenjivački sud ovogodišnjeg natjecanja, koji su činili ugledni domaći i inozemni dirigenti i glazbenici, Antoni Wit (predsjednik žirija), Valentin Egel, Zoran Juranić, Sreten Krstić, Uroš Lajovic, Dawid Runtz i Leo Samama, odabrao je 19 kandidata (među kojima i dvojicu iz Hrvatske) koji su od službenog početka natjecanja, 16. rujna, dobili priliku prikazati svoje umijeće za dirigentskim pultom Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, uz Zagrebačku filharmoniju, ujedno i partnere te ugledne manifestacije.

Foto: Mirko Janković

U trećem i četvrtom krugu natjecanja, održanim 20. i 21. rujna, nastupilo je deset, a potom šest kandidata, među kojima i mladi hrvatski dirigent Davor Kelić, stalni dirigent ansambla Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Prema odluci ocjenjivačkog suda, Davoru Keliću dodijeljena je nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, Divertimento za orkestar Brune Bjelinskog, zahvaljujući čemu je nastupio i na kraju završnog koncerta, pokazavši istančan osjećaj za stvaranje smislene i dinamički raskošne glazbene cjeline u iznošenju živopisne partiture te izniman senzibilitet u suradnji s članovima Zagrebačke filharmonije.

U završnici natjecanja, ispred žirija i znatiželjne publike u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz vrlo angažiranu i uigranu Zagrebačku filharmoniju, nastupila su trojica kandidata – Brian Liao (Tajvan), Ka Hou Fan (Makao/Portugal) i Niklas Benjamin Hoffmann (Njemačka), koji u svojim ranim tridesetima iza sebe već imaju značajne nastupe, suradnje te osvojene nagrade na međunarodnim natjecanjima. Posve oprečnih dirigentskih osobnosti i različitih pristupa izvedbi, prikazali su vlastite interpretacije zahtjevnog repertoara.

Brian Liao zagrebačkoj se publici predstavio još na prošlom izdanju natjecanja, gdje je dospio u finale, a uz uspješnu suradnju s nizom orkestara, bio je asistent šefa dirigenta Orchestre Nationale d’Île-de-France u sezoni 2020./2021. Dobitnik nagrada na međunarodnim natjecanjima u Londonu, Bukureštu i Tajvanu, na početku završnog koncerta ravnao je izvedbom Preludija i Izoldine ljubavne smrti iz opere Tristan i Izolda Richarda Wagnera.

Od prvih, nemirom protkanih taktova Wagnerove raskošne partiture, preko čeznutljivih trenutaka, do emotivno snažnih vrhunaca toga djela, Brian Liao ostvario je predanu suradnju s članovima Zagrebačke filharmonije, širokom gestom oblikujući dojmljive dinamičke raspone, za što mu je dodijeljena treća nagrada koja uključuje jedan koncert sa simfonijskim orkestrom, a kao najboljeg kandidata ocijenila ga je Zagrebačka filharmonija.

Foto: Mirko Janković

Sljedeći kandidat, Ka Hou Fan, koji od 2022. obnaša dužnost asistenta šefa dirigenta Orkestra Nacionalne opere u Montpellieru, u završnici natjecanja dirigirao je izvedbom triju simfonijskih skica More Claudea Debussyja. Slikovito impresionističko ostvarenje pokazalo se kao najzahvalniji izbor među zadanim djelima za mladog dirigenta iz Makaa, čiji je smiren, nenametljiv i većim dijelom samozatajan pristup izvedbi, rezultirao posebnim ozračjem i raskošnom paletom tonskih boja, donijevši mu drugu nagradu i dva koncerta sa simfonijskim orkestrima.

Foto: Mirko Janković

Posljednji je uz Zagrebačku filharmoniju nastupio Niklas Benjamin Hoffmann, utemeljitelj i umjetnički ravnatelj ansambla Momentum i dobitnik prve nagrade na Međunarodnom dirigentskom natjecanju Donatella Flick Londonskog simfonijskog orkestra 2016., ravnajući izvedbom Suite iz opere Kavalir s ružom, op. 59 Richarda Straussa. Živopisna partitura zabljesnula je pod dirigentskim štapićem mladog njemačkog dirigenta koji je izvedbom ravnao napamet, samouvjereno i uz precizne upute članovima orkestra.

Foto: Mirko Janković

Osobito upečatljiva bila je izvedba valcera, čiji se žustri i elegantni karakter stopio sa senzibilitetom Niklasa Benjamina Hoffmanna, rezultirajući nadahnutom izvedbom Zagrebačke filharmonije, što je vjerojatno bilo presudno u odluci žirija da prvu nagradu dodijeli upravo njemu. Kao pobjednik natjecanja, Niklas Benjamin Hoffmann osvojio je novčanu nagradu u iznosu od 10 000 eura te tri nastupa sa simfonijskim orkestrima, među kojima i sa Zagrebačkom filharmonijom te Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, koji ga je ujedno odabrao za svog favorita.

Foto: Mirko Janković

Uz čestitke nagrađenima i organizatorima, preostaje nam poželjeti mladim dirigentima puno uspjeha na profesionalnom putu te pričekati sljedeće izdanje natjecanja za četiri godine.

 

Moglo bi Vas zanimati