11
velj
2022
Izvještaj

Prvi Fantom iz KSET-a: Slatki dokaz da "Cveće" nije smeće

Fantom / Barbara Kralj

share

Glazbenici obično svoje najjače adute čuvaju za kraj koncerta, no na sinoćnjem nastupu Fantoma u KSET-u to (srećom) nije bio slučaj; bend je odmah po izlasku na stage zasvirao “Ženu”, hit koji je barem u mojoj percepciji njihova najupečatljivija pjesma i svojevrsni sinonim za taj simpatični muzički sastav. Odmah je bilo jasno: došli su da sve rasplešu!

Upravo “Ženom”, singlom objavljenim na labelu više manje zauvijek, se ovaj bend predstavio i lansirao u krug synth-popastih bendova koji posljednjih godina osvajaju regiju. Bio je kraj 2019. godine kad su izašli s tim songom i zasjali na internetu, pa se dogodio svima poznat scenarij – koronavirus.

Fantom / Barbara Kralj

Što u slučaju Fantoma uopće nije ispalo loše; slično kao Buč Kesidi, u tom su periodu oko albuma Noćne priče okupili snažnu online fan bazu, koja je sada jedva dočekala da ih čuje i uživo. Što je i vidljivo iz činjenice da su KSET rasprodali dva dana za redom (doduše u reduciranom kapacitetu), ali i iz toga da malo tko u (vidno mladoj) publici nije pjevušio njihove očito već mnogo puta preslušane stihove.

Frontmen benda Petar Wagner simpatičan je, nepretenciozan, duhovit i prirodan na pozornici. Razgovara s publikom, poziva ih na stage, prisjeća se anegdota i crtica iz života, primjerice one kada je bivša djevojka za njegovu pjesmu “Cveće” rekla da je – smeće. Njegov ekstra sanjivi vokal na snimkama zvuči kao da je provučen kroz neki melankolični filter, a dobra je vijest da tehnologija tu ipak nije (značajno) intervenirala, nego da on doista tako pjeva. S emocijom i tehnički sjajno.

Fantom / Barbara Kralj

Magičnoj atmosferi svojim je vokalom i klavijaturama doprinijela i Luna Škopelja, koja na stageu ima iznimnu karizmu, pa se po publici komentiralo kako stavom neodoljivo podsjeća na Magi. Također, solo točkama na gitari Todor Živković je napravio glavni pomak zbog kojeg bend ne zvuči identično kao na snimci, nego njhov koncert uživo ima zanimljiv geg, neku dodatnu vrijednost.

Fantom / Barbara Kralj

Fantom je možda malo i podcijenio publiku – ekipa je tražila i njihov najnoviji singl “Pioniri” – pokazavši svijest o tome da na koncertu potencijalno ima onih koji nisu nužno već odavno fanovi benda, pa su svirku začinili već na drugoj pjesmi, nemalo iznenadivši obradom hita “Da znaš” Vesne Pisarović. A kasnije su, premda imaju vlastitog materijala za koncert itekako korektnog trajanja, zasvirali i Bajagu, Indexe

No najveće su ovacije išle upravo njihovim pjesmama kao što su “Barbara” ili “Dva ujutru”, koju su svirali i za bis. Publika je za njih bila itekako spremna, a i oni su svjetski odradili svoj dio posla i sa stilom se prvi puta solo predstavili Zagrebu.

Koncert je bio nježan ali plesan, sanjiv ali konkretan, zavodljiv, šarmantan i neopterećujuć. Jedan od onih za slatko pamćenje, koji budi osjećaj povratka u vrijeme u kojem nikada nismo ni živjeli.

 

Moglo bi Vas zanimati