24
svi
2023
Vijesti plus

Ekskluzivno

Femme nouvelle predstavlja po prvi puta i glazbenice iz regije

Femme Nouvelle

Femme Nouvelle /Palma Poljaković, Neuf

share

Konstrakta, Macha Ravel, Miach, Tara Thaller, Nela Đinđić, Anna Moor, Ether, Tia i Dina Jashari izuzetne su glazbenice koje se pridružuju četvrtom izdanju nagradom Porin nagrađenog projekta Femme nouvelle koji po prvi puta dobiva i regionalnu dimenziju.

Femme Nouvelle

Femme Nouvelle/Palma Poljaković, Neuf

Glavni zadatak platforme Femme nouvelle je osigurati što veću medijsku prisutnost kvalitetnim kantautoricama, približiti njihovu glazbu kritici i publici i potaknuti ih na suradnju, a o značaju “podizanja” projekta na regionalonu razinu i nagradi struke ispričala je njegova osnivačica Lana Čulig iz Aquarius Recordsa: 

„Kao što je projekt prirodno nastao prije četiri godine kada su scenu preplavile kvalitetne domaće glazbene umjetnice, tako je i sada, sasvim prirodno projekt postao regionalan. Naše glazbenice afirmirale su se na regionalnoj sceni, a i domaća scena pustila je na svoj prostor odlična imena iz susjednih zemalja.

Tara Thaller

Tara Thaller/Palma Poljaković, Neuf

Uz šest odličnih domaćih umjetnica zahvalni smo što Femme nouvelle pod svojim imenom ima i tri glazbenice iz regije, Konstraktu iz Srbije, Muhu iz Bosne i Hercegovine i Dinu Jashari iz Makedonije. Projekt je u startu premašio sva naša očekivanja, a posebno smo sretni što je ove godine nagrađen i nagradom Porin, što najbolje govori da je uz publiku, i široka glazbena scena dala priznanje ženskim glazbenim snagama.”

Konstrakta

Konstrakta/promo, Neuf

I jedna od najpoznatijih umjetnica regije – Ana Đurić – Konstrakta odlučila je podržati projekt i kompilaciji se pridružuje sa svojom najnovijom pjesmom “Evo, obećavam!”.

Ether

Ether/Kostja, Neuf

Prethodnih godina iz sudjelovanja na projektu rodile su se suradnje i prijateljstva, a ovogodišnje sudionice ispričale što on predstavlja za njih:  „Pridružila sam se jer mi se sviđa poruka iza ovog projekta, odnosno okupljanje talentiranih i kreativnih žena na jednome mjestu. Smatram da su sve glazbenice koje se nalaze na ovome albumu izvrsne i drago mi je biti pored njih na ovom projektu te se nadam da će se ljudima svidjeti ono što smo im pripremile”, ispričala je Miach.

Nela

Nela/Palma Poljaković, Neuf

„Mislim da nažalost još uvijek utjecaj žena u glazbi nije dovoljno jak koliko bi trebao, pogotovo utjecaj žena koje su ujedno i autorice. Mislim da je sam projekt učinio već jednu veliku promjenu i da može samo nastaviti se razvijatu u tom smjeru”, izjavila je Nela.

Miach

Miach/promo, Neuf

„Ovaj projekt ne samo da promiče umjetnost, već i potiče žensko jedinstvo i osnaživanje. Smatram da podrška mladim izvođačicama nije samo ulaganje u njihovu budućnost, već je i ulaganje u stvaranje inkluzivne, ravnopravne i inspirativne glazbene scene. Biti dio ovog projekta znači biti dio pokreta koji mijenja stereotipe i ruši prepreke s kojima se žene suočavaju u industriji. Okupljanje ženskih glazbenica stvara siguran prostor u kojem se njihovi glasovi čuju, njihova umjetnost cijeni i njihovi snovi podržavaju”, o sudjelovanju na projektu ispričala je Tia.

Tia

Tia/Palma Poljaković, Neuf

Svoj doprinos ovogodišnjem izdanju Femmea dala je i prošlogodišnja sudionica Rebeka Ljiljak i nezina suradnica Jelena Lukač Kiriš koje su projekt obogatile upečatljivim vizualnim identitetom:  „Potaknute ženskom snagom i nježnošću iste s veseljem smo se priključile ovom likovnom zadatku želeći dočarati snagu individualne ženske energije koju svaka od autorica nosi. Udružene zajedno daju moćnu paletu koja nosi nevjerojatan likovni podražaj baš kao što svaki album projekta Femme nouvelle donese raznoliku kvalitetnu glazbu sa snažnim porukama autorica. Fotografije Palme Poljaković dodatno su nas inspirirale jer je zaista iz svake autorice izvukla njen karakter i stav”, o inspiraciji iza koncepta ispričala je Rebeka.

Muha

Macha Ravel/Milica Topčagić, Neuf

Femme nouvelle će već tradicionalno imati i svoje live izdanje koje će se održati 8. lipnja u Vintage Industrial Baru, u najljepšem vrtu u Zagrebu gdje će nastupiti Tara Thaller, Nela i Tia, te još neka imena iznenađenja, a uoči festivala stiže i digitalna kompilacija.

Anna Moor

Anna Moor/Palma Poljaković, Neuf

Tia

Tia /Palma Poljaković, Neuf

Tara Thaller

Tara Thaller /Palma Poljaković, Neuf

Nela

Nela /Palma Poljaković, Neuf

Muha

Muha /Milica Topčagić, Neuf

Miach

Miach /Palma Poljaković, Neuf

Konstrakta

Konstrakta /promo, Neuf

Femme Nouvelle

Femme Nouvelle /Palma Poljaković, Neuf

Femme Nouvelle

Femme Nouvelle /Palma Poljaković, Neuf

Femme Nouvelle

Femme Nouvelle /Palma Poljaković, Neuf

Ether

Ether /Kostja, Neuf

Anna Moor

Anna Moor /Palma Poljaković, Neuf

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati