26
stu
2022
Izvještaj

Prvi solistički koncert u Rijeci

Hiljson Mandela u Pogonu kulture - treslo se tlo, trap nije umro!

Hiljson Mandela u Rijeci

Hiljson Mandela u Rijeci

share

Rasprodani Pogon kulture u Rijeci, ispred mene na mikrofonu trenutno najpopularniji domaći reper, a pored njega ponajbolji domaći producent mlađe generacije. Oko mene grme tri riječi: „trap nije umro“.

Sinoć se još jednom dokazalo da je trap na ovim prostorima živ i jači nego ikad. U prepunom Pogonu kulture, rasprodanom jedanaest dana prije koncerta, Hiljson Mandela je pred riječkom publikom pokazao zašto se smatra jednim od najvažnijih lica hrvatske trap scene.

Nakon što je u listopadu rasprodao zagrebačku Tvornicu kulture, Ivan Hilje je odlučio doći i u Rijeku sa svojim novim, dobro prihvaćenim albumom Mandela Effect koji se ubrzo nakon izlaska našao na ljestvicama svih streaming servisima, uz milijune pregleda na YouTubeu te omogućio Hiljsonu da većina njegovih solo nastupa bude rasprodana tjednima unaprijed.

Kolektiv Trepaj il’ krepaj uz domaće i strane trap hitove na početku je dobro zagrijao publiku, nakon čega je na pozornicu prvo izašao Mihovil Šoštarić, poznatiji kao Lockroom, producent Mandela Effecta, ujedno i Hiljsonov DJ za solo nastupe.

Priča je počela kratkom najavom Baby Dooksa koja se suptilno pretvorila u pjesmu „Mbappe“ uz koju je Hiljson praćen gromoglasanim pljeskom i ovacijama zakoračio na pozornicu. Energija koju je od samog početka donio na pozornicu je bila uzajamna energiji koju mu je publika vratila nazad. Slijedila je jedna od najuspješnijih pjesmi s albuma, „McLaren“, na čijem refrenu publika nije štedjela glasove.

Ne pretjerujem niti malo kada kažem da se tlo ispod mene treslo, nešto što do sada nisam doživio niti na jednom koncertu. U prvih nekoliko minuta bilo je jasno da ovaj koncert neće biti uobičajen.

Nakon što je istoimenom pjesmom pokazao da trap nije umro, Hilje je upitao fanove ima li starijih KUKU$ fanova u publici na što je dobio velik odaziv. Potencijalno je najavio i njihov koncert u Rijeci: „Pa mogli bismo jednom onda i KUKU$ dovest’ u grad, a?“, nakon čega je počela pjesma „Bode Miller“ na kojoj je publika dokazala da, iako je ovo Hiljsonov samostalni nastup, većina su i fanovi njegovog rada u sklopu dobro poznate zagrebačke trap grupe.

Nakon lakših „Cura s kvarta“ i „Kanye Kim“, Hilje je maknuo nogu s kočnice i dignuo tempo s KUKU$ovom „Oće k****“, jednom od najpoznatijih pjesmi grupe. Publika je pokazala koliko je pjesma dobra prihvaćena među njom zbog čega je Hiljson bio vidljivo impresioniran, komentirajući: „Vidite što se dogodi kad se napravi hit od 15 milijuna bez i jednog plaćenog pregleda!“

Na kratkoj stanci, Hiljson odlučio pozornost skrenuti na Lockrooma, koji je dobio zaslužene ovacije i pljesak uz uzvike iz publike „Lockroom kralju“.

Hiljson Mandela u Rijeci

Hiljson Mandela u Rijeci

Uslijedilo je iznenađenje za publiku kada je Hiljson najavio gosta večeri. Na pozornicu je zakoračio Yung Bude, mladi zagrebački reper i glavno lice trap grupe Buntai. Započela je pjesma „Roxtar” koja svaki put kad se iznova izvodi na pozornici pokaže koliko je voljena među fanovima i da stvarno zaslužuje status jedne od najpoznatijih trap pjesmi hrvatske trap scene.

Zatim „Surbee“, kao i starije KUKU$ove „Šnitanje“ i „Medalje“. Hiljson je uzeo mali predah od trapa s acapella refrenom pjesme „Dajem ti rič“ grupe Dalmatino, a onda nastavio dalje s „Vrag Na Violini“, pjesmom za koju su se i Hilje i Lockroom izjasnili da im je najdraža s projekta. Uslijedila je „Lova“, zatim KUKU$ov hit „Napravit ću scenu“ na kojoj su fanovi uistinu napravili scenu.

Energija se nastavila i na „Debili“, nastaloj nu suradnji s 30zonom, za vrijeme koje su fanovi su napravili veliki moshpit.  Posljednja pjesma KUKU$a za večer je bilaReal Slavs kojom je Hilje rekao da priziva KUKU$ u Rijeku u bliskoj budućnosti, a zatim je zatražio da se svi fanovi ikonično čučnu na početku pjesme i dignu ponovno na noge kada krene refren.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MANDELA EFFECT (@hiljsonmandela)

Za sam kraj je ostavio „Gori sve“, malo usporio sa „Sam u mraku“ i finalno dignuo atmosferu do vrhunca s „Još ovu noć“.
Hiljson se nakon toga maknuo s pozornice, no kada je publika glasno iskazala da „hoće još“, Hiljson se vratio na pozornicu za bis i odradio čak još tri pjesme. Ponovno je izveo „Curu s kvarta“ i „Neće k***c“ na koje se publika oduševila kao da ih već ranije na koncertu nije čula.

Za kraj, još jednom „McLaren“ na kojem je uslijedio najveći moshpit večeri koji je na visokoj noti zaokružio koncert i sve što smo prošli, vidjeli i iskusili u zadnjih sat i pol vremena. Nakon završetka koncerta, riječkoj je publici bilo jasno zašto se Hiljson trenutno smatra jednim od predvodnika hrvatske trap scene.

Profesionalnost, opuštenost, dobra komunikacija, dobra energija, humor i pametne tranzicije između pjesmi, pa čak i opušteni plesni pokreti i vajbanje samo je dio vrlina koje se mogu doživjeti gledajući ovog čovjeka na pozornici.

A mi smo nakon koncerta upitali zvijezde večeri, Hiljsona i Lockrooma, da prokomentiraju dojmove s nastupa: „Prije sam tu bio KUKU$om i stvarno je svaki put show. U Rijeci smo nastupali i u Crkvi i u Pogonu kulture ali prije nekih pet godina, znači davno. Da su baš znali od riječi do riječi tekstove i da je ovako baš usijana energija bila cijelih sat i pol, to ne pamtim.

Iako je svaki put bilo jako dobro i riječka publika nije nikad razočarala, ali mislim da su sami sebe nadmašili ovaj put!“, oduševljeno nam je rekao Hiljson, na kojeg se nadovezao Lockroom kojemu je ovo prvi nastup u Rijeci, a energiju je usporedio s velikim zagrebačkim koncertom:

„Tek dvije godine radim na nekoj višoj razini trap/rap žanra, tako da sam jako zahvalan što već sad imam projekte s najboljima kao što su Hilje, kao što je Grše i slični. Prezadovoljan sam!“

Za sam kraj, Hilje nam je priznao kako će biti prilično izazovno nadmašiti trenutno postignute rezultate: „Doslovno imam osjećaj kao da ću morati samog sebe nekako nadjačati kad budem radio neki drugi projekt. Mogu biti ponosan i sretan što sam nabasao na Lockrooma i što ispočetka gradimo neku priču koja je sad zaokružena, ali ide još jače!”

Moglo bi Vas zanimati