31
srp
2022
Izvještaj

Jack Savoretti na Tvrđavi sv. Mihovila: Cvit Mediterana

Jack Savoretti

Jack Savoretti oduševio u Šibeniku (Foto: Duško Jaramaz / Pixell)

share

Jack Savoretti, jedan od najljepših glasova britanske glazbene scene nastupio je nakon dvije odgode u subotu, 30. srpnja na prekrasnoj Tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku te još jednom pokazao zašto posljednjih godina puni sve svjetske pozornice

Pola publike bilo je iz inozemstva / Foto: Valerio Baranović

Čekanje se isplatilo! Karizmatični Savoretti je publici dao presjek svojih sedam albuma s naglaskom na aktualni Europiana, drugo njegovo ostvarenje na vrhu britanske top liste. Tijekom cijelog nastupa nije skidao osmijeh s lica te je bilo jasno kako uživa na pozornici i daje sve od sebe.

“Ovim albumom htio sam pokazati mojoj djeci kako je izgledalo moje ljeto na Mediteranu prije 30-ak godina. Uživali smo u ovom divnom vjetru, ostajali budni do kasno u noć i slušali Gipsy Kingse“, kazao je Savoretti, koji je koncert i počeo temama s Europiane “I Remember Us” i “What More Can I Do?”. Inače, na ovom albumu kao specijalni gost svirao je i Nile Rodgers, čija se gitara čuje na “I Remember Us”, a na cijelom materijalu jak je utjecaj funkyja 70-ih, ali i popa 80-ih. Savoretti zvuči kao da ste pomiješali Julia Iglesiasa i Barryja Whitea i dodali mu malo talijanskog šarma. To je bilo vidljivo i na konferansama prije svake pjesme, kad je Jack publici objašnjavao kako je nastala neka pjesma.

Jack Savoretti

Priča i pjesma / Foto: Valerio Baranović

“Sjećam se kada sam se jednom vratio s puta i kćeri donio lutkicu iz Frozena koju sam jedva našao u Italiji. Prijateljica je spavala kod nje i bila je oduševljena kako njen tata svaki put donosi cool poklone. Pitala ju je čime se bavi njen tata, a ona je odgovorila: Ma on ti putuje svijetom i pjeva strancima“, ispričao je Savoretti kako je nastala pjesma “Singing To Strangers”.

U publici je, baš kao i na koncertu Lorde, bila barem polovica stranaca, a Jackovi sunarodnjaci u prvim redovima izvadili su britanske zastave, te mu tako napravili ugođaj da se osjeća kao doma.

Savoretti se, praćen odličnim bendom, pokazao kao pravi majstor ceremonije, govoreći publici kada da sjedne, a kada da ustane i zapleše.

“Vrlo ste civilizirani, a to baš nije čest slučaj na mojim koncertima”, sa smiješkom je rekao Jack, izvodeći hit “Candlelight”, u koju je ušao s refrenom čuvene pjesme Nancy Sinatra “(Bang Bang) My Baby Shot Me Down”.

“Ne bavim se politikom, ali moram kazati kako je žalosno da se blizu nas događaju ratne scene, da ljudi ostaju bez domova”, rekao je Savoretti izvodeći pjesmu “Sodier’s Eyes”.

Nakon nešto više od sat i pol svirke Savoretti je završio koncert na bisu otpjevavši prvo cover “Io che non vivo (Senza te)” Pina Donnagija, u koji je ukomponirao britansku verziju te pjesme “You Don’t Have to Say You Love Me” Dusty Springfield, te “Back Where I Belong”. Idealan završetak odličnog koncerta, koji nas je na najbolji način podsjetio na Mediteran kakav je nekad bio.

Jack Savoretti

Mediteran kakav je nekd bio / Foto: Valerio Baranović

Moglo bi Vas zanimati