01
kol
2022
Izvještaj

RockLive u Koprivnici: Slatki festivalski bombončić

RockLive

Sjajna atmosfera u Koprivnici

share

RockLive festival u Koprivnici intimno je festivalsko putovanje kroz kvalitetnu glazbenu multižanrovsku prošlost, sadašnjost i budućnost

RockLive

Po’ metra crijeva

Koprivnica, mjesto gdje je punk još uvijek živ. Mjesto koje se čvrsto drži gitarističkog zvuka te njeguje kulturu alternativne glazbe, ali u posljednje vrijeme prihvaća i nove glazbene trendove, zbog čega se s punim pravom jedanaesto izdanje festivala RockLive može okarakterizirati i više nego uspješnim.

U godini kada je festivalska ponuda bogatija nego ikad, a lokalni glazbenici broje nikada više održanih svirki, nakon dvije godine pauze, događa se primjetna festivalska decentralizacija. Tako u Hrvatskoj ovog ljeta imamo zanimljiva izdanja publici dobro poznatih festivala, među koje spada i koprivnički RockLive, ali i procvat novih festivalskih imena diljem Lijepe naše. Svojevrsna zajednička karakteristika im je veličina, jer je riječ o događajima do nekih tisuću posjetitelja, zbog čega bismo ih mogli definirati kao boutique festivale. I dok isti pojam u organizaciji stranaca zvuči pretenciozno te je rezerviran samo za odabrane dubljeg džepa, što je također sve češći slučaj na Jadranskoj obali, u domaćem smislu daleko je od pretencioznog, već je simbol za pristupačnost i dobru zabavu uz najbolje od onog što domaća glazbena scena trenutno koncertno može ponuditi.

Festival RockLive u novo desetljeće života ulazi samouvjereno i pametno. Kao i sve ostalo, tijekom godina je imao svojih uspona i padova, no s jedanaestim izdanjem festivalske konture su puno jasnije definirane te na sigurnom putu da postanu uspješan glazbeni brend.

Smješten u Kampusu koji je nešto udaljeniji od centra grada, kompleksu koji omogućuje razne mogućnosti eksperimentiranja s prostorom na otvorenom te mogućnosti potencijalnog festivalskog proširenja, ali i kampa.

RockLive

Elemental

S programske strane, idealna je kombinacija jakih headlinera i lokalnih izvođača među kojima prevladavaju gitaristički bendovi kakvih je danas sve manje. No, kako Koprivnica i Udruga FUNK i dalje neumorno njeguju kulturu koncerata, raznih glazbenih radionica i ostalih kulturnih događaja, to se direktno odražava na kvalitetu i kvantitetu novi izvođača, ali i publike. O tome smo već pisali u našem specijalu Glazbeno središte, a proteklih nekoliko dana svjedočili smo svemu tome uživo.

Festival je otvorila Vanja Gorički sa svojim solo projektom Daisy Dives, kojeg je prvi put predstavila 2019. godine, a 2022. za nju označava novu eru koncertnih prezentacija. Priliku predstavljanja pred publikom dobio je i koprivnički trio LoM čiji članovi imaju podulji glazbeni staž, diskografski su zajedno predstavili samo jednu pjesmu koju je tehnički dotjerao Leonard Klaić. Nešto poznatiji pop punkeri Proleter zagrijali su atmosferu za žestoke She Loves Pablo čija se snaga pretvorila u divljaštvo grupe M.O.R.T. da bi zaključila večer kao elegancija, poetičnost i direktnost hitova grupe Elemental.

RockLive

M.O.R.T.

Drugi dan otvorili su mladi lokalni rock junaci The Haze, koji nisu skrivali oduševljenje što su dobili priliku nastupiti pred festivalskom publikom. Pozornicu su prepustili još jednom relativno novom projektu, koprivničkom izvoznom proizvodu, koji je u proteklih nekoliko mjeseci zaintrigirao javnost objavom debitantskog albuma. Riječ je o Skotnom Vragu čija ironija, društvena poruka obavijena jedinstvenim prizvukom iz dana u dan dobiva što više poklonika. Atmosferu je dodatno zagrijala ekipa iz izvrsnog zadarskog benda Arises čiji metalni izražaj uistinu vrijedi doživjeti.

RockLive

Grše

Grše je svoje drugo predstavljanje u Koprivnici, i to nakon uspješnog samostalnog koncerta krajem prošle godine, odradio na način kakav se od njega i očekuje. Riječ je o momku koji ništa ne prepušta slučaju i, premda je putovao desetak sati, kako je sâm istaknuo, od Splita do Koprivnice, na pozornici je ostavio posljednji atom snage.

RockLive

Hladno pivo

Hladno pivo, kao jedan od glavnih festivalskih headlinera, privuklo je zavidan broj publike pred pozornicom. Riječ je o bendu koji je u ovom gradu itekako obožavan, zato lokalci nisu propustili svoju priliku da s Kekinom i ekipom proslave njihov 35. rođendan, jer, hoće li ponovno ovaj bend zasvirati u Koprivnici, za sada još uvijek nije službeno poznato. Beogradski Repetitor zakucao je za kraj i žestoko zatvorio koncertni program drugog dana festivala. After je na benzi, RNL Benzinskoj, gdje lokalni heroji Ivan&Ivan već tradicionalno blagoslivljaju publiku rakijom, na raznorazne načine, zbog čega dobra zabava potraje do ranih jutarnjih sati.

RockLive

Repetitor

U veliko festivalsko finale publika je trećeg dana ušla uza zvuk zagrebačkog punk rock benda Home Conflict, nakon čega je stvari začinio bend Reckless Wings te prepustio pozornicu jedinstvenim istarskim performerima koji tradicijsku glazbu i instrumente kombiniraju sa žestokim metal zvukom. Hrvatska škola black metala, reklo bi se i to na najbolji mogući način. U nježnijem tonu nastavio je z++, koji je uz podršku kuma Massima Savagea dokazao zašto se za njegove nastupe diljem regije traži ulaznica više. Njegov je napredak iz nastupa u nastup i više nego jasan, a činjenica da se unatoč umoru nisu dali smesti te pokušali od nastupa izvući ono najbolje, pritom se dobro zabavljajući, dokaz je njihove veličine, profesionalnosti, ali i potencijala zbog kojeg im se smiješe arenski nastupi u budućnosti bližoj od onih već najavljenih Domenicinih.

RockLive

Z++

Goran Bare i Majke, legende domaće rock scene, reklo bi se, imali su dobar dan, te koprivničkoj publici pružili rijetku priliku uživanja u najvećim hitovima njihove karijere čije izvedbe nisu nikoga ostavile ravnodušnim. I punk rock za kraj punk rock festivala, kako su ga nazvali momci iz Retfatlante – novosadski Atheist Rap, rado viđen koprivnički gost. Ali, naravno, to nije bilo sve, partijalo se do posljednje kapi rakije uz glazbeni odabir dinamičnog i simpatičnog disko dua Ivan&Ivan, pravoga festivalskog dragulja.

RockLive

Goran Bare & Majke

I zašto sljedeće godine doći na RockLive? Zato što je riječ o shizofrenoj glazbenoj postavi, na najbolji mogući način, naravno, u kojoj ćete otkriti izvrsne lokalne junake, uživati u nastupima najmodernijih glazbenih heroja i legendarnih veterana. Pritom se možete dobro zabaviti u intimnoj festivalskoj atmosferi vrućih ljetnih noći koje su najbolje uz rakiju s RNR Benzinske.

Do sljedećeg izdanja ovog slatkog festivalskog bombončića.

Moglo bi Vas zanimati