20
kol
2023
Izvještaj

Jubilarna godišnjica

Jerry Ricks Blues Festival i ove godine obogatio glazbenu ponudu riječkog prstena

share

Povezujući nasljeđe američke glazbe i kulture s autohtonom kulisom sjevernojadranskog primorja, Jerry Ricks Blues Festival potvrđuje kako grad na brege i opatijska rivijera svake godine iznova dišu i žive blues.

Priča o Jerry Ricks Blues Festivalu mnogo je više od same glazbe. Naime, priča je to o sudbinama koje se mogu ispreplesti na posve neočekivane načine, o kulturama koje mogu prijeći kilometre i kilometre, transcendirajući geografske, kulturne i kojekakve druge barijere te naposljetku stvoriti jednu posve novu, drugačiju – i autohtonu – kulturnu sintezu. A kako bi se faktor autohtonosti uopće i mogao osporavati kada govorimo o jednoj festivalskoj tradiciji kultne vrijednosti, koja je ovu godinu obilježila svoju jubilarnu, petnaestu godišnjicu.

Prema mnogima najveće hrvatsko, ali i zapaženo regionalno blues događanje Jerry Ricks Blues Festival stvorio je takvu reputaciju i kredibilitet koja publici jamči uživanje u nastupima kreme bluesa regionalne, ali i svjetske glazbe. Ovo višednevno festivalsko događanje održavano tradicionalno u periodu između sredine srpnja i početka kolovoza već petnaestu godinu obogaćuje glazbenu ponudu riječkog prstena, profilirajući Kastavštinu i Opatijsku rivijeru kao epicentar bluesa ovih prostora.

Poznata priča o vezi američkog blues glazbenika Jerryja Ricksa sa sjevernojadranskim primorjem glasi kako je jedna od legendi Philadelphia bluesa svoj dom našla upravo u šarmantnom Kastvu. Kao jedan od najeksponiranijih predstavnika tradicionalnog iliti country bluesa – i posljednja živuća veza s tzv. prvom generacijom blues glazbenika – slavni glazbenik svojim djelovanjem počeo je utjecati na domaću blues scenu. Njemu u čast 2008. godine osnovan je Kastav Blues Festival, koji se kasnije spojio s Blues Festivalom Opatijske rivijere i naposljetku postao poznat pod imenom Jerry Ricks Blues Festival.

Već godinama poznati festival, čija završnica tradicionalno zauzima mjesto u Kastvu, privlači pozamašan broj blues hodočasnika cijelog svijeta, što svjedoči ne samo glazbenoj, nego i neprocjenjivoj turističkoj vrijednosti i atraktivnosti ovakvoga zbivanja. Ako je uočavati obrasce, od svoga postojanja festival se datumski presijeca ili dodiruje s tzv. Blues Weekom realiziranim u organizaciji European Blues Association. Svakako je i faktor umreženosti s europskim, a moglo bi se reći i globalnim blues zbivanjima ono što Jerry Ricks Blues Festival afirmira kao vrhunsko glazbeno događanje ovog dijela Europe. Istoj tvrdnji, dakako, svjedoče i poduže liste te brojni upiti umjetnika iz cijeloga svijeta – koje nastup na prestižnom festivalu očekuje tek u narednim godinama.

Iako većinski baziran na regionalnoj blues sceni – od koje bi ove godine od izvođača svakako valjalo istaknuti Anu Popović, koja se može se pohvaliti s čak osam nominacija Blues Music Award – organizacija festivala trudi se svake godine zahvatiti što reprezentativniji uzorak blues glazbenika iz svijeta. Naime, riječ je o jakom i kvalitetnom programu koji svojemu slušateljstvu dovodi samo provjerene umjetnike, dobitnike brojnih nagrada koji iza sebe imaju nastup na nekoj od svjetskih pozornica. Osim gotovo stalnih posjetitelja iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, u sklopu ovogodišnjeg izdanja Jerry Ricks Blues Festivala zasvirali su i izvođači iz Afrike, a ta čast u ovom izdanju pripala je Babi Sissoko i Mediterranean Bluesu.

Posebnost festivala velikim dijelom svakako jest i u njegovoj sposobnosti zaokruživanja cjelokupnog narativa, uzimajući u obzir i presudan faktor ambijenta. Jedna od uzbudljivijih lokacija ove godine svakako jest bila matuljski Štacion, koja zbog blizine pruge pobuđuje izravnu pomisao na povijesna ishodišta bluesa, južne dijelove Sjedinjenih Država i povijesnu konotaciju s vlakovima i proputovanjima. Smještajući se i premještajući u kulisama koje pamte vremena od Rimskog Carstva do ujedinjene Europe, putujuća blues karavana povijest krajolika objedinjuje u esencijalnoj zvučnoj kulisi blues glazbe.

Okupljajući predaje naših i drugih, Jerry Ricks Blues Festival profilira se kao utočište transkulturalne simbioze koja na zajedničkim korijenima bluzerske melankolije i senzibiliteta u prvi plan izvlači svevremenost i agilnost žanra.

Moglo bi Vas zanimati