20
kol
2023
Izvještaj

26. izdanje poznatog šibenskog festivala

Đani Stipaničev, klapa More i Neno Belan pobjednici Večeri dalmatinske šansone

26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik

26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik Dusko Jaramaz/PIXSELL

share

Đani Stipaničev, klapa More i Neno Belan dvostruki su pobjednici 26. Festivala dalmatinske šansone u Šibeniku s pjesmom “Crni biseru“.

Neno Belan autor je glazbe pobjedničke pjesme dok stihove potpisuje Nikša Sviličić.

Večeri dalmatinske šansone, 26. izdanje poznatog šibenskog festivala, održane su 18. i 19. kolovoza 2023. na uobičajenoj lokaciji, u doista posebnom ambijentu trga omeđenog s jedne strane renesansnom ljepoticom katedralom sv. Jakova, a druge strane Gradskom vijećnicom.

Ovaj festival, poznat je i kao hrvatski San Remo po čijem je uzoru u početku i napravljen. Ove godine predstavljene su dvadeset i četiri pjesme (od 142 prijavljene) za završnu večer novih pjesama. Dušan Šarac, umjetnički voditelj festivala, uvijek je isticao kako festival njeguje raznolikost izričaja – na festivalu se mogu čuti i kako dalmatinske i klapske skladbe, pa tako i modernije pop i rock pjesme. 

Uspješnost ove kombinacije glazbenih žanrova dokazala je i ovogodišnja pobjednička pjesma, kolaboracija dugogodišnjih nagrađivanih sudionika festivala i miljenika publike: Đanija Stipaničeva, klape More i Nene Belana, koji su ove godine bili dvostruki pobjednici, te osvojili prvu nagradu publike i žirija.

26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik

26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Glazbu za pobjedničku pjesmu “Crni biseru“ napisao je Neno Belan, koji je kombinirao zvuk klasične šansone s vlastitim rock izričajem u kojem se mogao čuti utjecaj američke i meksičke glazbe. Ovaj put odlučio je da neće zapjevati već samo svirati gitaru, dok je vokal prepustio Đaniju Stipaničevu koji je otpjevao stihove s potpisom Nikše Sviličića.

Lijepi glasovi pjevača klape More mogli su imati nešto značajniju ulogu u pjesmi, ali ipak su postavili lijepu potporu za vokal Đanija Stipaničeva koji je bio glavna zvijezda pjesme. Stipaničev je još prethodni dan festivala rasplamsao emocije publike pjevajući pjesme legendarnog šibenskog pjevača Vice Vukova, na večeri starih pjesama Dalmatinske šansone. S “Crnim biserom“, snažna postava izvođačkih i skladateljskih imena pokazala se dobitnom kombinacijom na natjecanju. 

Stručni žiri (koji čine umjetnički direktor Dušan Šarac, voditelj festivalskog orkestra Damir Marušić, glazbenik Dalibor Mirčeta te direktor festivala Branko Viljac) drugu je nagradu dodijelio Marku Kutliću u duetu s Leom Deklevom za pjesmu “Sami“.

Treću nagradu žirija dobila je Iva Ajduković Marović, s pjesmom “Praštam ti“, a ujedno je dobila i nagradu najbolje debitantice. Nagradu za najbolji tekst dobila je pjesma “Lipa moja kći“ autora teksta Franje Bilića, koju je otpjevao Mate Grgat.

26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik

26. Večeri dalmatinske šansone Šibenik/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Skladba “More” u izvedbi Teda Spalata i klape Berulia dobila je od voditelja festivala Dušana Šarca nagradu za najbolju skladbu. Nagradu za najcjelovitije djelo dobila je pjesma “Treba znati reći kad je kraj” Miroslava Rusa i Nikše Bratoša koju je izveo Jure Brkljača. Za najbolju interpretaciju nagrađeni su Boris Štok i Ante Gelo za pjesmu “Jesmo li jedini”. 

Favoriti publike, osim pobjednika, bili su još i Branko Medak s pjesmom “Daj mi noćas more ti”, koji je sa svojim gotovo opernim pjevanjem dobio drugu nagradu publike i najglasniji pljesak te večeri. Treću nagradu publika je dodijelila tišoj, melankoličnoj pjesmi “Kad Stradun zanoća” klape Kaše iz Dubrovnika, inspiriranu noćnim ulicama grada Dubrovnika, čiju glazbu potpisuje Vicko Dragojević na tekst Jakše Fiamenga. Velikim pljeskom nagrađeni su i nezaobilazni velikani Ibrica Jusić, Tedi Spalato i Ivo Pattiera. 

Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg festivalskog izdanja primila je Medea za pjesmu “Tugo“.

No jedno je ime nedostajalo među proslavljenim autorima pjesama – Dušan Šarac. Dugogodišnji umjetnički voditelj festivala i poznati šibenski autor brojnih hitova prošle je godine slavio 60 obljetnicu glazbenog djelovanja. 

Ove je godine najavio kako se povlači s uloge voditelja Dalmatinske šansone, u što smo se mogli uvjeriti s obzirom na to da u ovom izdanju festivala nije bilo niti jedne pjesme s njegovim potpisom. Umjetničko vodstvo festivala sljedeće godine preuzet će trogirska pjevačica Tomislava Miše, umjetničkog imena Tommi Mischell, koja se te večeri predstavila pjesmom “Za tebe“. 

Ovogodišnju obljetnicu slavio je dirigent Damir Marušić, koji je obilježio petnaest godina vodstva festivalskog orkestra. Marušić osim orkestar također vodi i Šibensku narodnu glazbu, koja ove godine broji 175 godina postojanja, i iz čijih redova dolaze mnogi glazbenici festivalskog orkestra Dalmatinske šansone. 

Moglo bi Vas zanimati