18
kol
2023
Izvještaj

Veliki koncert u Zadru

Tomislav Ivčić - 30 godina nakon

Tomislav Ivčić... 30 godina nakon

Tomislav Ivčić... 30 godina nakon Dino Stanin/PIXSELL

share

Mnogi stihovi njegovog stvaralaštva mogu se postaviti kao vodilje, no možda onaj “I onda kad ne bude nas bilo/pivat će se pisme naše” najbolje opisuje događaj na zadarskom Forumu ispred crkve sv. Donata u četvrtak 17. kolovoza gdje je u čast Tomislavu Ivčiću izveden koncert “30 godina nakon”.

Tomislav Ivčić... 30 godina nakon

Tomislav Ivčić… 30 godina nakon/Dino Stanin/PIXSELL

Veliki je to projekt Ivčićeve obitelji, njegovih prijatelja Davora Pekote i klape Niko, Grada Zadra i Zadarske županije koji se prenosio na HTV-u i Hrvatskom radiju povodom 30 godina od njegove smrti i 70 godina od njegova rođenja.

U svojoj bogatoj karijeri i samo 40 godina života, Ivčić je napisao gotovo dvjestotinjak skladbi i iza sebe ostavio 23 albuma prodanih u nevjerojatnih dva i pol milijuna primjeraka. Trideset godina nakon smrti jednog od najpoznatijih hrvatskih pjevača i skladatelja, nadomak Kalelarge koju je opjevao za sva vremena, veliki koncert otvorili su Davor Pekota i klapa Niko pjesmom “Još uvijek se vraćam”.

Zadarski komorni ansambl pod vodstvom Saše Miočića pratio je izvođače koji su na neki način bili povezani s Ivčićem. Prijateljstvo s Vladom Kalemberom trajalo je od početka sedamdesetih kada je Ivčić došao u Zagreb studirati i u isto vrijeme kucao na vrata Jugotona čekajući priliku za svoj prvi singl.

Tim povodom Kalember je izveo “Čekaj me, Silvija”, a Marina Tomašević “Ne plači majko”, pjesmu koju joj je Ivčić napisao 1991. za album “Šarmer i skitnica”. Nijedna radijska rubrika “Želje i pozdravi” ne može proći bez ove pjesme, što ju čini jednom od njegovih najizvođenijih.

Iako su na ovom koncertu izvedeni brojni Ivčićevi hitovi, Ivana Kindl odabrala je manje poznatu pjesmu i učinila ju jednom od najboljih izvedbi te večeri. Njeno posve svježe viđenje pjesme “Ti i ja” dokaz je svevremenske kvalitete stvaralaštva zadarskog glazbenika. Klapa Munita udahnula je novi život baladi “Tužna proljeća”, a Ivica Sikirić Ićo otpjevao je “Roka” kao odu ovdašnjem načinu života.

Ivčićev hit “Gorka rijeka” s početka devedesetih izveli su u duetu Zorica Kondža i Mladen Grdović, no možda je manje poznato da se u izvornom obliku ova pjesma zove “Καημός (Kaimós)”, u prijevodu – čežnja, i da je autor glazbe Mikis Theodorakis, grčki skladatelj nominiran za Grammyja, pisac i politički aktivist, dok je Ivčić napisao stihove na hrvatskom.

U jednom starom intervjuu za Ven 1990., Ivčić je objasnio kako je Theodorakis ovu pjesmu napisao sedamdesetih godina u vrijeme političkih previranja u Grčkoj, kada je kao član Komunističke partije Grčke bio zatvaran, a pjesma zabranjivana.

Tomislav Ivčić... 30 godina nakon

Tomislav Ivčić… 30 godina nakon/Dino Stanin/PIXSELL

Iako Ivčić nije htio ulaziti u političke stranke jer je tada smatrao da to nije svojstveno umjetničkom biću, promjena političke klime na našim prostorima dovela je do toga da se par godina kasnije ipak našao na listi HDZ-a i bio je izabran za Sabor, no svega nekoliko tjedana prije smrti.

Početkom Domovinskog rata karijera Tomislava Ivčića bila je na samom vrhuncu, a svoj talent, znanje i utjecaj usmjerio je u pjesme koje su za cilj imale mir i prestanak rata te volju da ova poruka odjekne svijetom.

U to je vrijeme nastala pjesma “Stop the War In Croatia”, a Ivčić se posvetio humanitarnim koncertima. Zanimljivo je da su Ivana Husar Mlinac i Marija Husar Rimac, koje su ovu pjesmu otpjevale na obljetničkom koncertu, u to vrijeme s Ivčićem nastupale humanitarnim koncertima. Njihova je izvedba, uz onu Ivane Kindl, bila posebno upečatljiva.

Baladom “Ostavi suze na jastuku” zadarskoj se publici predstavio Ivan Ive Županović, a Mia Dimšić je u sebi primjerenom country aranžmanu izvela pjesmu “Nemam za kavu”, napisanu prije 44 godine.

Ivčićev opus okuplja brojne ljubavne, domoljubne i dalmatinske pjesme, a svoju umjetničku raznolikost naglasio je i albumima kancona i šansona. Tako je grupa Forum izvela “Vino Amaro” s njegovog albuma Talijanska ploča iz 1983., a Duje Stanišić i Jure Brkljača, zadarska dica, kako ih je najavio voditelj Duško Ćurlić, “Posljednji valcer” i “Otrov s tvojih usana”.

Blok ljubavnih pjesama u kojima je opjevao iskrene čežnje i žudnje na Forumu su izveli Neno Belan i Andrea Paškvan (“Najljepša si”), Ivana Husar Mlinac (“Sve moje ljubavi”) i Matija Cvek koji je nastupio s pjesmom “Gdje si sad moj anđele”, a koju je Miočić aranžmanski pretjerano približio Cvekovom hitu “Trebaš li me”.

Tomislav Ivčić... 30 godina nakon

Tomislav Ivčić… 30 godina nakon/Dino Stanin/PIXSELL

Ljubav prema svom zavičaju, želja da njegove generacije žive u slobodi i miru Ivčić je utkao u stihove koji su postali simbol Dalmacije, a ponekad i puno šire. O čežnji za povratkom pjevala je Doris Dragović u pjesmi “Sine, vrati se”, a Mladen Grdović “Tamo gdje sam rođen” koji je svojim nastupom izazvao posebno oduševljenje publike. Zavičajnim pjesmama koncert su zaokružili Tomislav Bralić i Klapa Intrade izvedbom “Zapivajmo noćas u konobi”.

U izravnom prijenosu publici se obratila Izabela Vrtar, Ivčićeva kći, koja je vidno dirnuta zahvaljivala na emociji.

“Mi smo puni ponosa. Puni smo i sjete, ali s velikim osmjesima jer smo i moja sestra, brat i mama s pravim guštom slušali ove sve prekrasne izvođače i orkestar koji su donijeli jednu novu notu notama moga oca i obojili ih posebnom emocijom. Iskoristila bih ovu priliku da se zahvalimo ljudima koji su nas potaknuli da se usudimo za tatu napraviti nešto ovako prekrasno, a to je g. Davor Pekota, g. Neven Stojaković, g. Zvonimir Sunara Suki.”

Koncertu je prisustvovao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, a stihovima “Lipi moj grade, uvik te se sitin i pismu ovu poklanjam ti ja / neka je mladost zapiva s tobon kada već ne mogu ja” Vrtar je najavila Tedija Spalata i njegovu izvedbu “Kalelarge”. Ivčićevo stvaralaštvo možda je najviše antologijskim hitom “Večeras je naša fešta”, kojom je cijeli koncert završio u pozitivnom tonu.

Tomislav Ivčić poginuo je u prometnoj nesreći 4. ožujka 1993. godine u Zagrebu, a dupkom ispunjen glavni trg u njegovu rodnom gradu nakon 30 godina i pjesme koje još uvijek žive znak su da je ovaj glazbenik, počasni građanin Grada Zadra, ostavio veliko nasljeđe. Nakon ovog zadarskog, kao posveta njegovoj kreativnosti 2. studenog uslijedit će zagrebački koncert u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog kojim će se također obilježiti ove dvije bitne obljetnice.

Velikim koncertom obilježeno je tako trideset godina od smrti zadarskog pjevača i skladatelja Tomislava Ivčića, poznatog po hitovima “Večeras je naša fešta“, “Tata, vozi polako”, “Kalelarga”, “Tamo gdje sam rođen”, “Otrov s tvojih usana” i mnogih drugih.

Rođeni Zadranin, bio je jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača i skladatelja svog vremena, zahvaljujući brojnim nastupima na festivalima zabavne glazbe 1970-ih godina na dalje. Tijekom glazbene karijere proslavio se brojnim uspješnicama, uglavnom inspiriranim dalmatinskim folklorom, ali i obradom poznatih talijanskih kancona. U svojoj je bogatoj pjevačkoj i skladateljskoj karijeri napisao preko 200 pjesama i tekstova te snimio 23 albuma koji su prodani u 2,5 milijuna primjeraka.

 

Moglo bi Vas zanimati