06
tra
2024
Izvještaj

U Tvornici kulture

Kawasaki 3P: povratak ska punk fešte

Kawasaki 3p u Tvornici kulture

Kawasaki 3p u Tvornici kulture /Matej Grgić

share

Istraživanja pokazuju da slušanje glazbe koju smo voljeli kao tinejdžeri, odnosno u formativnim godinama, ima gotovo terapeutsko iskustvo

Kawasaki 3p u Tvornici kulture

Kawasaki 3p u Tvornici kulture/Matej Grgić

Za moju generaciju to su kasne 90-e i 00-e godine. Opušta nas, smiruje i vraća u neko doba kad smo bili bezbrižni i sretni. Nešto se slično dogodilo u Tvornici kulture na povratničkom koncertu Kawasaki 3P-a, kultnog zagrebačkog ska punk benda. Nakon 5 godina pauze ekipu je dočekao rasprodan klub ljudi od 5 do 55; doslovno, cijele obitelji skakale su sat i pol na hitove iz njihove 20-ak godina duge karijere. Od „Ribe“ na samom početku do „Malo vas je“ na kraju bisa, energija je bila nabrijana, a unatoč Tomfinim najavama, do izvođenja sentiša i smirivanja strasti nije došlo.

Čak je i lagano kašnjenje početka – jasno, dok svi koji su trebali ući na koncert to nisu napravili – podsjećalo na neka prijašnja vremena kad punk koncerti nisu počinjali na vrijeme pa nisi mogao zakasniti na prvu stvar.

Kawasaki 3p u Tvornici kulture

Kawasaki 3p u Tvornici kulture/Matej Grgić

Kawasaki 3P jedan je od onih bendova koji su u 30-ak godina djelovanja, dakle od 90-ih, uspjeli stvoriti jedinstven stil i snažnu baza obožavatelja, a sve na temelju duhovitih stihova i punka obogaćenog trubačkom sekcijom. Ulazak u mainstream duguju dijelom i nastupom na Dori, a ne možemo ne pomisliti da je Kawasaki te 2003. hodao kako bi Baby Lasagna 2024. mogao trčati.

Prizori piva koje leti po Tvornici, impresivnih amaterskih irokeza u pogu na svakoj stvari i sve generacije fanova koji u glas pjevaju “Ni da ni ne“, “Snifa sam glu“ i “Kaj kaj kaj“ bile su glavni sastojci ove ska punk fešte s koje je nemoguće otići bez širokog osmijeha na licu.

Kawasaki 3p u Tvornici kulture

Kawasaki 3p u Tvornici kulture/Matej Grgić

Momci su bili raspoloženi, a ovaj put nije bilo velikih iznenađenja; nije bilo predgrupe, nije bilo gostiju ni pretjerane scenografije. Samo hitovi i X naočale kroz koje se, kako je priznao Tomfa, „ništa ne vidi“.

Iako je na ovom koncertu povremeno bilo vidljivo da Kawasaki nije svirao pet godina, veseli činjenica da ovo nije izdvojeni incident, nego nastavljaju svirati pa ćemo ih vidjeti u Rijeci, a ponovno i u Zagrebu na Beer Festu. Upravo festivalski nastupi izgledaju kao najbolji način da se vidi sva snaga Kawasaki 3P-a. Eksplozivnih sat do sat i pol ovakve svirke kao stvoreni su za velike, otvorene prostore na kojima će se pogo stvarati sasvim prirodno i dizati atmosferu svakim hitom. U najavi je i novi album, koji će sigurno donijeti malo svježine domaćoj sceni.

Moglo bi Vas zanimati