13
lip
2023
Izvještaj

KONCERT U POVODU 40 GODINA RADA

Klapa Nostalgija u Lisinskom: Od tradicije do eksperimenata

Nostalgija

Specijalni gost klape Nostalgija bio je Neno Belan / Foto: Slavko Nedić

share

Velikim koncertom u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski 12. lipnja klapa Nostalgija obilježila je 40 godina rada

Nostalgija

Gošća je bila i Jasna Zlokić / Foto: Slavko Nedić

 

Nostalgija, kao i mnoge zagrebačke klape osnovana je iz ljubavi prema glazbi ali još više zbog nostalgije prema klapskom pjevanju s kojim su odrasli mnogi članovi raznih klapa koji su došli u Zagreb na studij.

Za klapu Nostalgija bilo je to 1983. godine kada su pod tim imenom prvi put nastupili i to upravo u dvorani Vatroslav Lisinski. Njihov osnivač i dugogodišnji mentor Dinko Fio je u startu postavio tako čvrste temelje da su, eto, ‘izdržali’ već 40 godina.  Njihov osnovni glazbeni izričaj s kojim su i krenuli bio je njegovanje tradicijskoga klapskog a cappella izričaja i dugi niz godina ostali su mu dosljedni. Ipak, tijekom godina bili su spremni i na mnoge izazove i to ne zbog pomodarskih trendova nego zbog želje za eksperimentiranjem s kojim su usavršavali svoj glazbeni izričaj.

Kao i svaka prava klapa, i Nostalgija se okušala u najvećem svetištu klapske pisme u Omišu na čijem festivalu nastupaju od 1987. godine. Iako je slovila kao ‘purgerska klapa’ budući da djeluje u Zagrebu, Nostalgija je dobila više od  30 festivalskih nagrada i priznanja, a naslov apsolutnog pobjednika osvaja 1994. i 1995. godine.

Nostalgija

Voditelj programa bio je Vedran Mlikota / Foto: Slavko Nedić

Rođendanski koncert bio je dvoiposatni presjek njihova glazbenog puta. Podijelili su ga u dvije cjeline: prva a capella i druga vokalno instrumentalna uz prigodne goste. Koncert su otvorili  skladbom “Garifule bili” s kojom su prije 40 godina imali i svoj prvi nastup. Uslijedile su vrlo jake vokalne uspješnice poput: “Žorna”, “Jubit ću te uvik iston mirom”, “Vila moja projde”, “U zemlju latinsku” i drugima. Vješt odabir vokalnih skladbi potvrđuje svu njihovu raskoš ali i afinitete od klasičnih klapskih pisama, preko umjetničkih do duhovnih skladbi.

Prije skladbe “Ave Maria no moro” klapi Nostalgija se na pozornici pridružio Toni Eterović sa svojim orkestrom, a onda je uslijedio vokalno-instrumentalni dio koncerta. Klapa Nostalgija tijekom svoje bogate glazbene karijere surađivala je s mnogim pjevačima. Neki od njih su im se kao gosti pridružili na slavljeničkom koncertu. Uslijedio je blok velikih hitova poput “Kad uistinu voliš ženu” i “Neka živim kako živim” s Davorom Radofijem, “Vela Luka” i “Kad zavonja proćulice” s Jasnom Zlokić te “Bračka balada”, “Zvijezda” i “Ja volim je” s Nenom Belanom.

Klapa Nostalgija koncert je završila s istoimenim velikim hitom grupe Libertas “Nostalgija” dok su na bis vrlo emotivno izveli skladbu Harija Rončevića „Kada jednom ovom zafalim se tilu”.

Bio je to nadahnut koncert klape Nostalgija ili kako je to vrlo inspirativni  voditelj programa Vedran Mlikota rekao: „koncert sedmorice veličanstvenih”.

Moglo bi Vas zanimati