15
ruj
2023
Izvještaj

SHOWCASE FESTIVAL I KONFERENCIJA

SHIP happens!

SHIP

DJ Demian svojim je showom zasladio prvu večer festivala / Foto: Filip Kovačević

share

U Šibeniku je 14. rujna, otvoreno prvo izdanje showcase festivala i konferencije SHIP.  Tijekom tri će se dana festival odvijati na čak šest pozornica postavljenih na četiri jedinstvene šibenske lokacije: u Kući umjetnosti Arsen, u klubu Azimut, na Tvrđavi svetog Mihovila te u Tunelu

SHIP

Dražen Baljak i Davor drezga otvorili su festival / Foto: Filip Kovačević

Ship festival su u šibenskoj Kući umjetnosti Arsen otvorili Dražen Baljak,  predsjednik Ureda za izvoz glazbe (We Move Music Croatia) i Davor Drezga, izvršni direktor SHIP festivala, nakon čega su govore održali i gradonačelnik Šibenika Željko Burić te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Publici i medijima prvo se obratio Dražen Baljak: „U ime We Move Music Croatia, našeg Ureda za izvoz glazbe, želimo vam najtopliju dobrodošlicu na prvi SHIP festival ikada. Zadovoljstvo nam je biti u Šibeniku i sigurni smo da će ljudi uživati u ova tri dana s više od četrdeset bendova iz više od 16 zemalja svijeta i šest spektakularnih koncertnih prostora. Također, naš je konferencijski dio nešto čime se ponosimo jer imamo 65 govornika o gorućim temama glazbene industrije.“

Dobrodošlicu je poželio i Davor Drezga, ističući šibenske institucije te prostore u kojima se festival održava, kao i sve institucije koje su prepoznale trud i ideju te podržale ovaj veliki projekt, a onda je riječ prepustio gradonačelniku Šibenika. „SHIP festival dobra je priča za Šibenik, on je dobra priča za sve mlade ljude, a Šibenik, kao najstariji izvorno hrvatski grad upravo je onaj grad koji je pokazao koliko je kultura važna. Upravo zahvaljujući mladim ljudima, zahvaljujući kulturi, zahvaljujući Azimutu, zahvaljujući Kući umjetnosti Arsen, a na vrhu tog puta našoj kulturnoj instituciji, javnoj ustanovi Tvrđava kulture Šibenik vidite kako se u deset godina može napraviti čudo. Iz letargije i neprepoznatljivosti, Šibenik je grad kojeg organizatori, nazovimo to sada izvozom kulture i muzike ili muzičke prepoznatljivosti, biraju upravo Šibenik. Zbog toga vam veliko hvala, a Šibenik će napraviti sve da se vi osjećate ugodno“, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Činjenica da SHIP organizira Ured za izvoz glazbe Hrvatska (HUZIP, HGU, HUIG, HUOKU) u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a festival podržavaju i njegovu su važnost prepoznali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Hrvatska Turistička Zajednica, HDS ZAMP, Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Turistička zajednica Šibensko kninske županije pokazuje koliko je ovakav događaj bio potreban našoj zemlji. SHIP će Hrvatsku staviti na mapu glazbenog svijeta, a Šibenik, koji je u posljednjih deset godina postao velikim kulturnim središtem, gradom glazbe i kulture, uvelike će doprinijeti decentralizaciji kulturne i glazbene scene u Hrvatskoj. Entuzijazam, podršku i ponos izrazila je i ministrica kulture i medija, a posebno je istaknula važnost ovakvog programa za našu kulturu. „Za početak ću vam poželjeti dobrodošlicu. Moram spomenuti da jedva čekam čuti Chui, ali željela bih s vama podijeliti nekoliko misli. Sretna sam i ponosna. Sretna sam što smo tu i što je nešto o čemu smo već dugo razmišljali i o čemu smo dugo sanjali rezultiralo tako predivnim programom već u svojoj prvoj godini održavanja. Ponosna sam na Hrvatsku glazbenu uniju, na ured We Move Music Croatia, na sve vaše kolege i suradnike te na naše partnerstvo. Od početka ste mogli računati na nas“ te zaključila da ovaj projekt može samo rasti.

SHIP

Na otvaranju festivala sudjelovala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek / Foto: Filip Kovačević

Čast otvaranja trodnevnog festivala na kojemu će u tri dana nastupiti čak 40 žanrovski raznolikih bendova iz čitave Europe, pripala je zagrebačkom bendu Chui. Već je dobro poznati sastav svojim kozmičkim melodijama, ispreplitanjem jazza, rocka i elektroničke glazbe dupkom napunio Arsen te oduševio publiku. Chui su izveli Berlin – Die SInfonie der Großstadt (Berlin – Simfonija velegrada), glazbeni komad snimljen kao soundtrack za istoimeni dokumentarno-eksperimentalni film Waltera Ruttmanna snimljen 1927. Dok crno-bijeli nijemi film prikazuje sumornu, urbanističku i mehaniziranu svakodnevicu Berlina: od samotne mačke na ulici, do različitih strojeva u tvornicama kruha ili mlijeka, Chui svojom spaceshuttleovskom izvedbom stvara napetost, dinamizira, ritmizira te modernizira čitavu radnju filma. Raskošni saksofon koji daje jazzerski pečat čitavoj priči u kombinaciji s bubnjevima, udaraljkama i basom stvara lude progresije, dok synth unosi onu dozu elektronike i svemirskosti. Glazba je čitavo vrijeme, kroz svih pet aktova, bila savršeno usklađena sa slikama koje su se izmjenjivale na velikom platnu. Naizgled uobičajene situacije u rukama chuijevaca postaju dramatične, a svaka progresija izaziva slušatelja/gledatelja, kao da mu prkosi, postavljajući iznova očekivanja i iščekivanja, tjerajući ga da dobro naćuli uši i otvori oči čineći ga sigurnim da će se nešto veliko dogoditi, ali svaka kulminacija ta očekivanja iznevjerava, a čin se prekida u najnapetijem trenutku. Sve, samo ne običan dan u Berlinu, počinje iznova. Višestruko nagrađivani kvartet kojeg čine Toni Starešinić, Vojkan Jocić, Konrad Lovrenčić i Ivan Levačić odavno su prepoznati i od struke i od publike, a svakom besprijekornom izvedbom to afirmiraju i opravdavaju.

SHIP

Chui su imali inspirativan natup na otvaranju / Foto: Filip Kovačević

Publika se nakon poprilično svečanog otvorenja uputila prema Tvrđavi svetog Mihovila gdje su održani koncerti na dvije pozornice. Na glavnom su stageu prvi dan SHIP-a nastupili Porto Morto te talijanska senzacija Nu Genea, a na pozornici ispod tribina nastupio je bend nemanja.

Porto Morto, ovaj put bez Normana, napravio je standardni plesni party. Otvorili su s hitom ”Kuća”, nakon čega su uslijedile pjesme s aktualnog albuma Portopop. ”Ljeto u gradu”, ”Preko dana”, ”Kaučsurfing”, ”Superljepilo” i ”Vrijeme za čilanje” zaraznim melodijama i zabavnim stihovima aktiviraju i zabavljaju i one najmirnije članove auditorija. Koliko god puta uživo svjedočili koncertima Porta Morta, nemoguće je da se razočarate, jer ova sedmorka (odnosno, sinoć šestorka), svaki nastup učini jedinstvenim, unikatnim, neponovljivim. Svaka je svirka drugačija, drugačije su fore, a improvizacije i eksperimentiranja njihovi su asevi iz rukava, što potvrđuje ono što oni jesu – glazbenici, ali i umjetnici. Porto Morto pravi je live bend – na njihovim nastupima publika dobije ono po što je i došla with something on the side. Bili to Rokovi frenetični vriskovi koji unose dašak divljine i rokenrola ili Marinovo i Antunovo fristajlanje na saksu i trubi, uvjerena sam da nitko nije svjedočio dvama jednakim koncertima. I zato uz sebe imaju redovnu i vjernu publiku koja im se uvijek rado vraća, a sad su svoj rad u sklopu showcase festivala predstavili i ljudima koji su za njih, moguće, tek prvi put čuli. Nadam se i vjerujem da ih čekaju lijepe stvari.

SHIP

Uvijek pouzdani Porto Morto / Foto: Filip Kovačević

Svoj je opus prezentirao i pulsko-zagrebački bend nemanja predvođen Lukom Šipetićem. Na krilima novog albuma Voodoo Beat, čija će se službena promocija održati tek sljedećeg tjedna u zagrebačkom Petom kupeu,  nemanja su nakrcali prostor ispod tribina rasplesanom ruljom. Nitko nije mogao odoljeti njihovim tropskim ritmovima world musica koji su poslužili kao savršen soundtrack  za suton ljeta. Iako treći album još nije ni promoviran, u zanimljivom se materijalu već sad naziru hitovi. Njihov je egzotični stil začinjen prstohvatom diska, a šarmantni, dosjetljivi i često repetitivni stihovi podizali su uzavrelu atmosferu te publiku u potpunosti pripremili za ono što slijedi. Taktički je složen line-up prvu večer SHIP-a zaodjenuo u mediteranski tulum za pozdrav ljetu.

Kao vrhunac večeri, na main stage popela se svjetska senzacija iz Napulja – Nu Genea. Tvrđava je već mirisala na more, ali najmediteranskiji bend, kako ga se naziva, u Šibenik je donio komadić Napulja. Njihov je album Bar Mediterraneo pravo remek-djelo čiji je zvuk obasjan suncem i preliven morem.  Idejni tvorci, odnosno pokretačke i kreativne snage benda su Lucio Aquilina i Massimo Di Lena, ali live bend sastoji se od devetero članova koji djeluju u energetskoj i zvukovnoj simbiozi. Iako svih devet članova djeluje usklađeno i jednako entuzijastično, nastup je predvodila vokalistica Célia Kameni odjevena u zasljepljujući zlatni kostim u kojemu se, poput vile, vrtjela po pozornici. Mihovilom su se orile ”Tienaté”, ‘’Vesuvio” , ”La Crisi” i ”Bar Mediterraneo”, a miris mora u zraku nosio nas je u napuljski ambijent. Nu Genea potpuno je začarala publiku i čitav je koncert držala u šaci. Svi su se njihali opijeni zvukom mediteranske Italije, a dozivanja na bis teško su stala, pa se mediteranski trans još nastavljao.

Gosti iz Italije Nu Genea oduševili su posjetitelje / Foto: Valerio Baranović

Prvi je dan SHIP-a zatvoren na pozornicama ispred i unutar Azimuta uz Microslava i DJ Demiana uz koje je euforična publika plesala do jutarnjih sati. Drugi dan festivala započeo je konferencijama u Azimutu i Arsenu, a večeras nas očekuje bogat festivalski program koji će uključivati čak 17 različitih izvođača. Kao što je rekao Vojkan (Chui) – SHIP happens!

SHIP

DJ Demian raspametio je sudionike konferencije / Foto: Marko Lopac

Moglo bi Vas zanimati