24
stu
2023
Izvještaj

Renesansa u Tvornici

Tko je ovaj čovjek i što je napravio s Kutlićem?

Marko Kutlić u Tvornici kulture

Marko Kutlić u Tvornici kulture /Filip Bušić

share

Ptica je poletjela. Marko Kutlić raspametio je Tvornicu spektaklom koji je najavljivan kao “koncert karijere”.

Marko Kutlić u Tvornici kulture

Marko Kutlić u Tvornici kulture/Filip Bušić

Sva očekivanja ne samo da su opravdana, nego su nadmašena, a Kutlić si je ovime visoko podigao ljestvicu za svaki sljedeći nastup.

Program u Šubićevoj počeo je u 21:00, pola sata kasnije od očekivanog. Na pozornicu je prvo izašao bend, a potom i performerica koja je vatrenom lepezom dodatno zagrijala atmosferu. Nakon dužeg instrumentalnog uvoda iz backstagea je izletio Kutlić s novim imidžem – izblajhanom plavom kosom i sunčanim naočalama. Sve je počelo pjesmom “Uz nju”, a nastavilo se brojnim hitovima s novog albuma.

Marko Kutlić u Tvornici kulture

Marko Kutlić u Tvornici kulture/Filip Bušić

Tijekom večeri uz pjevača su se izmjenjivali brojni gosti. S Lu Jakelić je izveo njihovu novu pjesmu “21 gram”. Lea Dekleva na klaviru ga je pratila prilikom izvedbe “Sami”, a Josip Palameta dotrčao je iz publike i umjesto Cveka otpjevao dionice u “Zaplesala je s ljetom.”

Publiku je ipak najviše oduševio pjevač Parnog valjka Igor Drvenkar izvedbom pjesme “Dođi.” Nakon što su acapella videom nedavno zajedno oduševili društvene mreže, grupa Voxford Kutliću se pridružila kako bi i uživo izveli “Kad god poželiš.”

Marko Kutlić u Tvornici kulture

Marko Kutlić u Tvornici kulture/Filip Bušić

Uz svoje hitove Kutlić je izveo i neke od njemu omiljenih pjesama drugih izvođača, što je cijeloj večeri dalo osobnu notu. “Ako tražiš nekoga” od Prljavaca, Galijina “Dodirni me”, “Ti si sav moj bol” pjevaču najdražeg EKV-a, Gibonnijeva “Posoljeni zrak i razlivena tinta” i mnoge druge raznježile su i rasplesale ispunjen koncertni prostor.

Scenski najdramatičnija bila je izvedba naslovne pjesme novog albuma – “Poleti ptico.” Pjevač je prvo, u društvu svog tonca, odsvirao uvod na bubnju, a potom je uzeo gitaru. Na pozornicu se vratila i vatrena performerica koja je doprinijela cijelom dojmu. Pjesmu koju Kutlić opisuje kao vlastitu “pjesmu slobode” otpjevao je i emotivno i energično, a vizualno Tvornica dugo nije vidjela ovako užaren prizor.

Marko Kutlić u Tvornici kulture

Marko Kutlić u Tvornici kulture/Filip Bušić

Za kraj se odlučio za “Nebo na mojoj strani” koja ga je proslavila s Pravilima igre. Nakon naklona publika ga je zvala na bis, koji je dakako bio planiran. Po povratku na stage otpjevao je još “Kreni”, “Nestajem”, “Igru bez granica” Tošeta Proeskog te je ponovno izveo “Kad god poželiš” ovaj puta šetajući kroz publiku.

Ovom večeri Marko Kutlić pokazao je koliko mu dobro stoji rock, ali i koliko snažno prenosi emociju kroz akustičnu svirku. U Tvornici smo sinoć gledali novog Kutlića – bezobraznog, emotivnog, energičnog, ranjivog, otkačenog, i obzirnog u jednom. Pozornicom se savršeno kretao, isplanirao je sve do najsitnijih detalja, a u svemu je vidno – uživao. Ljestvicu je dignuo visoko i pokazao kako treba izgledati promocija albuma. Nestrpljivo čekamo čime će nas poletjela ptica domaće glazbene scene iznenaditi u budućnosti.

Moglo bi Vas zanimati