29
lip
2022
Izvještaj

Mastodon, Kvelertak i Baroness u Hala Parku: Nastavak izvrsne godine za domaće metalheadse

Mastodon / Filip Bušić

share

Posljednji zajednički nastup Mastodona, Baronessa i Kvelertaka

U utorak su Zagreb po treći put posjetili Mastodon kao jedni od najperspektivnijih metal bendova današnjice, uz pratnju prijatelja Baronessa i norveškog Kvelertaka. Koncert se trebao održati u Tvornici kulture, ali je prebačen na vanjski prostor Hale. Bio je to posljednji nastup koji su tri benda odradila skupno na ovoj turneji.

Nakon Iron Maidena, Dream Theatera, Devina Townsenda i Deftonesa, red je došao na Mastodon. Zagrebački fanovi metala uživaju plodnu godinu, s time da su Amerikanci u utorak doveli i jako pojačanje. Bendu poput Mastodona pratnja nije ni trebala. No u ovom slučaju, samo je obogatila feštu. Na europskoj turneji kojom promoviraju novi album Hushed and Grim pridružili su im se prijatelji Baroness iz rodne američke savezne države Georgije i Norvežani Kvelertak.

Koncert se prvotno trebao održati u Tvornici kulture, no srećom, prebačen je na otvorenu lokaciju u Hala park. Zagreb, kao i ostatak regije, ovog je tjedna pod valom nesnosne vrućine koja debelo prelazi 30 stupnjeva, pa je lakše gledati koncert pod zvjezdanim nebom.

Kvelertak

Mračni Baroness kažnjeni dnevnim svjetlom

Zvjezdano nebo, naime, nije blagoslovilo alt metalce Baroness. Kad su stupili na pozornicu u 19.30, vani je još uvijek bio dan, a polovica Hala parka u koju su se nagurali zainteresirani vrvjela je od sparine i znoja. Frontmena Johna Baizleya to nije spriječilo da se potrudi dati sve od sebe u četrdeset minuta nastupa, iako je bilo vidljivo da ga lagano gazi vrijeme.

Baroness

Glavna gitaristica Gina Gleason bila je zanimljiva pojava jer, pored umijeća sviranja gitare, može pokazati i vrlo moćan i prodoran glas koji je sjajno činio prateće vokale Johnu. Kako je Zagreb posljednja postaja na zajedničkoj turneji triju bendova, John Baizley zahvalio se kolegama i posvetio im posljednju pjesmu. Premda fanovi Baronessa ne vole to čuti, ovaj bend često se kritizira nezahvalnim epitetom „lažnog Mastodona“. Isti je posebno došao do izražaja kad je njihova završnica neodoljivo podsjećala na zvuk koji su skovale zvijezde večeri.

Kvelertak

Kvelertak: norveška senzacija

Nakon barunice na pozornicu su izletili Norvežani Kvelertak, bez frontmena. Poput prave rock zvijezde, on je morao iskočiti koju minutu nakon benda i izmusti dodatne ovacije. Ovi heavy metalci pravi su hit u svojoj domovini gdje nerijetko vode na ljestvicama prodaje albuma. Popularni su među metalcima, posebice u Europi, što se moglo vidjeti po majicama sinoć. Mnogi su došli gledati baš njih, što se vidjelo po popunjenosti prostora i interesu publike.

Njihova vesela mješavina heavy metala, black metala, hard rocka i punka bila je pravo osvježenje nakon generičnog Baronessa. Prije tri godine zamijenili su dugogodišnjeg frontmena Erlenda Hjelvika trenutnim Ivarom Nikolaisenom. Novi je pjevač nešto slabiji po jačini i grubosti glasa od Erlenda, ali to vrlo uspješno nadoknađuje svojom pojavom. Skače, maše zastavom, baca se po podu, razbija limenke piva o glavu i simpatično se zahvaljuje na, jedva razumljivim, napamet naučenim, hrvatskim frazama.

Kvelertak

Publika nije mogla sakriti uzbuđenje pa se moshpit formirao od samog početka i ostao do kraja. Nijedna Kvelertakova stvar nije bila silaznog tona. Sve je velika veselica i nabrijavanje. Ivar je završio zabavu skidanjem, znojem promočene, majice koju je potom iscijedio sebi u usta i ispljunuo na publiku. Svaka čast. Kakav show.

Headliner večeri: Mastodon

Nakon vrhunskog zagrijavanja Norvežana spustio se mrak i boja neba uskladila se s tamnoplavim reflektorima. Mastodon su zauzeli pozicije i, nakon očekivanih uvodnih ovacija, sve je utihnulo. Zagrmjele su duple pedale Branna Dailora i krenula je “Pain With an Anchor“ s novog albuma. Zbunjena lica pitala su se čiji se to glas čuje dok nisu shvatili da jedan od najboljih suvremenih metal bubnjara na svijetu, uz sve to, i pjeva. Nimalo loše.

Mastodon

Većina melankoličnih refrena i hookova na novom albumu vokalno su djelo Branna, dok žešće i teže dionice hrapavim glasom koji podsjeća na onaj Lemmyja iz Motorheada, odrađuje basist Troy Sanders. Sve čišći vokali i progresivniji zvuk obilježje su Mastodonove glazbe posljednjih desetak godina, dok su ranije naginjali prema hardcoreu. Ovaj kontrast bio je primjetan i uživo. Stvari s početka milenija u kojima su fanovi uživali dizale su atmosferu i raspamećivale, dok su nove zračile otužnim, ali epskim zvukom. Za takvu atmosferu dobro je poslužila i lokacija.

Okruženi svjetlećim reklamama, neonskim logotipima, poslovnim i industrijskim zgradama te okupani u umjetnom dimu, Mastodon su djelovali kao da su došli opjevati kraj čovječanstva u nekom cyberpunk distopijskom gradu.

Mastodon

Tijekom koncerta se provlačio problem s ozvučenjem Hala parka. Na nekim pjesmama gotovo da se nije mogla ni čuti gitara Brenta Hindsa što je bilo posebno poražavajuće kad bi solirao. Imali smo sliku, ali ne i ton. Dokaz je to da dvorište Hale, iako je veličinom slično pogonu Tvornice, nije bilo dostatno za svjetsku atrakciju poput Mastodona. Reflektori i strobovi su, doduše, odrađivali vrhunski posao lomeći svoje snopove u dimu i kroz brade i kose prog metalaca. Njihove siluete djelovale su mračno i zastrašujuće, kako i priliči uzbudljivim pričama o mitskim podmorskim beštijama ili opsjednutom Rasputinu koji izdaje carsku obitelj.

Od četrnaest izvedenih pjesama, polovica je bila s novog albuma Hushed and Grim. Duplo izdanje krcato je dugim progresijama o oplakivanju mrtvih. Neke su najbolji i najzreliji rad benda dosad, a neke su samo totalni promašaj poput zamorne “Teardrinker“. Iz tog razloga stariji favoriti sjajili su više nego inače. Na bisu se desilo ono što su svi čekali, najpoznatija rasturačina, “Blood and Thunder“ izazvala je apsolutni kaos. Od prvog do zadnjeg reda, svi su pomahnitali uz strobove i nabrijani tempo vrhunca nagrađivanog izdanja koje je opjevalo Moby Dicka.

Mastodon

Post-festum

Nakon koncerta svi su bili zadovoljni, a raspoloženje je dodatno podigao bubnjar Brann Dailor srdačnom porukom Zagrepčanima:

„Hvala Zagreb i Hrvatska. Imamo posebnu ljubav za ovaj grad i ovu državu. Uvijek vam se rado vraćamo. Ne govorim ovo svagdje. Najluđe priče kojih se prisjećamo nakon svake turneje uvijek se dese baš ovdje. Luda ste publika. Volimo vas. Vidimo se uskoro.“ pozdravio je publiku koja mu je uzvratila višeminutnom ovacijom i urlicima iz poderanih grla.

Baroness / Filip Bušić

Baroness / Filip Bušić

Baroness / Filip Bušić

Baroness / Filip Bušić

Baroness / Filip Bušić

Baroness / Filip Bušić

mastodon, baroness, kvelertak, hala park

Baroness / Filip Bušić

Baroness / Filip Bušić

Baroness / Filip Bušić

Kvelertak / Filip Bušić

Kvelertak / Filip Bušić

Kvelertak / Filip Bušić

Kvelertak / Filip Bušić

Kvelertak / Filip Bušić

Kvelertak / Filip Bušić

Kvelertak / Filip Bušić

Kvelertak / Filip Bušić

Mastodon / Filip Bušić

Mastodon / Filip Bušić

Mastodon / Filip Bušić

Mastodon / Filip Bušić

Mastodon / Filip Bušić

Mastodon / Filip Bušić

Mastodon / Filip Bušić

Mastodon / Filip Bušić

Mastodon / Filip Bušić

01 - 02

Moglo bi Vas zanimati