02
pro
2023
Izvještaj

PREMIJERNI KONCERT

Savršeni marginalci u Pogonu kulture: Lako je ful biti kul

Savršeni marginalci

Savršeni marginalci oduševili su Rijeku / Foto: Savršeni marginalci FB

share

Koncertom u riječkom Pogonu kulture 1. prosinca Savršeni marginalci otvorili su turneju koja okuplja pjesme iz perioda DžinovskiG.A.D.Desetka

Plazimo ulicom sumnjivih namjera, mi smo dežurna briga murjaka u kvartu“ početni su stihovi “Savršenih marginalaca“, pjesme Hladnog piva s njihovog debitantskog albuma Džinovski koji je ove godine napunio tridesetu godinu. To je već okruglih trideset godina impozantne karijere koja je iznjedrila niz punk rock klasika i stihova koji i dandanas zrače nekom posebnom „vibrom“ na dovitljivo humorističan način komentirajući društvenu svakodnevicu i prenoseći ljudske priče. Da doista jest u pitanju novi sastav koji bi svojom live energijom i zaraznom vezom s publikom mogao biti proglašen dežurnom brigom u riječkom Pogonu kulture potvrdili su ovi savršeni marginalci (sintagma je ovog puta u službi deskripcije) koji su u dugačkoj pankerskoj noći pokrenuli navalu bacanja, divljanja i poganja.

Da Rijeka i punk i dalje dišu kao jedno potvrdila je koncertna uvertira koju su priredila lokalna imena punk scene, Johnny Quid i Žulj koji su na svojstveno eklektičan način razdrmali publiku, donijevši nepatvorenu energiju prljavog rokenrola s pankerskom oštricom. Johnny Quid još prošle godine nastupali su kao predgrupa za oproštajni koncert Hladnog piva, a i ove godine pokazali su se kao uigrana energetska bomba već prepoznata od strane riječke publike. Skupina provokatora koja se ne boji nonšalantno dotaknuti se društvene tematike, a koju čine mahom fiktivni scenski protagonisti Mickey Pin, StEvil, Timmy Gun i Sick Boy, i u nazivu benda (Johnny Quid fiktivni je lik iz filma RocknRolla) utjelovljuju taj duh rokerske nesputanosti. Set listom iz mračnih podruma i garaža riječki Žulj u prostor je unio, kako i sami običavaju opisivati svoju glazbu, koncentrat vlage i nečistoće koji je kulminirao u spoju sa bijesnim hardcore zvukom i nabrijanom publikom.

Savršeni marginalci, u sastavu Zoran Subošić – Zoki, Mladen Subošić – Suba i Krešimir Šokec – Šoki iz Hladnog piva te Hrvoje Krmpotić – Krmpa iz benda Deafness By Noise, presjekom pjesama s prva tri albuma Džinovski, G.A.D. i Desetka riječku publiku proveli su cjelovečernjim rollercoasterom emocija, podsjećajući na vitalnost svojih ranih pankerskih dana. Simbolično otvorenje uz „Dobro večer“, nakon koje su se nanizale „Princeza“, „Heroin“, „Marginalci“, „Pjevajte nešto ljubavno“ naposljetku je kompletirano listom od četrdesetak pjesama, čineći uvjerljivu koncertnu antologiju. Čak i bez Mileta Kekina za mikrofonom bend je pokazao da uživo praši nevjerojatnom energijom, a Krmpa je svakako potvrdio novostečenu reputaciju. „Razmišljam“, „Studentska“, „Zakaj se tako oblačiš“, „Fur immer punk“, „Diznilend“, „Debeli“, „Teško je ful biti kul“ samo je djelić repertoara koji je pjesmom za pjesmom stvarao uzavrelu atmosferu u Pogonu. Esencijalno, galopirajuće trojstvo bubnjeva, basa i gitare podloga je poznatih stihova koje je jednoglasno ponavljala cijela dvorana još jednom dokazavši hipotezu da, koji god kreativni period Hladnog piva preferirali, ta old school faza jednostavno zrači nekom posebnom, neponovljivom energijom.

Moglo bi Vas zanimati