01
srp
2022
Izvještaj

Simple Minds na Šalati: Pjevam danju, pjevam noću

Simple Minds

Simple Minds u dnevnoj verziji / Foto: Filip Bušić

share

Na svome sedmom koncertu u Hrvatskoj i četvrtom u Zagrebu, Simple Minds je u pomlađenoj postavi održao izvrstan koncert u dva dijela izvevši reviju najvećih hitova i najupečatljivijih pjesama iz posljednjih 40 godina kad su počeli stizati na top-liste

Simple Minds

Pomlađena verzija benda / Foto: Filip Bušić

Premda je ‘book of brilliant things’ Simple Mindsa spala na dva slova, odnosno iako su u  bendu koji je zenit imao u osamdesetima ostala tek dvojica članova osnivača – Jim Kerr i Charlie Burchill, prilično uspješnom reprodukcijskom politikom i mlađim kadrovskim rješenjima stvorili su bend koji uspješno pomiruje generacijska očekivanja. Koncert na zagrebačkoj Šalati održan u četvrtak, 30. lipnja bila je potvrda odluke da turneja koja se zove 40 Years of Hits ne bude nostalgični karusel za dame i gospodu u poznim godinama, nego punokrvni rock show s odlično uravnoteženom kombinacijom energije i emocije.

Simple Minds i Hrvatska organski su povezani ne samo od redovitih koncertnih dolazaka (a bilo ih je šest dosad: triput u Zagrebu, dvaput u Splitu i jednom na Krku) unatrag dvadeset godina: Jim Kerr se i u naponu snage benda, prije četrdesetak godina motao po Rijeci što dokazuje fotografija iz monografije o hotelu Bonavia. Također, gotovo je nevjerojatno da je hadezeovska vlast u Splitu prije četiri godine organizirala njihov nastup u Splitu, na Žnjanu u povodu dana grada umjesto da posluša biračko tijelo koje je više preferiralo Thompsona, Dražena Zečića, Mladena Grdovića i ostale provjerene izvođače za narodna sijela. Premda je jaka kiša smanjila doživljaj, taj je potez tadašnjeg gradonačelnika Andra Krstulovića Opare imao povijesnu važnost.

Njihov drugi koncert na Šalati nije imao tu povijesnu dimenziju ali oko četiri tisuće posjetitelja pamtit će ga i po tome što je pozornica bila na suprotnom kraju igrališta i što su tribine bile zatvorene. Tek je petstotinjak ljudi bilo na tribini koju inače zatvara pozornica na svom prirodnom mjestu. No, nakon potresa, statika je na Šalati narušena i kako dosad nije bilo obnove, primijenilo se kompromisno rješenje. U tom smislu – rasprodani koncert na Šalati Simple Mindsa ipak je uvjetna kategorija.

Simple Minds

Charlie Burchill / Foto: Filip Bušić

No, posjetitelji mogu biti i više nego zadovoljni unatoč dijeljenu nastupa na dva seta (prvi tijekom dana, drugi tijekom noći, što je rezultiralo s dva drukčija doživljaja koncerta) s 20-minutnom pauzom što nije baš praksa na rock-koncertima. Izgleda je da žestok ritam koji je nametnulo mlađe članstvo benda ipak utjecao i na kondiciju originalnih članova koji su onda podijelili svoj nastup. Ne čudi što je Jim Kerr neprestano imao male govore kako bi se ipak mogao umiriti nakon skakanja tijekom izvođenja pjesama. Nije skrivao zadovoljstvo što je u Hrvatskoj, a najzabavnija izjava bila je kako je shvatio da Hrvati bolje govore engleski jezik od njih, Škota.

Simple Minds

Cherisse Osei / Foto: Filip Bušić

Iznimno raspoložena bubnjarica Cherisse Osei umnogome je utjecala i na moćnu zvučnu sliku benda, kao i na vizualnu dimenziju, što vrijedi i za atraktivnu klavijaturisticu Berenice Scott, inače kćer Robina Scotta, one-hit-wondera s grupom M, autora i izvođača hita “Pop Muzik”. Ženski tercet u bendu zaokružuje Sarah Brown, negdašnja pjevačica grupe Incognito koja je pjevala na albumima i turnejama Pink Floyda, Georgea Michaela, Stevieja Wondera, Roxy Music i drugih.

U dva sata i 20 minuta bend je izveo 23 pjesme, uključujući tri na bisu. Jedina slabija točka bila je acapella interpretacija jedne od ponajboljih pjesama iz repertoara Simple Mindsa “Speed Your Love To Me” kad se umjesto klavijatura Berenice Scott uhvatila mikrofona. Također, nije jasno zašto je bend napravio antiklimaks s prosječnom pjesmom “Let It All Come Down” nakon euforije izazvane produljenom izvedbom najvećeg im hita “Don’t You (Forget About Me)”. Bili su to i jedini otkloni od revije najupečatljivijih pjesama (nedostajala je tek “Oh Jungleland”), a za mnoštvo okupljenih Jabučara Simple Mindsi su imali i dvije poslastice iz rane faze – “Love Song” i “Theme for Great Cities”. Kraj bisa s pjesmama “Alive & Kicking” i “Sancitify Yourself” bio je demonstracija moći zaista velikog benda.

Simple Minds

Berenice Scott / Foto: Filip Bušić

Na kraju je uslijedilo još jedno iznenađenje – bend je napustio pozornicu uz zvukove skladbe “Let’s Stick Together” Roxy Music koja je na zvučnicima reproducirana istom snagom kao i koncertna izvedba.

Datum ovog koncerta dvaput je pomican (kao i u slučaju nastupa Zucchera u Lisinskom dva dana ranije), no onima koji su kupili kartu prije dvije godine, itekako se isplatilo čuvati je – Simple Mindsi opet imaju najbolje dane.

Simple Minds

Jim Kerr / Foto: Filip Bušić

Moglo bi Vas zanimati