29
lis
2023
Izvještaj

TRADICIONALNI KONCERT ŠIME JOVANOVCA

Šimunovo u Lisinskom: Bećarski blagdan

Šimunovo

Šima Jovanovac i gosti razgalili su srca posjetiteljima koji su posve popunili dvoranu Lisinski / Foto: Slavko Nedić

share

Ovogodišnje Šimunovo, kao i svako dosad, bilo je uistinu pravo, veselo, raspjevano pa čak na kraju koncerta i rasplesano druženje koje je potrajalo više od dva i pol sata

Šimunovo

Šima Jovanovac priredio je autohtono šokačko sijelo / Foto: Slavko Nedić

U subotu, 28. listopada, na blagdan sv. Šimuna i Tadeja slavonski bećar Šima Jovanovac u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski priredio je glazbeno druženje nazvano Šimunovo. Iako su tog dana u Zagrebu bila još tri vrlo zanimljiva koncertna događanja, Željko Bebek u Areni, Silente u Tvornici i Alan Hržica u Domu sportova, oni koji su odabrali Šimu u Lisinskom nisu otišli razočarali. Ovogodišnje Šimunovo, kao i svako dosad, bilo je uistinu pravo, veselo, raspjevano pa čak na kraju koncerta i rasplesano druženje koje je potrajalo više od dva i pol sata.

Početak koncerta je bila osobna priča povezana pjesmom i govorom. Nakon uvodne skladbe “Bećarski sin” Šima je izveo svoje legendarne skladbe koje su obilježile njega kao glazbenika, Slavonca i bećara: “Slavonac sam time se ponosim”, “Kad poletiš mala ptico”, “Zajedno smo ostarili”, “Treba mi tvoja ruka”, “Šta kog briga kako živim ja” i “Ja sam bećar starog kova”Nakon toga su uslijedila čestitanja glazbenih gostiju a čestitara je bilo poprilično.

Slavonske snage predstavljala je moćna ekipa: Marija Pavković Snaša, Vlatka Kopić Tena, Cecilija, Željko Lončarić Žec i TS Ravnica, Ivan Štivić, TS Žeteoci, MPS Šokadija Stari Mikanovci, TO Batorek te Pero Galić iz grupe Opća opasnost. Bili su tu i vokalni trio Art Voice te dječji zbor Vukovarski golubići. Dah Like donijeli su Anita Žagar i Ličke drvosječe, a Hercegovine Mate Bulić i Dukati iz Širokog Brijega.

Svaki od gostiju je priča za sebe jer su u Lisinski donijeli pregršt emocija. Nekima je ovaj koncert bio povratak na ovu pozornicu nakon puno godina. Iako su muški gosti: Pero Galić, Željko Lončarić Žec, Ivan Štivić a posebice Mate Bulić bili uistinu posebni, četiri dame: Marija Pavković Snaša, Vlatka Kopić Tena, Cecilija i Anita Žagar bile su šlag na torti.

Šimunovo

Kao i svake godine, Šima Jovanovac priredio je istinski spektakl / Foto: Slavko Nedić

Šima je jedan od rijetkih izvođača koji je ostao vjeran svome šokačkom izričaju, Plivao je on uspješno i u drugim glazbenim vodama. Ozbiljniju glazbenu karijeru je započeo kao roker u županjskom sastavu Crveni makovi, pisao je i duhovne skladbe neke od njih su snimljene na njegovim albumima a neke izvođene na raznim festivalima duhovne glazbe. Ipak Šima je ostao najvjerniji svom glazbenom izričaju kojeg je upijao majčinim mlijekom i u njemu načinio prve svoje glazbene korake – tamburi i slavonskoj pjesmi.

Uz brojne hitove iz svoje bogate glazbene karijere Šima je Šimunovo iskoristio i za promociju svog novog albuma Svi su sveci gore a mi lole dole kojeg su objavili Croatia records i Multi Media i Gradišta.

Prvi Šimin koncert, koji je kasnije izrastao u tradicionalno glazbeno druženje pod nazivom Šimunovo održan je u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu 28. listopada 2010. godine. Tada je Šima velikim koncertom svečano proslavio svoj imendan te 45. godina umjetničkog rada.

Moglo bi Vas zanimati