29
lis
2023
Izvještaj

KONCERT U POVODU 50 GODINA GLAZBENOG DJELOVANJA

Bebek u Areni Zagreb: U inat svima

Bebek

Željko Bebek je oduševio publiku trosatnim koncertom / Foto: Matej Grgić

share

S repertoarom i tri bisa 50-godišnje karijere na kojima je okupio više od 30 najtrajnijih, himničnih pjesama kao retrospektivu koja je sadržavala sve faze, od ranih dana Dugmeta, preko rock i zabavnjačke faze, Bebek je svojoj publici donio pravu zabavu

Bebek

Bebek & Bebek / Foto: Matej Grgić

Nakon što sam pročitala pitku autobiografiju Željka Bebeka, ostala sam impresionirana životom čovjeka koji se vodio svojom ljubavlju za glazbom. Ipak, nisam se mogla oteti dojmu da je cijela njegova karijera prožeta dozom gorčine zbog svega što se odigralo u njenoj prvoj fazi s Goranom Bregovićem. Namjerno sam napisala odigralo jer su Bebeka pitanja o Bijelom dugmetu s kojima se susretao punih 40 godina od razlaza sigurno sluđivala, kao i sumnje da je Porina dobio možda više zbog suradnje s Oliverom Dragojevićem nego zbog vlastitih zasluga (parafraziram ono što je izjavio u autobiografiji), ali i nebuloze oko nemogućeg dobivanja statusa slobodnog umjetnika jer je komisija svaki put ocijenila da nije dovoljno zadužio hrvatsku kulturu. Koncert u Areni Zagreb, koji je održao u subotu 28. listopada, možda je Željku Bebeku bila ta potvrda koju je čekao cijelo vrijeme – potvrda kojom je zaokružio 50 godina djelovanja na sceni i činjenica da se održao iznad vode i u srcima ljudi s pjesmama koje nisu samo Bregovićeve.

Iako na koncertu ništa nije rekao na tu temu, čini mi se da je Bebek u svoj veliki koncert ipak implementirao neke provokacije Goranu Bregoviću pa tko shvati – shvati.

Mendelssohnov Svadbeni marš s dva Bebekova imitatora, koji su se na pozornici zadržali cijeli koncert, bio je dugi uvod u trosatni obljetnički nastup. Ako znate da Goran Bregović nastupa s Orkestrom za svadbe i sahrane, onda se ovakav uvod mogao protumačiti kao prva provokacija. Kako ni u autobiografiji nije imao previše lijepih riječi za svoje nasljednike u Dugmetu, Mladena Vojičića-Tifu i Alena Islamovića, čini mi se da je i s tim imitatorima na pozornici htio poručiti kako je Dugme bilo jedino pravo samo onda kada su osnovica bili Bregović i on.

Furiozan početak s vatrenim topovima obilježile su “Il’ me ženi il’ tamburu kupi”, “S tobom su godine minute”, “Na zadnjem sjedištu moga auta”, ali i kafanske kojima je posve raspametio mladu publiku (“Ja po kafanama”, “100 sam dana pio”, “Gdje sam bio”). Zadivljuje činjenica da sa svojih 77 godina pjeva s tolikim žarom i snagom. Izvodio Bijelo dugme (“Ipak poželim neko pismo”, “Ako možeš zaboravi”) ili svoje posljednje hitove (“Ako voliš ovu ženu”), Bebekov je vokal još uvijek izvanredan, napet, gotovo prkosan i zvuči moćno.

Bebek

Lana S saksofonom je obojila pjesmu “Dabogda te voda odnijela” / Foto: Matej Grgić

Novi dio koncerta započeo je “Selmom”, dotjeranom i impresivnom izvedbom moćnog klasika, zatim “Tijanom” i višeminutnom “Kučkom nevjernom” gdje je cijela Arena odmjeravala vokalne sposobnosti po spolu. Prva je gošća bila Lana S koja je svirala saksofon na “Dabogda te voda odnijela”, a potom mu se pridružio bubnjar Dragan Điđi Jankelić, nekadašnji bubnjar Bijelog dugmeta koji je došao iz Nizozemske kako bi na obljetničkom koncertu odsvirao “Doživjeti stotu”.

Bebek

Klasik Bijelog dugmeta “Doživjeti stotu” na bubnjevima je odsvirao još jedan član benda – Điđi Jankelić / Foto: Matej Grgić

Posljednjeg gosta Bebek nije htio najaviti u medijima, no kad se na pozornici pojavio Halid Bešlić, nastala je opća pomutnja. “Moj je poseban užitak što je sa mnom i večeras i to što smo prije 30 godina ovu sjajnu, emotivnu pjesmu iz stvaranja ljubavne poezije iz Bosne i Hercegovine. I u Sarajevu kažu, ako si neki pjevač, onda si morao jednom u karijeri otpjevati “Da zna zora”! Zahvaljujući Halidu, i ja sam sebe upisao u taj divni klub. Zbog toga sam večeras s vama sretan i dijelim to zadovoljstvo”, objasnio je Bebek nakon što su izveli duet “Da zna zora”.

Bebek

Duet s Halidom Bešlićem u pjesmi “Da zna zora” bio je osobito emotivan / Foto: Matej Grgić

Na “Bosancu” je zasvirao gitaru, a zatim uz ogromne količine vatrenih topova, prskalica i reflektora rasplesao Arenu s “Ne spavaj mala moja”.

Bebek je izvanredno na ovaj repertoar u Areni uvrstio pjesme s albuma Mali oblak ljubavi iz 2021., “Kćeri moja” kao posvetu svojoj kćeri Katarini, “Meni najljepša” za suprugu Ružicu i “Kakav otac, takav sin” sa sinom Zvonimirom koji je posljednjih godina redovni član njegovog benda. Da se i nasljedniku sviđa život na pozornici, pokazao je svojim zvjezdanim ponašanjem, prozirnom majicom, kožnim hlačama i 80’s grivom, ali i, meni grotesknim situacijama, kada je, primjerice, sa svoje električne gitare ispaljivao gigantsku prskalicu (“Ipak poželim neko pismo”). Da stvari nisu tekle glatko, dala je posumnjati objava njegovog dugogodišnjeg pratećeg benda koji je svega mjesec i pol prije obljetničkog koncerta objavio prekid suradnje uz zahvalu za sve što su prošli zajedno. Unatoč tome, Bebek je okupio novu ekipu koja je kvalitetno odradila posao, a posebno moram naglasiti da su prateći vokali zvučali baš fantastično. Koncertom u Areni Zagreb označili su početak Bebekove velike turneje u sklopu koje će nastupiti i u Zürichu, Londonu, Beču, Münchenu…

Bebek

Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac / Foto: Matej Grgić

S repertoarom i tri bisa 50-godišnje karijere na kojima je okupio više od 30 najtrajnijih, himničnih pjesama kao retrospektivu koja je sadržavala sve faze, od ranih dana Dugmeta, preko rock i zabavnjačke faze, Bebek je svojoj publici donio pravu zabavu. S obzirom na to kakva je atmosfera vladala u dvorani, naša publika voli zabavnjake, a svidjelo se to našim kulturnjacima ili ne, Željko Bebek sa svojih 77 godina zaslužuje status slobodnog umjetnika.

Moglo bi Vas zanimati