01
stu
2022
Izvještaj

Koncert

Sting u Areni Zagreb: Kralj rutine

Sting

Moćan vokal i izvrsno rukovanje bas-gitarom: Sting

share

Sedmi put u Hrvatskoj i četvrti put u Zagrebu, Sting je uprizorio zvučno uvjerljiv premda ne pretjerano uzbudljiv slalom kroz njegovu cjelokupnu karijeru. Lasvegaški show u zagrebačkoj Areni pokazao je da vrhunski može revalorizirati minuli rad

Sting

Šestočlani bend uigrano je izvršio sve zadatke

Kad je Dražen Vrdoljak svojedobno preveo američku kovanicu Adult Oriented Rock kao rock za ugodno starenje vjerojatno nije ni slutio da će Sting biti vjerojatno najeklatantniji izvođač takvog usmjerenja. Stingov lasvegaški program My Songs uspješno se transformirao u svjetsku turneju, pa je nakon dvije odgode zbog korone napokon stigao u Hrvatsku, odnosno u Zagreb.

Program je dokumentiran na studijskom albumu s nanovo snimljenim pjesmama i live albumu, a uglavnom se temelji na njegovom repertoaru koji izvodi u zadnjih 30 godina, nakon realizacija prva dva albuma koja su superiorna ostatku njegove diskografije: The Dream of The Blue Turtles i … Nothing Like The Sun. Dakle, Sting je došao u Zagreb s prilično otvorenim kartama i naizgled začuđuje što je rasprodao Arenu, osobito kad se zna da je na nastupu prije deset godina na istom mjestu bilo četiri puta manje ljudi. S druge strane, tada Sting nije imao programabilan nastup i publici je priuštio čak tri bisa.

Prije pet godina u Puli je imao definitivno najuvjerljiviji koncert od svih sedam u Hrvatskoj. Uz nešto više pjesama iz repertoara The Police koje inače ne svira, publici je priuštio i izvrstan cover pjesme “Ashes To Ashes” Davida Bowieja.

Sting

U 71.. godini Sting djeluje odlično kao i na početku karijere

U postkoroničnoj godini očito je mnogima trebalo osjetiti da se uz Stingovu glazbu zaista ugodno stari. I nisu se razočarali, štoviše. Sting u 71. godini ima moćan glas kao uvijek, a sviračka vještina basa je neprijeporna. Šestočlani bend koji ima iza sebe svoje je zadatke besprijekorno izvršavao, osobito vjerni mu gitarist Dominic Miller (na koncertu nije bio i njegov sin Rufus koji je stalni član postave) i 18-godišnji prateći vokal i svirač usne harmonike Shane Sager. Uz izvrsno ugođen razglas, osobito vrsno ozvučene bubnjeve, Sting je svoj show iz lasvegaškog hotela The Colloseum vješto transponirao na Lanište.

Od 11 pjesama s albuma My Songs Live nisu izvedene “Wrapped Around Your Finger” (zašto, Stinže, zašto?) i “Russians”.

Možda je ta pjesma bila zatražena kad se Sting pravio grbav na početku bisa rekavši da ima problem jer ne zna koju pjesmu treba svirati na bis. Dakako, cijela dvorana je zahtijevala “Roxanne”, ali možda je on čuo da netko zahtijeva “Russians” i rekao da to neće svirati.

Od ukupno 20 pjesma, odsvirao je osam iz repertoara The Police, a na završnim skladbama regularnog dijela “King of Pain” i “Every Breath You Take” pridružio mu se sin Joe Sumner koga Sting vuče kao predizvođača. U Puli 2017. svirao je i gitaru u bendu, ovdje se pridružio istoizgledajućem ocu samo kao dodatni vokal.

Sting

Na svome sedmom koncertu u Hrvatskoj Sting je skupio najviše publike

Vrhunac nastupa bila je izvedba jednog od prvih singlova grupe The Police “So Lonely” u koji je ubacio dio skladbe Boba Marleyja “No Woman No Cry” s naglaskom na stih “Everything’s Gonna Be Alright”. Isto je prije dvije navečer napravila i Macy Gray u Tvornici. Tada se band raspištoljio do daske. Također, izvrsna je bila je izvedba pjesme “Whenever I Saw Your Name” gdje je originalnu vokalnu ulogu Mary J. Blige spektakularno preuzela prateća pjevačica Melissa (nomen est omen!) Musique.

S obzirom na renome izvođača i 15.000 ljudi očekivalo bi se da će svirati više od dvoznamenkastog broja minuta (njegovi britanski kolege koji su počeli gotovo istodobno kad i on – The Cure – par dana ranije svirali su gotovo dvostruko dulje), no pošteno i rutinirano izveden program ipak nije bio nedostatan.

Sigurno je kako taj program tek derivat koncerata The Police ili koncerata s početka solo-karijere kakvi su zabilježeni na prvom mu live albumu Bring On The Night, no on je itekako dokaz da u izvođačkom smislu Sting itekako dobro stari, na zadovoljstvo i ugodu njegovih poklonika.

Sting

Raskošna pozornica

Moglo bi Vas zanimati