25
lip
2023
Izvještaj

VOLJEN GRBAC, JOSO BUTORAC I KLAPA TIĆ

Pjesma "Suza s Kvarnera" pobijedila na 30. MIK-u

MIK

Nagradu Nello Millotti za najprimjerenije zastupken istarsko-primorski izračaj dobili su Po' metra crijeva / Foto: Caudia Bošković

share

U finalnoj večeri na Krku publika je stoga presudila ukupnom plasmanu. Najviše glasova publike, čak 191, osvojila je “Suza s Kvarnera” Voljena Grpca, Jose Butorca i klape Tić

MIK

Prvu nagradu ocjenjivačkog suda, s pjesmom “Bit ćeš se moje” osvojila je Božidarka Matija Čerina, praćena članicama Ženskog vokalnog sastava Luštrin / Foto: Claudia Bošković

U sklopu poznatog festivala Melodije Istre i Kvarnera, i ove godine se na svojstven način pjevalo o ljubavi i veličala ljepota krajobraza. Putujuća festivalska karavana od osamnaest izvođača posjetila je četiri lokacije na kojima se odvila napeta i tijesna borba oko glasova. Od Opatije, Rijeke, preko Barbana do Krka – i ove godine mikovska publika pokazala je da ima vrlo raznolike glazbene preferencije i stoga možemo reći da je četiri večeri glazbe i veselja ujedno obilježio i osjećaj neizvjesnosti uslijed dinamične smjene favorita.

U finalnoj večeri na Krku publika je stoga presudila ukupnom plasmanu. Najviše glasova publike, čak 191, osvojila je “Suza s Kvarnera” Voljena Grpca, Jose Butorca i klape Tić, druga je bila “Zavavik tu” ženske klape Vejanke sa 162 osvojena glasa, dok je “Ženske za feštu” Tamare Brusić i ženske klape Hreljin osvojila 127 glasova krčke publike. Uvjerljivim pobjednikom MIK-a s ukupno 83 osvojena glasa proglašena je “Suza s Kvarnera”, drugo mjesto u ukupnom poretku sa 78 bodova osvojila je skladba “Ženske za feštu”, a treće mjesto je pripalo skladbi “Pod ruku me ćapaj” u izvedbi Nevije Rigutto i Duška Jeličića koji su skupili ukupno 65 bodova.

MIK

Veterani Nevia Rigutto i Duško Jeličić osvojili su treće mjesto / Foto: Claudia Bošković

S preko četrdeset godina uspješne pjevačke karijere, česti sudionik na Melodijama Istre i Kvarnera, Joso Butorac od ove godine peterostruki je pobjednik pjevačkog festivala. Strast prema pjevanju koju njeguje još od ranih dana novljanski slavuj godine 1974. nastavio je uplovivši u glazbene vode s hvaljenom grupom Vivak. Emotivnu izvedbu uveličao je i bogati glas opernog solista Voljena Grpca, Vinkovčanina s riječkom adresom, koji se dugi niz godina bavi fotografijom. Treći faktor koji zaokružuje glazbenu cjelinu jest muška klapa Tić iz Triblja koja uspješno djeluje još od 1999. godine, a kvalitetu svoje izvedbe potvrđuje nizom festivala i brojnih samostalnih koncerata.

Osim proglašenja miljenika prema glasovima publike, podijelilo se nekolicina ostalih, jednako vrijednih nagrada ovogodišnjeg MIK-a. Prvu nagradu ocjenjivačkog suda, s pjesmom “Bit ćeš se moje” osvojila je Božidarka Matija Čerina, praćena članicama Ženskog vokalnog sastava Luštrin, dok je drugu nagradu dobila skladba “On ni doša” u izvođenju Alena Vitasovića. Nagradu stručnog ocjenjivačkog suda osvojila je skladba “Istria mia” u izvedbi Eleonore Dobrović i Luke Brgića na harmonici, a izvođači su ujedno izabrani u kategoriji najboljeg debitanta, nagrade Pomorskog radija Bakar.

Nagrade „Nello Milotti“ – Roženice Radio Pule za najprimjerenije zastupljen istarsko-primorski tradicijski izričaj uručene su autoru Hrvoju Karabaiću i  Po’ metra crijeva za skladbu „Metal je ČA!“, a najbolji aranžman, nagradu Radija Istre, potpisuje Matej Zec za skladbu „On ni doša“.

„Porat ud neba“ u izvođenju Erika Balije osvojila je nagradu „Beseda“ pokrovitelja „Novi list“ i nagradu Čakavskog sabora za najbolji tekst Tonija Pernića. Nagradu „Zlatni mikrofon“ HR Radio Rijeke dobila je Katja Budimčić za izvedbu skladbe „Leta su pasala“.

MIK

Svu sudionici MIK-a / Foto: Claudia Bošković

Moglo bi Vas zanimati