16
kol
2023
Izvještaj

Pregršt vrhunskih događanja

Šibenik u špici ljeta opravdao status kulturnog epicentra

šibenik

Bonobo u Šibeniku / Valerio Baranović

share

U samo tjedan dana u Šibeniku imali smo priliku pristustvovati na tri vrhunska glazbena događanja.

Svi oni koji i dalje žive u uvjerenju da elektronička glazba nastaje sa samo nekoliko klikova mišem sigurno nisu prošloga tjedna posjetili koncert Simona Greena – poznatijeg kao Bonobo – na Tvrđavi sv. Mihovila u Šibeniku.

Doduše, elektronika doista i može nastajati samo klikovima – i to ne mora značiti da neće biti kvalitetna – no Bonobo je na maestralan način pokazao kako nerijetko iza elektroničkih pjesama koje slušamo u eterima i na najvećim festivalima ne stoje samo klikovi, već raskošni aranžmani i cijeli spektar instrumenata.

Turneja u sklopu koje je ova velika zvijezda posjetila Šibenik nazvana je „Fragments Live“, a on na njoj koncertima predstavlja svoj posljednji album Fragments, objavljen prošle godine. Ovdje se, dakle, radi o koncertu, a ne DJ setu, a sam Green na pozornici je imao dvojaku ulogu; bavio se sampleovima i ostatkom elektroničkog dijela priče, ali i svirao bas gitaru. Na pozornici mu se pridružio još cijeli niz glazbenika, pa smo mogli čuti i trubu, saksofon, trombon, gitaru, flautu, klavijature… A iznimno važnu ulogu na koncertu je imao i glas pjevačice Nicole Miglis.

Tura po različitim zvukovima

Bonobo se još na prelasku u novo tisućljeće pozicionirao kao jedan od downtempo pionira, a danas se njegovo ime može naći među headlinerima najcjenjenijih festivala raznih žanrova – od rockerskih do onih koji naginju technu. Na tvrđavi smo mogli čuti i zašto je to tako; Bonobo je pokazao da je žanr za njega fluidna tvorevina. Koncert je po tempu bio pravi rollercoaster, a publika je spremno pošla na putovanje u rasponu od ‘uspavanki’ do pravoga plesnjaka. Zadovoljni su na koncu bili i oni koji su došli po dozu nježnosti, kao i oni koji su ovo događanje zamislili kao party.

Za before i after bio je zadužen Mirko Rak, odnosno Fikcio Monger, interesantan producent kojem često tepaju da je on „šibenski Bonobo“. Uveo je u nastup velike zvijezde svojim live actom, a cijelo događanje završio DJ setom. Brojni su komentirali kako mu je to bio set života.

Velika pohvala ide i samoj produkciji koncerta. Glazbeni je dio priče bio savršeno upotpunjen raskošnim vizualima na videozidu i fascinantnim lightom, a pažnja se na Mihovilu obraćala na baš sve detalje, pa su tako, primjerice, posjetitelji na ulazu dobili džepne pepeljare. Jedina kritika na ovome koncertu ide upravo publici – na samome početku Bonobovog nastupa daleko previše ljudi se meškoljilo i tražilo svoje mjesto, što bi se možda spriječilo da su došli ranije, a možda je jednostavno posljedica toga što je zdanje malo nepraktično i jednostavno traži da oni s najvišeg dijela tribina na putu do šanka ili toaleta prođu kroz gotovo cijelu publiku.

Ipak, to nikako nije pokvarilo događanja, a sam Bonobo bio je iznimno zadovoljan i rekao je kako mu je upravo nastup u Šibeniku najdraži ove godine. Sve je bilo na razini, a on je doista uveličao činjenicu da je Tvrđava sv. Mihovila, definitivno jedna od najljepših jadranskih pozornica s programom iznimne kvalitete, ove sezone proslavila desetu obljetnicu rada.

Koncert u ŠČibeniku

S ovog zdanja pogled seže i na još jedan šibenski epicentar glazbe – Martinsku. Ovaj nekadašnji kamp od grada odvaja Kanal sv. Ante, pa se lokacija i grad međusobno gledaju u zadivljujućim panoramama. Martinska se već petu godinu za redom ljeti pretvara u festivalsku meku. U osebujnom šibenskom tjednu tu smo boravili i u četvrtak, kada se, van festivala, događao koncert Leta 3.

Koncert je, iako je najavljen tek nekoliko tjedana prije, okupio pozamašan broj ljudi. Letovci su pripremili vrhunsku višesatnu svirku u kojoj su prošli kroz sve najveće hitove benda. Na pozornicu su najprije izašli u odijelima, da bi se otprilike na polovici presvukli u prepoznatljive Eurovizijske opravice.

Njihov je koncert na Martinskoj važan i na simboličkoj razini. Dva koncerta Leta 3 – onaj u Pirovcu i onaj u Trogiru – otkazani su iz nebuloznih razloga, pa se Martinska njime zapravo pozicionirala kao istinska oaza alternative i otvorenog svjetonazora, što je i u skladu sa šibenskim brendiranjem grada, koje očito nije samo slovo na papiru. Nastup nije bio posebno ekscentričan, a najlascivnija stavka su bili sami tekstovi pjesama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ivan Bojčić (@ivanbojcic.let3)

Iako je koncert održan u tjednu, zabavu je do dugo u noć nakon Leta 3 nastavio DJ Drug Podrug, za kojeg je u najavi simpatično stajalo da u pauzama od DJ-inga radi kao novinar Marko Podrug. Rasplesao je publiku ex-yu i ostalim hitovima 80-ih i 90-ih godina.

Kao netko tko solidan dio svojih ljeta posljednjih godina provodi na Martinskoj, mogu reći da je bilo doista divno vidjeti da lokacija živi i u tjednu. Bilo bi odlično kad bi se i mimo festivala, koji su već postali konstanta i koji su zapravo suštinski razlog zbog kojeg je Martinska prije pet godina ‘oživljena’, barem jednom tjedno na lokaciji tijekom ljeta održavao i ovakav koncert.

Nakon pet godina festivalske Martinske, sigurno će u nekom trenutku doći do revizije toga što je lokacija do sada donijela gradu. Pa bi bilo sjajno kad bi upravo ovakvi koncerti ili druga tjedna događanja – uz postojeće festivale – bili smjer u kojem će se ova priča nastavljati.

Festivali za domaće

Sama lokacija je predivna, a u svaki detalj uređenja je utkan entuzijazam onih koji ju drže, a to su lokalni kolektivi na čelu s Pozitivnim ritmom. Za vrijeme trajanja festivala svi posjetitelji imaju besplatan kamp, a ni cijene na šanku nisu bahate, pa je ovo sigurno jedan od povoljnijih glazbenih odmora, prigodan za džep lokalne publike. Ipak, na lokaciji neupitno ima mjesta za dodatna infrastrukturna ulaganja, koja bi sigurno imala smisla da je ona dom ima još više programa. U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti razvoj ovoga mjesta, koje je jedna od rijetkih oaza na kojima odnos prema glazbi i eventima nisu preuzeli kapitalizam i pohlepa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blast Fest (@blast_fest_)

A što znači kada se glazbeno okupljanje radi iz čiste strasti i s neokaljanom energijom vidjeli smo na ovogodišnjem izdanju Blast Festa. Radi se o elektroničkom festivalu koji iz godine u godinu okuplja neke od najvažnijih predstavnika underground scene iz cijele Hrvatske.

Upravo je geografska raspršenost bookiranih izvođača jedan od faktora koji čine Blast – Blastom. Festival je zbog toga moguće promatrati kao relevantan pregled jedne scene u datom momentu, a sjajno je i što samim time on okuplja i publiku iz svih krajeva Hrvatske pa na taj način i osnažuje scenu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blast Fest (@blast_fest_)

Treba pohvaliti i za izniman trud u uređenju i brizi za posjetitelje – ovo je jedini festival na kojem sam doživjela da po najvećoj vrućini organizatori osobno publici besplatno dijele vodu. Sve je bilo savršeno i u glazbenom smislu – preslušali smo pravu blastašutu, u kojoj su bili najbolji drum’n’bass, acid, trance, techno, eksperimentalni i ostali ritmovi koje su DJ-i pažljivo skupljali od prošloga ljeta.

U svakom slučaju, Šibenik i dalje opravdava status grada koji najviše od svega ulaže u kulturu. U periodu u kojem su se odvila ova tri eventa u gradu je bilo još pregršt događanja, od ribarske fešte na drugom dijelu Martinske pa sve do projekcija vrhunskih filmova na Baroneu i okolnim otocima. Ovaj je grad doista idealna destinacija za one koji od odmora ne traže samo more i sunce, već i sadržaj koji će ih oplemeniti. I pri tome im neće džepove isprazniti baš do kraja.

Ljeto, naravno, još nije gotovo. Za ovaj vikend preporučujemo hip-hop festival Preach the Rič, koji se održava po prvi put, a zapišite si i 14. rujna, kada Nu Genea otvara showcase festival SHIP, koji će također imati premijerno izdanje.

Moglo bi Vas zanimati